Tačiau vakar politikams teko šiek tiek nusivilti, nes apie jų vizitą sužinoję nelegalūs prekeiviai paprasčiausiai išsilakstė.

Apie vizitą žinojo iš anksto

Dar prieš atvykstant politikams, turgavietėje jau nuvilnijo kalbos apie būsimą vizitą. “Žiūrėk, atvyksta ponai ir televizijų prisikvietė”, - šaipėsi prekeiviai.

Atvykusius Savivaldos ir ekonomikos komiteto narius iškart pasitiko turgaus prieigose prekiaujančių žmonių būrys. “Nesuprantu, kodėl kyla tokios problemos. Mes turime patentus, mokame mokesčius. Mums ir taip sunku dirbti. Pažiūrėkite kokios sąlygos”, - piktinosi viena moteris.

E.Džežulskiui-Duoniui replikavus, ar verta tokiomis sąlygomis dirbti, kai kurie prekeiviai neslėpė pasipiktinimo. “Mat atvažiavo kažkoks ponas ir dar čia mums aiškins”, - atkirto vienas vyras. Tačiau politikai sugebėjo išlikti ramūs ir tęsė diskusiją.

Policijos nebijo

Šalia turgaus daržovėmis prekiaujanti senutė nuo miesto Tarybos narių net neslėpė, kad neturi jokių leidimų. Ji gyrėsi puikia sveikata, o paklausta apie policiją, tik šypsojosi. “Jie vaiko mus. Keletą kartų buvo pagavę ir mane, tačiau esu prie to pripratusi”, - tikino senutė.

Savivaldos ir ekonomikos komiteto pirmininkas tikėjosi pamatyti kur kas daugiau nelegalių prekybininkų. “Nežinau, iš kur jie sužinojo apie mūsų atvykimą”, - sakė E.Džežulskis-Duonys.

Ginčas dėl mokesčio dydžio

Paklaustas, ar apskritai vertėjo rengti posėdį turguje, politikas teigė, kad tai padėjo geriau suprasti situaciją. Tačiau jis pripažino, kad kol kas nežino, kaip susidariusią situaciją geriau išspręsti.

“Sulaukėme skundų iš turgavietės, šalia esančių gyvenamųjų namų bendrijų. Suprantu, kad ir turgavietės prieigose dirbantiems žmonėms sunku. Ne iš gero gyvenimo jie čia stovi. Tai vienintelis jų pajamų šaltinis”, - tvirtino politikas.

Šalia turgaus dirbantys prekeiviai už patentą kas mėnesį moka nuo 120 iki 150 litų. Tuo tarpu jiems persikėlus į turgavietės teritoriją tektų mokėti apie 500 litų. “Štai ir viso konflikto esmė. Pažiūrėsime, kieno interesams atstovauja mūsų rinkti politikai”, - teigė viena pagal patentą dirbanti moteris.

Draudimai nepadės

Pasikalbėjęs su legaliai dirbančiais prekeiviais komiteto pirmininkas Eligijus Džežulskis-Duonys svarstė įvairias galimybes. “Jeigu ir uždraustume čia prekybą, ji ir toliau vyktų. Policija iki galo neatlieka savo darbo, o nelegalūs prekeiviai tuo ir naudojasi”, - teigė pirmininkas.

Nelegali prekyba klesti ir šalia kitų turgaviečių - Zanavykų gatvėje ir Vytauto prospekte. Savivaldos ir ekonomikos komitetas kitame posėdyje ketina nuspręsti, ar šalia Dainavos turgavietės toliau bus leista prekiauti. Neatmetama galimybė, kad čia dirbantiems žmonėms leidimai bus pratęsti iki metų pabaigos.