Lietuviai nesibaimina aukštų kainų

Apibarstyti riešutais, aplieti glaistu ar įmirkyti šokolade – tokiems pyragėliams ar bandelėms iškepti kepykla „Boka“ kiekvieną mėnesį sunaudoja mažiausiai 300 kilogramų cukraus.

„Cukrus yra viena iš sudedamųjų dalių kepiniuose. Jį nėra taip lengva pakeisti, taigi naudojame savo produkcijoje“, – teigė kepyklos vadovas Martynas Vildžiūnas.

Be cukraus konditerijoje neišsiversi, o kainą prognozuoti į priekį – sunku. Vieną mėnesį cukrus dešimtadaliu pinga, o kitą – brangsta.

„Iki 10-ties procentų mes neperkeliame jo ant klientų naštos, o patys „suvalgome“, įsirašome į savo sąnaudas ta pabrangimą. Jeigu būtų didesnis pabrangimas, tada jau reikėtų svarstyti. Jeigu 15-20 procentų pabrangimas – tada tikrai jaustųsi mūsų produktų savikainose ženkliai“, – teigė M. Vildžiūnas.

Cukraus kaina dar nėra rekordinėse aukštumose, tačiau brangesnis nei dabar cukrus buvo tik prieš 12 metų.

„Jeigu tais metais derlius yra sumažėjęs ir yra mažesnis negu cukraus paklausa, tai reiškia, kad atsargos yra mažėjančios pasaulyje ir tos kainos šokteli. Mes matome ir dabar, kad tos kainos yra stipriai šoktelėjusios“, – teigė „SEB“ banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

Anot ekonomisto, per metus cukrus pabrango trečdaliu ir tą pirkėjai pajusti netruko. Cukraus kilogramo kainos parduotuvėje dabar prasideda nuo 1,20 euro, tačiau keisti jo į medų – lietuviai neskuba.

„Cukrus dabar pinga. Cukrus pinga apie 5 procentus, o kiekiai auga apie 3 procentus. Taigi, lietuviai tikrai nenustojo pirkti cukraus“, – dalijosi „Iki“ atstovė Vaida Budrienė.

„Cukrus vis dar yra mūsų kasdienybėje. Jį tikrai sparčiai naudoja įvairiuose kepiniuose, kulinarijoje ir panašiai, tad pardavimai ir jo paklausa yra pakankamai tolygūs“, – teigė „Rimi Lietuva“ atstovė Eglė Krasauskienė.

Geresnių ženklų kol kas nematyti

Smaližiams pinigines teks patuštinti dar kurį laiką. Gerų žinių, kad cukrus pigtų – nėra.

„Jeigu tikrai žymiai keisis kaina ir ji šoks į aukštumas – būsime priversti ieškoti kitokių sprendimų“, – teigė „Boka“ kepyklos vadovas.

„Kol kas kainų kritimo lyg ir nesimato, žiūrint į artimiausius mėnesius. Reikės turbūt palaukti kitų metų“, – teigė ekonomistas T. Povilauskas.

Šokoladas

Brangsta ir kiti saldumynai. Šokoladui gaminti naudojamos kakavos pupelės tokios brangios buvo tik prieš 44 metus, tad Lietuvoje šokoladas brango išimtinai smarkiai. Per metus jo kaina padidėjo penktadaliu ir tokiu augimu pasigirti negali jokia kita Europos Sąjungos šalis.

„Čia turbūt yra toks labai aiškus signalas, ką reiškia, kai mes esame priklausomi nuo kelių valstybių pasaulyje“, – teigė T. Povilauskas.

Pinigines teks tuštinti ir kavos mėgėjams

Nekokios žinios ir kavos mėgėjams. Kaip buvo teigiama LNK žiniose, kava pinga biržoje, bet ne vartotojams.

„Pati ekonominė situacija, kada dolerio ir euro santykis keičiasi – labai stipriai veikia pačią kavos kainą, todėl, kad kavos biržoje kava yra perkama doleriais“, – pasakojo „Kavos draugas“ pardavimų vadovė Iveta Legotė.

Kavos ekspertai prognozuoja, kad pingančią kavą išvysime tik kitų metų viduryje, o iki tol dauguma pirkėjų ieškos būdų, kaip kavos įsigyti pigiau.

„Žmonės yra linkę pirkti kavą pupelėmis ir maltis ją namuose, jeigu mėgsta gerti užpilamą kavą. Pati puodelio kaina gaunasi pigiau negu pirkti tik maltą kainą“, – teigė I. Legotė.

Nesitikima ir to, kad kavos kaina greitai grįš į 2021-mų metų lygį. Prieš dvejus metus teko stebėtis, kad už kavos puodelyje kavinėje tenka mokėti 2 eurus, o dabar kapučinas gali atsieiti ir 3,5 euro.

Visą reportažą rasite LNK portale: