„Sudarydami sutartis dėl kelionių į Tailandą ir Kambodžą pirkimo agentūrai buvome pateikę savo asmens dokumentų kopijas, kurios vėliau buvo panaudotos imant vartojimo kreditus“, – pareigūnams nurodė kelionių agentūroje „Solex group“ kelialapius pirkę poilsiautojai.

Šiai kelionių agentūrai vadovauja anksčiau pas didžiausią Lietuvos kelionių organizatorių dirbęs ir pigių kelionių prekės ženklui „Sofa travel“ vadovavęs 26 metų vilnietis Andrius Caplevas. Jį jau anksčiau teismas yra nuteisęs dėl sukčiavimo ir svetimo turto pasisavinimo.

Apie tai, kad niekuo dėtų žmonių vardu yra paimti vartojimo kreditai, pirmiausiai policijai pranešė bendrovės „Ūkio banko lizingas“ darbuotojai – jie teigė, kad per tarpininkaujančią kelionių agentūrą „Solex group“ buvo sudarytos keturios suklastotos sutartys. Pagal jas lizingo bendrovė agentūrai buvo išmokėjusi 5 213 (18 tūkst. litų).

Beveik tuo pačiu metu į policiją kreipėsi ir bendrovės „Šiaulių banko lizingas“ atstovai, nurodę, kad su agentūra „Solex group“ buvo sudarytos trys suklastotos vartojimo kreditų sutartys, o agentūrai buvo išmokėta 8 109 eurai (28 tūkst. litų).

Lizingo bendrovių atstovai policijai taip pat pateikė dokumentus, kurių pagrindu poilsiautojai kelionių agentūrai suteikė sutikimus tvarkyti asmens duomenis. Jie, kaip vėliau išaiškėjo, buvo suklastoti.

Kelionių agentūra „Solex group“ buvo sudariusi bendradarbiavimo sutartis su lizingo bendrovėmis dėl vartojimo kreditų poilsiautojams, norintiems pirkti keliones, išdavimo, todėl jos vadovas poilsiautojams net nežinant turėjo galimybę kreiptis į lizingo bendroves.

Kad klientų vardu ėmė vartojimo kreditus, pareigūnams net neslėpė jos vadovas A. Caplevas. 2012 m. pavasarį agentūrai pradėjęs vadovauti vyras sakė, kad dėl kai kurių jo klaidingų sprendimų bendrovė patyrė apyvartinių lėšų trūkumą.

„Norėdamas kompanijai nepadaryti daugiau žalos, nusprendžiau pasinaudoti savo ankstesnių savo vadovaujamos įmonės klientų duomenimis, jų dokumentų kopijomis ir šių klientų vardu sudaryti sutartis su lizingo bendrovėmis“, – A. Caplevas sakė, kad gautas lėšas buvo nusprendęs panaudoti įmonės reikmėms, o ateityje kreditus grąžinti lizingo bendrovėms.

A. Caplevas pinigus lizingo bendrovėms jau grąžino.

A. Caplevo baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismas nutarė, kad kelionių agentūros vadovas turi būti pripažintas kaltu ne tik dėl sukčiavimo, bet ir dokumentų klastojimo – jam buvo skirta devynerių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams. Be to, A. Caplevas turės sumokėti 564 eurų baudą, kuri jam buvo paskirta anksčiau paskirtu teismo nuosprendžiu.

Tada sostinės teismas buvo konstatavęs, kad A. Caplevas ne tik pasisavino kelionių organizatoriui klientų sumokėtus pinigus, bet ir atleistas iš darbo negrąžino mobiliojo ryšio telefono, kuriuo toliau naudojosi.

Bylos duomenimis nustatyta, kad kelionių agentūroje iš pradžių vadybininku, o vėliau ir direktoriumi dirbęs A. Caplevas bendrovės vardu pardavinėjo skrydžių lėktuvais bilietus.

Nustatyta, kad jis pardavė bilietus į Antaliją, Frankfurtą, Londoną ir Budapeštą, tačiau iš klientų gautų pinigų neįnešė į bendrovės sąskaitą, nors ir išrašydavo PVM sąskaitas-faktūras.

Pinigų į bendrovės sąskaitą A. Caplevas neįnešė dar tuomet, kai kelionių agentūroje dirbo tik vadybininku – tai jam nesutrukdė nuo 2011-ųjų sausio tapti žinomos kelionių agentūros direktoriumi.

Pinigai buvo pasisavinami nuo 2010-ųjų gegužės iki 2012-ųjų rugpjūčio. Tuomet paaiškėjo, kad vienam klientui jis nurodė pervesti apie 4 tūkst. eurų už kelionę ne į „Aviaturas ir partneriai“, kuri valdo „Sofa travel“, o į bendrovės „Solex group“, kurios vieninteliu akcininku jis buvo, sąskaitą. Šiuos pinigus po mėnesio A. Caplevas vis dėlto grąžino.

Buvęs „Sofa travel“ vadovas teisme pripažino jam pateiktus kaltinimus ir teisinosi, kad neįnešė pinigų į sąskaitą tik todėl, jog turėjo finansinių sunkumų.

„Klientams visos paslaugos buvo suteiktos“, – patikino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)