„Mano bendrovės veikla buvo skirta iš esmės tam, kad būtų išviliojami žmonių pinigai“, – šiandien net nebando slėpti dabar jau bankrutavusios bendrovės „Atostogų sandėlis“ direktorius Nerijus Ereminas.

Prieš kelerius metus Vilniuje įregistruota bendrovė įvairiose Lietuvos vietose siūlė iš anksto įsigyti galimybę bet kuriuo metų metu atostogauti prabangiausiuose kurortų viešbučiuose ir apartamentuose – žmonės buvo kviečiami į viešbučiuose ir restoranuose rengiamus pristatymus, kurių metu buvo pateikiama informacija apie bene geriausias nakvynės vietas.

Nors kainos ir nebuvo mažos, tačiau susidomėjusių netrūko – ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad nuo „Atostogų sandėlio“ nukentėjo 93 poilsiautojų šeimos. Bent tiek kreipėsi į pareigūnus ir nurodė, kad prarado pinigus.

Baudžiamojon atsakomybėn buvo patrauktas ne tik „Atostogų sandėlį“ įkūręs N. Ereminas, bet ir Maltoje gyvenantis šios bendrovės vadybininkas. Pastarasis kategoriškai neigė, kad sukčiavo, tuo metu ilgą laiką pareigūnams nepasiekiamas ir Kipre sulaikytas N. Ereminas atskleidė, jog bendrovė „Atostogų sandėlis“ buvo įkurta tik nusikaltimams daryti.

Vilniaus miesto apylinkės teismas išnagrinėjo N. Eremino baudžiamąją bylą – bendrovę „Atostogų sandėlis“ įkūręs ir jai vadovavęs „verslininkas“ buvo pripažintas kaltu dėl sukčiavimo, dokumento suklastojimo, neteisėtos veiklos ir apgaulingo buhalterijos apskaitos tvarkymo.

Už tai N. Ereminui teismas skyrė pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę, bet jos vykdymą atidėjo dvejiems metams. Per šį laikotarpį nuteistasis be institucijos, prižiūrinčios bausmės vykdymo atidėjimą, sutikimo negalės išvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų ilgiau kaip 7 paroms bei per vienerius metus ir aštuonis mėnesius privalės nukentėjusiesiems atlyginti ne mažiau kaip 50 proc. nusikalstama veika padarytos turtinės žalos.

O ši žala nėra tokia jau ir maža – 93 nukentėjusiųjų šeimoms teismas iš N. Eremino priteisė beveik 54 tūkst. eurų.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad „Atostogų sandėlis“ iš žmonių imdavo pinigus už tariamas apgyvendinimo paslaugas viešbučiuose. Dėl to bendrovė Vilniuje išsinuomojo patalpas, priėmė darbuotojus – vadybininkus, kurie, nežinodami apie vykdomą nusikalstamą veiką, telefoninių pokalbių metu kviesdavo žmones atvykti į kelionių pristatymus.

Įvairiuose viešbučiuose ir restoranuose rengiamų pristatymų metu vadybininkai privalėdavo žmones įtikinti sudaryti sutartis dėl apgyvendinimo užsienio viešbučiuose – kol klientai nepersigalvojo, iš karto jie turėdavo pasirašyti paslaugų sutartis ir paimti grynuosius pinigus.

Nors klientams buvo žadama, kad sutartis jie galės nutraukti per septynias dienas po pasirašymo, tačiau į policiją pagalbos ieškoti atskubėję žmonės teigė, jog neturėjo tokios galimybės. Daugelis nukentėjusiųjų skundėsi, kad tik grįžę į namus internete perskaitydavo neigiamų komentarų apie bendrovę, tačiau daugiau su jos darbuotojais taip ir nepavykdavo susisiekti.

O kai kurie į „Atostogų sandėlį“ kreipėsi tik prieš suplanuotą kelionę – tada juos ištikdavo tikrų tikriausias šokas, nes suprasdavo, jog nakvynės jie neturi ir neturės, jeigu patys neužsisakys kitais būdais.

Policijai pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo bendrovės vadovai žiniasklaidai teisinosi, kad daugelis klientų buvo išvykę į užsienį, o ir kiti galės tokia galimybe pasinaudoti. Tačiau išnagrinėjus teismui bylą paaiškėjo, kad taip greičiausiai tik buvo raminami klientai – netrukus N. Ereminas ir vadybininkas paspruko į užsienį.

Teisme N. Ereminas prisipažino, kad „Atostogų sandėlis“ buvo įkurtas specialiai apgaulės būdu išvilioti žmonių pinigus.

„Šios bendrovės veikla buvo teikti apgyvendinimo paslaugas, realiai iš žmonių buvo paimami pinigai, tačiau jie į keliones neišvykdavo – aš tiesiog blogai atlikau bendrovės direktoriaus pareigas, todėl esu atsakingas, kad žmonės buvo apgauti“, – sakė jis.

N. Ereminas taip pat prisipažino, kad „Atostogų sandėlio“ veikla buvo skirta iš esmės tam, kad būtų išviliojami žmonių pinigai.

Po straipsnio pasirodymo Valstybinis turizmo departamentas atsiuntė paaiškinimą, kad siekiant išvengti panašių situacijų, kokios aprašytos straipsnyje, bei artėjant naujam turistiniam sezonui departamentas nori dar kartą atkreipti visų keliaujančių dėmesį į tai, kad prieš įsigyjant kelionę svarbu patikrinti informaciją apie kelionių organizatorių svetainėje www.tourism.lt Aktualus kelionių organizatorių sąrašas arba informaciją, kurią reikia žinoti prieš įsigyjant kelionę, galite gauti e. paštu: prieziura@tourism.lt arba telefonu Vilniuje 8 706 64 976.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)