Šalies prekybos ministerija išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad nauji tarifai bus taikomi tuo atveju, jeigu Vašingtonas įgyvendins prezidento Donaldo Trumpo grasinimą padidinti tarifus papildomam 200 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos importui. Pareiškime taip pat teigiama, kad Kinija pasilieka teisę taikyti „kitas atsakomąsias priemones“.

„Kinija visada laikosi nuomonės, kad konsultacijos, paremtos abipuse pagarba, lygybe ir abipuse nauda, yra veiksmingas būdas spręsti nesutarimus prekybos klausimais, - teigia ministerija. - Bet koks vienašalis grasinimas ar šantažas tik pakurstys gilesnius konfliktus ir pakenks visų šalių interesams“.

Toks perspėjimas nuskambėjo praėjus dienai po to, kai kinų pareigūnai paskatino palaikyti dialogą, pagrįstą „abipuse pagarba„; užsienio reikalų ministras Wang Yi paragino Jungtines Valstijas „išlikti racionalias“.

Kaip trečiadienį skelbė JAV pareigūnai, JAV prezidentas D. Trumpas paprašė šalies prekybos atstovo apsvarstyti galimybę padidinti tarifus nuo anksčiau planuotų 10 iki 25 proc.

Vašingtonas ir Pekinas įsivėlė į ginčus, kai Amerika apkaltino Kiniją, kad šios nuo eksporto priklausoma ekonomika naudojasi nesąžininga politika ir subsidijomis bei vagia Amerikos technologines žinias ir patirtį.

D. Trumpas pagrasino įvesti tarifus visam Kinijos eksportui į Jungtines Valstijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)