Restorano „Žuvinė“ vadovė Rūta Sakalauskienė pasakojo, kad Šv. Kūčių vakarienes Vilniuje organizuoja jau 6 metus, Palangoje – 4 metus.

„Kažkaip labai populiarios tos Kūčios, nors atrodytų, šventė namuose turėtų būti. Pavyzdžiui, šiemet ateina 11 žmonių šeima, dar lenkų bus, tiesa, užsieniečių nedaug. Mes apie 80 žmonių talpiname ir Vilniuje vietų jau nebeturime“, – sakė ji.

Tuo metu Palangoje vietų praėjusią savaitę dar buvo likę. „Čia kiek vėliau renkasi, bet bus apie 60 vietų, šiandien dar turime apie 20 laisvų“, – penktadienį DELFI sakė R. Sakalauskienė.

Kaip nurodoma „Žuvinės“ socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje, Vilniuje Kūčių vakarienė vienam asmeniui kainuos 35 eurus.

Į meniu įeina 12 patiekalų: marinuotas žiobrio kapotinis su morkytėmis, silkės kapotinis su džiovintomis slyvomis, razinomis ir saulėgrąžomis, menkės kukulaičiai su pikantišku padažu, žuvis drebučiuose, bulvių ir obuolių salotos su baravykais, pyragėliai su troškintais kopūstais arba baravykais, keptos stintos, sterko filė su keptomis perlinėmis kruopomis, grybais ir morkomis, brinkinti kviečiai su medumi ir lazdynų riešutais, kūčiukai su aguonų pienu, tradicinis spanguolių kisielius, Kūčių pyragas su aguonomis.

„Padarome švedišką stalą, – pasakojo R. Sakalauskienė. – Beje, kiti irgi pradėjo daryti tokias vakarienes, bet jie dar krevetes, aštuonkojus įtraukia. Aš to nesuprantu.“

„Žuvinės“ vadovė svarstė, kad pagal verslo logiką galėtų kelti Kūčių vakarienės kainas, tačiau teigė, to nedarysianti.

„Būtų nemalonu žmogui pasakyti, kaip brangiai sumokėjo, o čia vis dėlto Kūčios. Čia ir toks gerumo gestas – tiek maistas, tiek papuošimai, tiek aptarnavimas vyksta ta dvasia“, – sakė ji.

Atskira vakarienė gausioms šeimoms

R. Sakalauskienė dar papasakojo, kad šiemet Vilniuje per Kūčias organizuoja dar vieną vakarienę, tik ši bus ne restorane, o sostinės Rotušėje.

„Pačioje Rotušėje pirmame aukšte darysime kitą Kūčių stalą, į kurį pakviesime kelias sunkiau gyvenančias šeimas iš Šv. Kazimiero parapijos. Taip pat ir iš Vilniaus miesto savivaldybės pakviesime šeimų su 9 ar 11 vaikų, ar kur viena mama augina. Bus vienas Kūčių stalas jiems visiems viskas nemokamai. Tiesiog tokia gerumo akcija“, – sakė R. Sakalauskienė.

Šioms šeimoms pateikiamas maistas bus lygiai toks pats kaip ir restorane.

Beje, „Žuvinės“ vadovė pripažino, kad kai kurie darbuotojai nėra linkę dirbti per Kūčias, tačiau sakė, jog jų visada užtenka.

„Prievartos nėra. Pas mus yra dvi pamainos, iš kurių susidaro viena tų, kurie galbūt neturi kur nuvažiuoti arba patys nori dirbti“, – sakė ji.

Siūlo išsinešimui

Gaminti tingintiems savo paslaugas siūlo „Agotos gryčios“ vadovas Egidijus Petrauskas. Čia tradicinių patiekalų galima užsisakyti išsinešimui.

Specialiame Kūčių valgiaraštyje galima rinktis iš koldūnų su džiovintais baravykais (5,90 euro), kaimiško silkių užkandžio (3 eurai), žuvies tešloje (3,40 euro).

Ten pat siūloma: kepti baklažanai su pomidorais (3,60 euro), lašišų užkandėlė (4,80 euro), įdarytas karpis (30 eurų), silkių užkandis su grybais (3,60 euro), morkų salotos su džiovintais vaisiais (2,90 euro), burokėlių salotos (3,50 euro), kepti pievagrybiai su traškia plutele (3,90 euro), naminiai kūčiukai (200 gramų už 2,70 euro), šviežių spanguolių kisielius (1 litras už 5,50 euro).

E. Petrauskas DELFI sakė, kad tokia paslauga pakankamai populiari – pasiteiravimų sulaukia kasmet.

„Žmonės užsisako iš anksto, o Kūčių dieną ateina ir pasiima, mes dirbame iki 13–14 val. – pasakojo jis. – Pavyzdžiui, įdarytą karpį ima didesnės šeimos, nes jis 2 kilogramų svorio, kainuoja 30 eurų. Kiti Kalėdoms užsisako kumpius, iškepame.“

Pašnekovo teigimu, Kūčioms populiariausi šalti patiekalai. „Mes paruošiame, o žmonės pasiima ir gali dėti ant savo stalo, sutaupo laiko paruošimui“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)