Kaip teigia Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja, valstybinė maisto produktų inspektorė Jūratė Vaitiekūnienė, atėjus į kavinę patikrinti pirmiausia į akis krito nešvara.

„Tokio vaizdo jau seniai nebuvome matę nei mieste, nei nuošaliausiuose kaimuose esančiose maitinimo įstaigose. Pradėjus dairytis atidžiau, paaiškėjo, kad higienos normų čia visai nepaisoma – nėra jokios savikontrolės“, – „Sekundei“ teigė viršininko pavaduotoja.

Kavinių kokybės rodikliu – „Kavos puodeliais“ ši kavinė nebuvo vertinta, nes jos pagrindinė veikla yra gamyba.

Anksčiau kitiems savininkams priklausiusi kavinė buvo tikrinta prieš metus – pernai vasarį ir, pasak J. Vaitiekūnienės, tokios netvarkos tuomet čia tikrai nebuvo. Dėl šios kavinės veiklos vartotojų skundų nebuvo gauta, tad kitas planinis patikrinimas ir surengtas po metų.

Įvertinę bendrą patalpų, įrangos būklę, patikrinę dokumentus ir visur nustatę daug pažeidimų, inspektoriai susidomėjo virtuvėje esančiais maisto produktais.

Kepiniams – seni produktai

J. Vaitiekūnienės teigimu, pirmiausia į akis krito ir buvo apžiūrėtos kepiniams naudojamos mielės, paaiškėjo, kad jų galiojimo laikas jau senokai pasibaigęs.

Pradėjus domėtis kitais produktais, inspektorių nustebimas virto pasibaisėjimu – surasti beveik šeši kilogramai net nuo praėjusių metų birželio mėnesio nebegalimos vartoti karamelinio glajaus, taip pat dar praėjusiais metais turėjusio būti sunaudoto marmelado, dvylika kilogramų obuolių džemo, balto glajaus, kreminio sūrio ir daug kitų pasenusių produktų.


„Keista, kad niekas dar nesusirgo nuo kepinių iš tokių produktų“, – stebisi viršininko pavaduotoja.

Per patikrinimą taip pat rasta nemažai produktų, visai neturinčių jokių dokumentų, nepaženklintų, neaišku, iš kur ir kada gautų. Inspektoriams užkliuvo ir tai, kad maisto produktai nebuvo apsaugoti nuo taršos, pakavimo tara laikyta netinkamoje vietoje, nebuvo reikalingų higienos priemonių ir pan.

Kol susitvarkys

J. Vaitiekūnienė sako, kad uždarytai įmonei bus skirta ir bauda, kol kas jos dydis dar nenustatytas.

Pašalinę nurodytus trūkumus kavinės šeimininkai turės patys kreiptis į Panevėžio valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą ir prašyti pakartotinai patikrinti – inspektoriams įsitikinus, jog reikalingi darbai padaryti, vėl bus duotas leidimas dirbti.

Bendrovės „Javita“ kavinė jau antras šiemet dėl šiurkščių pažeidimų uždarytas objektas. Pirmą inspektoriai buvo uždarę bendrovei „ProjectLT“ priklausantį alaus barą Ramygalos gatvėje.

Klientų skundą gavusios maisto ir veterinarijos tarnybos specialistus taip pat pribloškė tame bare rasta nešvara. Jame bokalai buvo plaunami kibire, nes nebuvo nei šalto, nei karšto vandens, o kur gamtinius reikalus atliko darbuotojai ir klientai – nežinia, nes neveikė ir kanalizacija. Bendrovei pašalinus trūkumus alaus barui vėl leista dirbti.

Per praėjusius metus dėl higienos reikalavimų pažeidimų Panevėžio mieste bei rajone uždaryta vienuolika objektų. Prekyba atskirais maisto produktais per metus buvo uždrausta 83 prekybos vietose.
Už įvairius pažeidimus per metus nubaustas 131 pažeidėjas, kelios baudos skirtos dėl nesaugaus maisto, reklamos įstatymo pažeidimų ir pan.