Tai numatantį kitų metų „Sodros“ biudžetą ypatingos skubos tvarka vėlų antradienio vakarą patvirtino Seimas. Už balsavo 70, prieš – 15, o 8 Seimo nariai susilaikė.

Vyriausybės parengtame ir Seime patobulintame projekte numatyta, kad 2012 m. „Sodros“ pajamos sudarys 11,29 mlrd. Lt, išlaidos – 13,62 mlrd. Lt. Taigi išlaidos pajamas turėtų viršyti 2,3 mrld. Lt.

Taip pat kitąmet liks sumažinta daugelis išmokų, bedarbių pašalpos, motinystės (tėvystės) ir ligos pašalpos „lubos“ liks maždaug šių metų lygyje.

Pensijoms 2012 m. planuojama skirti didžiąją dalį visų išlaidų – 8, 201 mlrd. Lt, ligos ir motinystės socialiniam draudimui – 1,31 mlrd. Lt, nedarbo socialiniam draudimui – 377,072 mln. Lt

0,5 proc. sumažinus pervedimus į privačius pensijų fondus, kitąmet privačiam pensijos kaupimui bus skirta 290,8 mln. Lt.

Socialdemokratas Algirdas Sysas tvirtino, kad 2012 metus „Sodra“ baigs turėdama maždaug 10 mlrd. Lt deficitą ir tai yra neleistina.

„Suprantu, kad yra sunkmetis, problemos, tačiau jeigu toliau didinsime „Sodros“ deficitą ir manysime, kad tai yra normalus biudžetas, kurį galime patvirtinti, tai aš su tuo negaliu sutikti. Kviečiu tokiam biudžetui nepritari“, – kalbėjo Seimo narys.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Jonas Dagys piktinosi tokia kolegos kritika.

„Aš supratau, kad pagrindinis priekaištas yra tai, jog „Sodros“ biudžetas yra deficitinis. Jeigu mes privalome jį subalansuoti, tai reiškia, kad nuo išlaidų turime nupjauti 2,3 mlrd. Lt. Jeigu eitume per pensijų eilutę, tai reikštų trečdaliu mažesnes pensijas. Ar mes galime pensijas sumažinti trečdaliu, kaip siūlo socialdemokratai? Kas pasakys salėje, kad mes mažiname pensijas? Jeigu nesakote, tai ir patylėkite, nes neturite, ką pasakyti“, – į Seimo narius kreipėsi jis.

Opozicinės Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis kritikavo „Sodros“ biudžetą.

„Stebiuosi, kaip galima džiaugtis tuo, kad atstatomos senatvės pensijos, o kitus pensininkus užmirštame, tarp jų ir politinius kalinius, ir tremtinius“, – prieš balsavimą kalbėjo jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)