Antradienį kiemsargiai susirinko prie savivaldybės įteikti peticiją vicemerui Jaroslavui Kaminskiui. Miesto tvarkytojų netenkina padėtis, kai savivaldybė vis neranda pinigų atsiskaityti su miestą prižiūrinčiomis įmonėmis, o jų darbuotojams dėl to vėluoja atlyginimai.

Vis dėlto peticijos vicemerui į rankas įteikti nepavyko. Į savivaldybės pastatą atėjusi Jungtinės komunalinio ūkio darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Renata Kaušienė išgirdo, kad J. Kaminskis posėdžiauja ir su nepatenkintais kiemsargiais susitikti nenori.

Išgirdusi tokį atsakymą, profsąjungos vadovė sunkiai tramdė emocijas. Esą savivadybės skola miestą tvarkančioms įmonėms siekia jau gerokai per 10 mln. litų, dalis žmonių algų negauna jau du mėnesius.

„Pažiūrėsim, kai miestas liks šiukšlėse, ką tada valdžia darys. Kaip Vilnius atrodys, kaip sostinė rugsėjo mėnesį“, - žurnalistams teigė R. Kaušienė.

Pasak jos, jau yra besiruošiančių mesti šluotą ir ieškotis kito darbo. „Kaip mes galėsime tvarkyti, jeigu žmonės ruošiasi iš darbo išeidinėti? Kas tvarkys? Kas tvarkys? Ar jūs norėtumėte dirbti už dyką? Nebemoka pinigų. Žmonėms reikia ruoštis vaikus leisti į mokyklą. Jie neturi už ką leisti. Jie neturi už ką valgyti pirkti. Jie neturi už ką mokesčius mokėti“, - kalbėjo profsąjungos vadovė.

R. Kaušienės teigimu, yra ir tokių kiemsargių, kurie algos nematė jau pusę metų. „Šiuo metu du mėnesius negauna nė vienas kiemsargis“, - pridūrė ji.

Savivaldybės elgesį su kiemsargiais R. Kaušienė vadino žmonių žeminimu.

„Dar aš bandau juos įtikinti: tikrai dirbkite, bandome kažką daryti, eiti, kalbėtis. Aš nesulaikysiu. Aš žmonių, kaip profsąjunga, jau nebegaliu sulaikyti“, - kone verkdama sakė profsąjungos vadovė.

Kiemsargė: valgau už vaikų pinigus

Kiemsargė Janina
Tuo tarpu DELFI kalbinti kiemsargiai atskleidė, kokia protesto forma numatoma rugsėjį. Tiesioginio streiko jie rengti neketina – žmonės bijo, jog jeigu neateis į darbą, bus iš jo atleisti. Tačiau sumanyta subtilesnė protesto forma. Kiemsargiai ketina tiesiog ateiti į savo darbo vietas ir stovėti.

„Buvo labai neblogai. Mokėjo gerai, avansą davė. O dabar nieko. Mėnesį nei avanso davė, nei algos duoda. Neduos mums pinigų – mes nedirbsi. Mes ateisim į darbą, bet nedirbsim. Stovėsim gatvėje, savo darbo vietoje. O ką daryti? Mes irgi norime ir valgyti“, - DELFI teigė vilnietė Janina, kiemsarge dirbti pradėjusi prieš maždaug keturis mėnesius.

Šiuo metu moteris valgyti neturi už ką. „Mes gauname 824 Lt. Viskas. Turiu dvi dukras ir du anūkus. Jiems irgi reikia pavalgyti, reikia už butą mokėti. Patys suprantate. (...) Vaikai gyvena savo gyvenimą, aš – savo. Aš iš vaikų skolinuosi. Čia nesąmonė“, - atsiduso Janina.

J. Kaminskis: neaišku, kur kiemsargiai, o kur – profsąjunga

Vilniaus vicemeras J. Kaminskis DELFI teigė tik iš žurnalistų sužinojęs apie jam planuotą įteikti kiemsargių peticiją su 400 parašų.

„Pasakė man paskambinusi šiandien žurnalistė, kad ruošiasi man 10 val. įteikti peticiją. Jokių susitikimų derinta nebuvo“, - kalbėjo vicemeras. Politikas teigė tuo metu su savivaldybės specialistais, kaip ir kas savaitę, rengęs pasitarimą švietimo klausimais. Beje, švietimo ir kultūros klausimus kuruojantis vicemeras stebėjosi, kodėl peticijos adresatu pasirinktas jis, o ne kitas vicemeras – kur kas arčiau kiemsargių reikalų esantis Jonas Pinskus.

Paklaustas, kaip vertina kiemsargių planuojamą protesto formą, J. Kaminskis teigė manantis, kad akcijoje dalyvautų lojaliausi profsąjungos nariai, bet toli gražu ne visi Vilniaus kiemsargiai.

„Visi civilizuoti protesto variantai yra priimtini. Bet nežinau, ar tai kiemsargių pozicija. Tai yra, mano nuomone, profsąjungos pozicija“, - svarstė vicemeras.

Pranešdama apie planuojamą protestą, Jungtinė komunalinio ūkio darbuotojų profesinė sąjunga taip pat priminė, jog meras Artūras Zuokas kiemsargiams yra asmeniškai žadėjęs greitą pinigų pervedimą, tačiau pažadai kol kas liko pažadais.

Miesto valdžia neslepia turinti solidžių skolų gatves ir šaligatvius prižiūrinčioms įmonėms. Tačiau žadama daryti viską, kad miestas ir toliau būtų prižiūrimas. Kitaip tariant – kad būtų išvengta kiemsargių streiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)