Renka parašus

Prieš „Minijos naftos“ projektą Kintų gyventojai surinko daugiau nei 300 parašų. Pasak bendruomenės tarybos atstovo Sauliaus Sodonio, daugelį kintiškių nustebino Klaipėdos universiteto Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto, vadovaujamo profesoriaus Sauliaus Gulbinsko, parengta poveikio aplinkai tyrimų studija, kurioje, sprendžiant iš gandų, naftininkams bus leidžiama pradėti pramoninę naftos gavybą.

S.Sodonis korespondentui teigė, kad tūkstantis Kintų gyventojų daugiausia verčiasi žvejyba, kai kurie kuria, stato prie marių poilsiavietes. Jeigu prasidės naftos gavyba, rekreaciniu požiūriu Kintai taps mirusia gyvenviete. „Kas mums gali garantuoti, kad Kintai taps panašūs į Saudo Arabijos ar Arabų Emyratų miestą, o ne į Azerbaidžano Baku?“ – sakė S.Sodonis.

S.Sodonis teigė, kad nuo kintiškių sąmoningai slepiamos Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto studijos išvados. Iki Klaipėdos universiteto kintiškiams važiuoti toli, be to, kas jiems duos tokį dokumentą?

Panašiai kalbėjo ir Kintų seniūnijos specialistas Zigmas Makaras. „Minijos nafta“ savo planus laiko paslaptyje, kintiškiai baiminasi, kad į gyvenvietę įsileidus naftininkus ji bus nuniokota, žlugs turizmo verslas.

Žinomi ekspertai

Kintų gyventojai reiškė nuomonę, kad Klaipėdos universiteto mokslininkų atliktos galimybių studijos rezultatai ne tik slepiami, bet ir klastojami. S.Sodonis įtarė, kad miškuose kilometro spinduliu nuo Kuršių marių negalima jokia veikla, miškas – natūrali gyvenvietės apsauga nuo marių vėjų. Tai kaip pamario miškų apsaugos zonoje gali būti išgaunama nafta?

Kadangi universiteto mokslininkai ir dėstytojai šiuo metu atostogauja, nepavyko surasti Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto atstovų.

Kintų situaciją paaiškino Aplinkos ministerijos Poveikio aplinkai vertinimo skyriaus vedėjas Vitalijus Auglys. Pasak ministerijos atstovo, prof. S.Gulbinsko kvalifikacija ir autoritetu abejoti neverta, nes panašių tyrimų, poveikio aplinkai studijų jo vadovaujami mokslininkai atliko ne vieną. Kita vertus, bet kurio projekto kontrolę, darbų vykdymą užtikrina ne vienas žmogus, bet daugelis institucijų. Tai, ką Kintuose ruošiasi daryti „Minijos nafta“, bus derinama su higienistais, priešgaisrinės apsaugos specialistais, Šilutės rajono savivaldybės administracija, Klaipėdos apskrities viršininko administracija ir kitomis žinybomis.

V.Auglys teigė, kad bendrovė „Minijos nafta“ turi teisę atlikti naftos žvalgybos darbus, o suradus naftos telkinius - pradėti pramoninę gavybą. Jo žodžiais tariant, dar neaišku, kur bus gręžiniai, konkrečios vietos paieška gali turėti bent keletą alternatyvų.

Aplinkos ministerijos atstovas sakė, kad įstatymai aiškiai reglamentuoja panašių projektų įgyvendinimą, todėl Kintų gyventojams dar anksti baimintis. „Minijos naftos“ projektas bus svarstomas ir derinamas, tačiau tai, kad kintiškiai stoja ginti savo interesų, yra labai pozityvus dalykas.

Kintai gali pakilti

Bendrovės „Minijos nafta“ naftos paieškų vadovas Igoris Šeštokas „Klaipėdai“ teigė, kad šiuo metu baigti geofiziniai Kintų naftos telkinio darbai. Žvalgyba parodė, kad aptiktas naftingas sluoksnis, jame gali būti apie milijonas tonų pramoniniu būdu išgaunamos naftos.

Tačiau kol naftininkai nepasiekė šio naftingo sluoksnio, kol nėra gręžinių, garantuotai kalbėti apie naftos gavybą Kintuose beprasmiška. I.Šeštokas pastebėjo, kad nėra jokio kito būdo patikrinti prognozes, kaip gręžtis į žemės gelmes.

Visos naujo gręžinio suderinimo ir leidimų gavimo procedūros truks ištisus mėnesius, gręžinys Kintuose gali atsirasti šių metų pabaigoje arba kitų pradžioje.

Ar pagrįsta kintiškių baimė prarasti rojaus kampelį šalia Kuršių marių? Atsakydamas I.Šeštokas teigė, kad Kintai – viena skurdžiausių Šilutės rajono seniūnijų. Jeigu „Minijos naftai“ pasiseks ir naftos telkinio prognozės pasitvirtins, naudos turės visa gyvenvietė. Naftos bendrovei neišvengiamai teks tiesti naujus ir rekonstruoti esamus kelius, Kintų gyventojams atsiras papildomų darbo vietų, bus tvarkoma gyvenvietės pakrantės zona. I.Šeštokas sakė, kad „Minijos nafta“ paprastai skiria paramą ir labdarą seniūnijoms, kurių teritorijose išgaunama lietuviška nafta. Panaši parama Kintų gyventojams padėtų plėtoti ir turizmo verslą.

Atsakys į klausimus

„Minijos naftos“ naftos paieškų vadovas sakė, kad šeštadienį, rugpjūčio 2 dieną, gyvenvietėje vyks naftos bendrovės ir Klaipėdos universiteto mokslininkų susitikimas su gyventojais. Bus pristatytas „Minijos naftos“ projektas, gyventojams išaiškintos visos detalės, atsakyta į visus klausimus. Projektuojant naftos gręžinius bus atsižvelgiama į visus racionalius gyventojų pasiūlymus ir pastabas.