Pasirodo, jog sodininkų bendrijoje „Minija“ kelerius metus ten negyvenantys žmonės mokėjo už atliekų tvarkymą, nors soduose net nebuvo konteinerių.

Visgi pasikeitusi Priekulės seniūnijoje Žiaukų kaime esančios sodininkų bendrijos valdžia žada, jog konteineriai visai netrukus atsiras. Pasikeitusiu sodininkų požiūriu atėjus naujiems vadovams džiaugiasi ir už atliekų vežimą atsakingos „Gargždų švaros“ vadovai.

Mokėjo už nieką?

Klaipėdietis Mindaugas kreipėsi į „Vakarų ekspreso“ redakciją, mat niekaip negalėjo išsiaiškinti, už ką moka. Pasirodo, sklypą „Minijos“ bendrijoje turintis, tačiau ten negyvenantis klaipėdietis 3 metus iš eilės sulaukia 23 eurų dydžio sąskaitos už atliekų tvarkymą.

„Atrodytų, kad viskas kaip ir normaliai - stovi bendri konteineriai, susimoki mokesčius, turi galimybę išmesti savo buitines atliekas. Tačiau problema yra ta, jog tie konteineriai mūsų sodų bendrijoje net neegzistuoja. Žmogui, pabrėžiu - sodininkui (nuolat gyvenantieji už visai kitą mokestį gauna privačius konteinerius), nėra kur palikti atliekų," - pasakojo Mindaugas.

Vyras ne kartą rašė raštus tiek atliekų surinkimą administruojančiai „Gargždų švarai“, tiek į Klaipėdos rajono savivaldybę. Visgi visi paaiškina, jog pagal atitinkamas taisykles už šiukšlių konteinerius bendrijos teritorijoje yra atsakinga jos valdžia.

„Kreiptis į pirmininkę net noro nebėra, nes, manau, vis tiek niekas nepasikeis po paprasto žmogaus skambučio. Kas belieka? Kreiptis į aukštesnes institucijas? Tikiuosi, jog šios situacijos paviešinimas privers pastatyti konteinerius, už kuriuos, kaip ir daugelis SB „Minija“ narių, mokame jau trejus metus“, - sakė Mindaugas ir lygino su „Dituvos“ sodais, kur konteineriai stovi seniai.

Konteineriai - rugsėjį

Kad yra problema, pripažįsta ir SB „Minija“ valdybos pirmininkė Loreta Svidrienė. Pasirodo, jog tik prieš tris mėnesius sodininkų sprendimu naujas pareigas gavusi moteris perėmė ir bėdų krepšelį, tarp kurių - minėta konteinerių problema.

„Sodų bendrijoje turi būti vieši konteineriai, o jei žmonės už tai moka, tai net kitos kalbos neturi būti. Su „Gargždų švara“ jau planuojame konteinerių sugrąžinimą, tik reikia įrengti vietas jiems.

Jie seniai turėjo būti, ir net nežinau, kodėl ankstesnis pirmininkas valdybai pritarus nutarė, kad jų nereikia. Gal žmonės juos atliekomis labai apkraudavo“, - svarstė pirmininkė ir pridūrė, jog konteineriai sodų bendrijoje greičiausiai atsiras rugsėjį.

Paklausta, ar tai reiškia, jog žmonės keleius metus mokėjo už nieką, L. Svidrienė tokį faktą pripažino.

Šiuo metu porą kartų per mėnesį yra užsakomi stambagabaričiai konteineriai, į kuriuos žmonės gali sukrauti didžiąsias atliekas. Tikimasi, jog žmonės jais pasinaudoję vėliau prie įprastinių buitinių atliekų konteinerių nebekraus sofų, šaldytuvų ir panašiai.

Pasirodo, jog „Minijoje“ negyvenantys žmonės anksčiau atliekas supakuodavo į maišelius ir juos palikdavo tam tikrose vietose, iš kurių atliekas vėliau surinkdavo komunalininkai. Visgi pradėjus vykdyti atliekų apskaitą tokios praktikos šiukšlių vežėjai atsisakė, tad sodininkams nebelieka kitos išeities, tik sutarti dėl konteinerių.

Pasikeitė požiūris


Už atliekų tvarkymą minėtoje sodininkų bendrijoje atsakingos „Gargždų švaros“ direktorius Rimantas Martinkus tvirtino, jog tokia situacija tęsėsi net nuo 2012-ųjų, ja yra domėjęsi ir žurnalistai.

„Konteineriai buvo pastatyti vos tik rajone atsirado rinkliava, tačiau sodininkų bendrija priėmė nutarimą, kad juos išsivežtume. Kodėl? Nes juos kaip karštą bulvę stumdyti pradėjo - pastatai vienoje vietoje, iškart skundžiasi žmonės, kodėl prie jų, ir prašo statyti kitur. Niekas taip ir nenorėjo, kad konteineriai stovėtų šalia jų sklypo“, - priešistorę prisiminė komunalininkų vadas.

Visgi, kaip ir minėta, situacija keičiasi į gerąją pusę - R. Martinkus tvirtino, jog naujoji bendrijos pirmininkė L. Svidrienė buvo atvykusi pas jį, buvo aptarta situacija, tvarkos rajone ir Lietuvoje, taip pat sutarta, jog pritarus valdybai konteineriai grįš į „Miniją".

„Sodininkai eina teisingu keliu, nes mes prižiūrime 38 sodininkų bendrijas, ir Gargždų „Gargždelėje“ bei „Minijoje“ yra pati blogiausia situacija.

Atliekų tvarkymo atžvilgiu ten kone akmens amžius ir ši situacija tik parodo, kiek daug priklauso nuo pirmininko - tie, kurie bendrauja, dirba, stengiasi, ir kelius sutvarko, ir stebėjimo kameras įsirengia, ir naujoviškas rūšiavimo priemones, tokias kaip „varpeliai“, įsidiegia“, - sakė R. Martinkus.


Atsisakė dėl netvarkos

Apie konteinerių problemą „Minijoje“ yra rašę ir Klaipėdos rajono laikraščiai. Viename straipsnyje tvirtinta, jog 1 230 sklypų turinčioje bendrijoje buvo pastatyti tik keturi konteineriai, kurie bemat buvo perpildomi. Maža to, pro konteinerius važiuojantys bendrijos lankytojai net neišlipę iš mašinos mesdavo maišus su atliekomis konteinerių link.

Be to, anot ankstesnio sodų pirmininko Algimanto Zigmo Knystauto, žmonės prie konteinerių priversdavo šakų, sugedusių daržovių ir vaisių, stambiųjų atliekų, o komunalininkai jų neveždavo.