„Jeigu atvirai kalbant, nuo savęs, tai taip, man, kaip turinčiai GP, daug ką palengvins. Bet, jeigu vertinant apskritai, tai nemanau, jog tai yra sąžininga, kad jeigu turi GP, gali būti be kaukių, nesilaikyti atstumų. Mes vis tiek atliekame paslaugą, taigi žmogus su GP ar be GP, mes visą laiką, visą karantiną, laikėmės visų saugos reikalavimų, kokie tik ten bebuvo, darėm viską tikrai pagal tas visuomenės sveikatos rekomendacijas. Tai dabar nežinau, aš pati turiu GP ir galėčiau būti bet kaip – be kaukės, atsipalaidavus, bet manau, kad taip nėra, nes mes vis tiek turime būti atsakingi“, – kalbėjo D. Bučinskienė.

Anot jos, KIGSA nariai yra prieš Vyriausybės apribojimus. Tą parodė ir tarp grožio specialistų surengta apklausa. Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos viceprezidentė tikina, jog toks Vyriausybės sprendimas tiesiog sumažins klientų srautą ir galimybę dirbti normaliai. „Jeigu mes nepriimsime nepasiskiepijusių klientų, atsiras, kas priima“, – teigė pašnekovė.

Ji pažymi, jog daugelis grožio srities specialistų bei darbuotojų yra imunizuoti, pasiskiepiję arba persirgę, turi GP, kadangi suvokia, jog be to negalėtų dirbti, nes atlieka paslaugą. Tačiau klientų tema pašnekovei niūri: „Kalbant apie klientus – liūdna situacija, nes tikrai ne visi klientai pasiskiepiję, taigi mes juos tikriausiai prarasime“.

Kalbant apie GP tikrinimą, KIGSA viceprezidentė sutrikusi.

„Su mumis niekas nesitarė, nieko mes kol kas nežinome: kokia tai bus sistema, kaip mes turėsime tikrinti, kaip mes galėsime jiems patikrinti. Jeigu pažįsti savo klientą, tai taip, žinai jo vardą, bet, kai ateis klientas iš gatvės ir parodys GP, tai kaip tada patikrinti? Turėsi prašyti asmens dokumento, o tada jau nežinau, kaip čia būtų su duomenų apsauga ir panašiai“, – atviravo ji.

D. Bučinskienė sako, jog Vyriausybė įstatymą priėmė, tačiau aiškios sistemos nepasakė, taigi daugelis grožio specialistų – pasimetę.

„Kaip bus – nežinom, iš viso niekas neaišku. Nei kaip mes čia tikrinsim, nei kas juos tikrins. Ar Vyriausybė pastatys mums tikrintoją prie kiekvieno salono? Tai taip ir gyveni – nežinomybėje“, – kalbėjo pašnekovė.

Kirpykla

Pasak jos, GP tikrinimas neturėtų užimti daug laiko – tiesiog patikrinti GP programėlėje, telefone ar atsišvietus, tačiau grožio specialistų atstovė baiminasi, jog liks nepatenkinti, tie, kurie neturi GP: „Ir kas tada lieka kaltas? Jau tada ne ant valdžios pyksta, pyksta ant to tikrintojo. Taigi teks aukoti tiek laiką, tiek nervus“.

Paklausta apie grožio salonus, teigiančius, jog priims tik nesiskiepijusius klientus, D. Bučinskienė juokiasi: „Kaip tu priimsi nepasiskiepijusius – nieko tu čia nepriimsi. Bus reikalavimai, bus baudos greičiausiai ir nemažos. Tai tiesiog „Facebook‘o“ parašymas, bet nemanau, kad kažkas priims nesiskiepijusius. Nebent tie, kurie dirbs šešėlyje. Tie, kurie dirbo ten karantino metu, tai priims ir be GP. Tačiau jeigu viskas oficialiai, salonas dirba, yra atviras, tai kaip tu priimsi? Nieko tu nepriimsi. Juk niekas nenorės mokėti 6000 eurų baudos. Aš tokį pasakymą vertinu kaip protestą, o kaip elgsis, nežinau. O tie, kurie dirba šešėlyje, tokių dalykų viešai nerašo“.

KIGSA viceprezidentė sako, jog toks pareiškimas – drąsus, žmonės protestuoja. Tačiau ji pati tokių dalykų niekad nerašytų, jai tai – beprotystė. Pašnekovė prisipažįsta, jog jai labiau patinka kitas, „mandagesnis“ paveiksliukas, plintantis soc. tinkluose: Pasiskiepijai – tavo valia, nesiskiepijai – irgi tavo valia.

Ji teigia, jog nieko nebepadarysi – išleido įstatymą, bus tokie reikalavimai ir grožio salonai turės jų laikytis. Labiausiai D. Bučinskienei gaila dėl klientų praradimo bei finansinės pusės: „Ne Vyriausybė mums atlyginimą moka, mes kiekvienas tą klientą, jeigu turime, tai ir saugome, ir siekiame užtikrinti, kad tam klientui viskas būtų kuo geriau. Visą laiką dėl to stengiesi, nes toks tavo darbas. O dabar reikės: „parodyk pasą, jei turi – priimsim, neturi – nepriimsim“ – tai atrodo lyg koks nesiskaitymas su klientais“.

Grožio specialistų atstovė pripažįsta, jog tokią stiprią jos reakciją sukelia charakteris, tačiau jai širdy negera pagalvojant, kad teks taip kontroliuoti žmones ir ilgai lauktus, mylimus klientus.

„Dabar išleido tą įstatymą su reikalavimais, tegul kažkaip ir pasirūpina patys. O dabar – „neįleidžiami“ – ką reiškia neįleidžiami? Jeigu ateis mano klientė be GP, aš turėsiu ją išvaryti ir liepti nesiartinti prie salono? Jeigu taip pagalvoji, tai kažkokia beprotystė. Tai dėl to liūdna“, – situaciją komentuoja ji.

Pašnekovė atvirauja, jog po karantino į salonus sugrįžo nemažai ištikimų klientų, tačiau yra tų, kurie ir nesugrįžo. Anot D. Bučinskienės, buvo prarasta apie 30 proc. klientų, kurie galbūt rado, kas priėmė juos namuose arba atvažiavo į namus ir tą paslaugą atliko.

„Paslauga tikriausiai ir pigesnė namuose, kadangi nemoki mokesčių ir gali leisti sau dirbti pigiau. Taigi dalį klientų praradome, o dabar ir dar prarasime“, – pasakojo ji.

KIGSA viceprezidentė tikina, jog šis Vyriausybės sprendimas paveiks verslus, grožio tinklas nukentės. Tačiau ji pripažįsta, jog visiems norisi kuo greičiau grįžti prie seno gyvenimo: „Visi nori, kad galėtume laisvai ir dirbti, ir bendrauti, ir susitikti, ir kad būtume sveiki bei nesirgtumėme. Tikėkimės, kad taip ir bus“.

Delfi primena, jog trečiadienį Vyriausybė priėmė sprendimą, jog nuo rugsėjo 13 d. be galimybių paso nebus galima lankytis kirpyklose, grožio salonuose bei parduotuvėse, kurių pagrindinė veikla nėra būtiniausios prekės. Išimtys bus taikomos toms parduotuvėms, kurios turės atskirą įėjimą, o jų plotas bus nedidesnis kaip 1500 kv. metrų. Plačiau apie ribojimus galima skaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (386)