Vizų neišduos, tačiau to priežastys – neaiškios


Dar pernai spalį Inga su savo draugais pradėjo planuoti kelionę į Kiniją, o, kai atėjo laikas įsigyti vizą – prasidėjo problemos.

„Pirma kelionė į Kiniją. Išsvajota kelionė ir gauname tokį... Jokios pagalbos“, – dalijosi keliautoja.

Iš pradžių, Kinijos ambasada informavo, kad sugedo vizų išdavimo aparatas, o vėliau pareiškė, kad vizos Lietuvos piliečiams neišduodamos visai. Keliautojai – nukreipti į Užsienio reikalų ministeriją.

„Ministerijoje iš viso chaosas. Paskambinus į informacijos centrą, jie sako, kad jokios oficialios informacijos nežino“, – teigė Inga.

Ministerija jiems pasiūlė vizų prašyti kaimyninėje Lenkijoje.

„Kreipėmės į Kinijos ambasadą Lenkijoje ir jie informavo, kad, negavę jokios oficialios informacijos iš Užsienio reikalų ministerijos, jie vizas išduoda tik savo piliečiams arba gyvenantiems toje šalyje“, – pasakojo moteris.

Dokumentų pildymas

Pastarąjį kartą Kinijos ambasada vizų išdavimą dėl techninių priežasčių Lietuvos piliečiams buvo sustabdžiusi 2021 metais, lapkričio pabaigoje. Tiesa, tai nutiko tęsiantis Lietuvos ir Kinijos santykių krizei dėl Vilniaus ryšių su Taivanu. Šių metų sausio 24 dieną – Kinija vėl paskelbė, kad Lietuvai vizų neišduos, tačiau kodėl ir kokiam laikotarpiui – nepaaiškino.

Tai – dar viena Kinijos spaudimo priemonė

Dėl susiklosčiusios situacijos, gyventojai prašo pagalbos Užsienio reikalų ministerijos, tačiau, LNK žiniomis, patys Kinijos ambasados Lietuvoje darbuotojai užsiminė, kad žinių, kur nukreipti lietuvius dėl vizos, jiems nedavė nei Užsienio reikalų ministerija, nei prezidentūra. Kad naujienų nėra – pripažįsta ir pats Gabrielius Landsbergis.

„Esame užklausę Kinijos kolegų, bet kol kas atsakymų nėra. Traktuojame tą kaip dar vieną Kinijos spaudimo priemonę Lietuvai“, – teigė jis.

Gabrielius Landsbergis

Buvęs Užsienio reikalų ministras įsitikinęs, kad, visų pirma, Lietuvai apskritai nereikėjo pyktis su Kinija, ypač, nesulaukus Europos ir JAV palaikymo.

„Vakarų civilizacija yra kaip choras, kuris atlieka savo vaidmenį, savo partiją. Ką čia Lietuva sudainavo? Kas čia jų prašė išeiti ir tokią politiką pradėti vykdyti vienai?“, – kėlė klausimus Petras Vaitiekūnas.

Ragina kelionių į tolimąją šalį neplanuoti

Dabar vilčių, kad kelionė į tolimąją Kiniją, kuri jau dabar atsiėjo 4 tūkstančius eurų, pavyks – Ingai vis mažiau.

„Mes nebežinome, ar atšaukinėti bilietus, ar prašyti depozito. Mes neįsivaizduojame, nes mes ne per kelionės agentūras pirkome, o patys organizuojamės šią kelionę“, – pasakojo moteris.

Vis dėlto, Užsienio reikalų ministras tikina, kad pastaraisiais metais Lietuvos turistams į Kiniją apskritai nėra ko vykti.

„Noriu tik priminti, kad Lietuva jau prieš dvejus metus yra paskelbusi rekomendaciją į Kinijos Liaudies Respubliką nevykti Lietuvos piliečiams. Ta rekomendacija yra nepakeista, galiojanti ir dabar, ir tiesiog pasinaudosiu proga ją pakartoti – Kinijoje Lietuvos piliečiams mes negalime užtikrinti saugumo“, – teigė G. Landsbergis.

Kinijos ambasada

Anot buvusio Užsienio reikalų ministro, dabar santykių su Kinija Lietuvai lengvai pataisyti nepavyks.

„Tikrai greitai šito nebus. Kinai mus naudos kaip skudurinę lėlę, skirtą daužymui ir mušimui, kad pamokytų kitus. Aš manau, kad visas šitas konfliktas su Vakarų civilizacija vyksta toliau ir karas, valdant Xi Jinpingui, yra praktiškai neišvengiamas“, – prognozėmis dalijosi P. Vaitiekūnas.

Petras Vaitiekūnas

Kinijos ambasadoje Lietuvoje – dar ir dabar kabo pranešimas, kuriame nurodoma, kad vizų išdavimas lietuviams stringa nuo 2023 metų gruodžio 27 dienos, o kalti esą techniniai gedimai.

Visą reportažą rasite LNK portale: