Šiuo sprendimu norima pagerinti greičiausiai augančios ekonominės galybės energijos balansą. Tai pirmas kartas, kuomet Pekinas pateikia sąrašą firmų, kurios pernelyg smarkiai teršia aplinką, vartoja per daug energijos arba nesilaiko saugumo standartų.

Sąraše yra didžiausias šalies plieno gamintojas „Hebei Iron and Steel“ ir didžiausias aliuminio koncernas „Chalco“. Pagal Vyriausybės nurodymus pastarosios įmonės turi sustabdyti apie 3 proc. savo produkcijos. „Mes dar labiau, nei reikia, išpildysime reikalavimus, – sakė viena iš „Chalco“ atstovių spaudai pirmadienį. Koncernai, kurie priešinsis, sulauks baudų arba neteks verslo licencijų.

Praėjusių metų pradžioje lyginant su 2005 m. energijos poreikis sumažėjo 14 proc., tačiau 2010 m. pirmąjį ketvirtį vėl augo 3 proc. Viena iš to priežasčių yra padidėjusi cemento ir plieno paklausa. Sunkioji pramonė sunaudoja apie pusę visos šalies energijos. Dėl to Pekinas mėgina nusisukti nuo energiją ryjančios pramonės.

Aukštesni energijos standartai gali sumažinti Kinijos ekonomikos augimą antroje šių metų pusėje. Šveicarijos bankas UBS prognozuoja, kad šiemet augimas sumažės apie 2 proc. Tuo tarpu liepos mėnesiui ekspertai prognozuoja 13 proc. pramonės produkcijos padidėjimą lyginant su praeitų metų liepa. Vis tik, anot ekonomisto Wango Qingo iš „Morgan Stanley“, bendras metinis rezultatas gali būti 1,5 proc. mažesnis.

Stebėtojai abejoja, kad minėtos gamyklos bus amžinai uždarytos. Vieno „Macquarie“ banko analitiko nuomone, Kinijos Vyriausybė visuomet dažniau grasina baudomis, kai imasi rimtų pertvarkų. Jis įsitikinęs, kad gamyklos bus vėl atidarytos kitais metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją