Iš pateikiamų duomenų matyti, miestiečių vidutinės mėnesio vartojimo išlaidos buvo 923 litai, kaimo gyventojų – 715 litų. Palyginti su 2008 m., vidutinės vartojimo išlaidos mieste padidėjo 1,5 procento, o kaime – sumažėjo 2 procentais.

2012 m., palyginti su 2008 m., padidėjo gyventojų vartojimo išlaidos maistui, būstui, vandeniui, elektrai, dujoms ir kitam kurui, sveikatos priežiūrai ir švietimui, iš jų išlaidų būsto nuomai, vandeniui ir energijai padidėjimas viršijo kainų augimą.

Maistui – trečdalis pinigų

Namų ūkiai 2012 m. maistui (neskaičiuojant pinigų, išleistų kavinėse, restoranuose, valgyklose) skyrė trečdalį (33,7 proc.) visų vartojimo išlaidų.

Tai sudarė vidutiniškai 288 litus vienam namų ūkio nariui per mėnesį. Išlaidos maistui namuose 2012 m., palyginti su 2008 m., išaugo 4,3 procento, o jų lyginamoji dalis vartojimo išlaidose padidėjo 1,2 procentinio punkto.

Išlaidų maistui didėjimą lėmė kainų augimas (maisto produktų kainos per šį laikotarpį išaugo vidutiniškai 12,9 proc.), įtakos turėjo ir tai, kad gyventojai dažniau maitinosi namuose – sumažėjo išlaidos maistui kavinėse, restoranuose, valgyklose. Išlaidos maistui namuose, įskaitant natūrinį suvartojimą, mieste sudarė 31,7 procento visų vartojimo išlaidų, kaime – 39,2 procento.

Vartojimo išlaidos būstui, vandeniui, elektrai, dujoms ir kitam kurui sudarė 153 litus vienam namų ūkio nariui per mėnesį: mieste – 179 litus, kaime – 101 litą (atitinkamai 19,4 ir 14,1 procento namų ūkio vartojimo išlaidų).

Palyginti su 2008 m., šios išlaidos išaugo 50,3 procento, o eliminavus kainų augimą, padidėjimas sudarė 11,9 procento. Išlaidų būstui, vandeniui, elektrai, dujoms ir kitam kurui lyginamoji dalis vartojimo išlaidose, palyginti su 2008 m., padidėjo 6 procentiniais punktais (mieste – 6,6, kaime – 4 procentiniais punktais).

Išaugus būtinosioms išlaidoms ir beveik nepadidėjus pajamoms, gyventojai taupė mažindami išlaidas būsto apstatymui ir namų apyvokos įrangai, laisvalaikiui ir kultūrai, kavinėms ir restoranams. Sumažėjo išlaidos drabužiams ir avalynei bei ryšiams, tačiau tai didele dalimi lėmė šių prekių ir paslaugų grupių kainų mažėjimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)