Remiantis Tarptautinės kelių transporto sąjungos (IRU) prezidentūros ir Generalinės Asamblėjos sprendimais, visiems TIR knygelių turėtojams įstojimo garantija didinama (nuo 5 tūkst. iki 8 tūkst. JAV dolerių), o gabenantiems didesnės vertės prekes būtina. Nauja TIR garantijų pateikimo tvarka taikoma visoms be išimties nacionalinėms vežėjų asociacijoms, dalyvaujančioms TIR sistemoje.

Asociacija "Linava" dėl TIR garantinių raštų pateikimo ir išdavimo visiems šalies bankams pateikė garantinių raštų projektus, pagal kuriuos bankai garantuos už Lietuvos vežėjus TIR garantinei sistemai.

Bankai pateikė atsakymus su savo pasiūlymais, į kuriuos atsižvelgta siunčiant į IRU galutinius garantinių raštų tekstų projektus. Vežėjai asmeniškai turės kreiptis į banką dėl TIR garantijos ir derėtis dėl sąlygų.

"Mano žiniomis, bankuose metų garantija 8 tūkst. JAV dolerių turėtų kainuoti 300-600 litų",- sakė Algimantas Kondrusevičius, "Linavos" prezidentas.

"Linava" siūlė teikti draudimo bendrovių laidavimo raštus, tačiau IRU atstovai tai atmetė. Pasak jų, ankstesnė patirtis rodo, kad draudimo įmonių laidavimo raštai neveiksmingi ir negali būti toliau naudojami.

"Teikdami garantiją atsižvelgiame, ar klientas yra banko klientas, kaip jis naudojasi mūsų paslaugomis, vertiname įmonės finansinę padėtį. Priklausomai nuo to, garantija gali būti suteikiama be jokio užstato, užstačius turtą arba įšaldžius tam tikrą sumą pinigų. Be to, imamas administravimo mokestis ir skaičiuojamos palūkanos, pastarosios dabar yra 1,8-3 proc.",- aiškina "Sampo banko" valdybos narys Renatas Dudonis.

Pasak jo, realiau tikėtis, kad banko garantija metams kainuos apie 600 litų.

"Smulkiems vežėjams, turintiems iki 5 automobilių, o tokių Lietuvoje yra per 50 proc., 8 tūkst. JAV dolerių garantija bus labai skausminga. Apie reikalaujamą garantiją didesnės vertės prekėms nė nekalbu - šiuos krovinius veš tik didžiosios bendrovės. Manau, nelogiška reikalauti vienodos garantijos ir iš smulkių, ir iš didelių bendrovių, nes rizika netapati", - sakė bendrovės "Mečys" vadovas Mečislovas Atroškevičius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją