„Įsikūrę Kauno pilyje svarstėme, iš kur gauti pajamų apsaugai, šildymui ir kitoms reikmėms, nes šių išlaidų mums niekas nepadengia“, - aiškino pilį prižiūrinčio Kauno regiono turizmo informacijos centro direktorius Sigitas Sidaravičius.

Pasak jo, pilis išnuomojama tik po darbo valandų. „Neketiname nuomoti jos tada, kai čia dairosi turistai“, - tikino turizmo įstaigos vadovas.

Pigiau nei Trakuose

S.Sidaravičius neįžvelgė nieko bloga, kad kauniečiai gali pradėti svarstyti, ar pilyje dera rengti privačius vakarėlius bet kuriam miestiečiui.

„Lygiai taip vestuvėms ir kitiems renginiams išnuomojama Trakų pilis, tik ten už valandą prašoma ne pusantro šimto, o 2000 litų“, - iš pradžių atrėžė S.Sidaravičius, o paskui patikslino, esą pilis nenuomojama bet kam. Jis pritarė, kad kultūriniame objekte neturėtų vykti paprastos išgertuvės.

Turizmo įstaigos vadovas sakė, kad nuomininkų kol kas nėra daug. „Per mėnesį surengiama viena ar dvi asmeninio pobūdžio šventės, bet ne daugiau“, - gynėsi S.Sidaravičius. Anot jo, Kauno pilis Naujiesiems metams ir šv.Kalėdoms dar neužsakyta.

Prezidentūros nenuomoja

Ar galima savo gimtadienį atšvęsti tarpukario Prezidentūroje?

Pasak Istorinės Prezidentūros vadovės Birutės Garbaravičienės, jų durys atviros tik edukacinio pobūdžio renginiams – minėjimams, labdaros vakarams, paskaitoms.

„Asmeninėms šventėms Prezidentūros niekam nenuomojame, nes jos paskirtis yra reprezentacinė ir memorialinė“, - kalbėjo B.Garbaravičienė.

Tik kartu su spektakliu

Asmeninę šventę galima surengti Kauno valstybiniame muzikiniame teatre, bet su viena išlyga. „Turėtumėte nusipirkti visą spektaklį, kuris kainuos 13-20 tūkstančių litų, - tikino teatro direktoriaus pavaduotoja Laimutė Jonavičienė. – Jokių išgertuvių, vakarėlio jums tikrai niekas nerengs, už papildomą mokestį restoranas „Čarlstonas“ tik padengs užkandžių stalą.“

Dar vienas miestą simbolizuojantis objektas – Kauno rotušė.„Čia buvo gal vienas ar du asmeninio pobūdžio renginiai – Vyriausybės atstovės Kauno apskrityje Rasos Noreikienės atsisveikinimo vakaras ir Gedimino Budniko jubiliejus, - vardijo Kauno ceremonimeisteris Kęstutis Ignatavičius. – Kiti vakarai buvo skirti itin iškilmingoms progoms – pasveikinti ar padėkoti.“

Vertina skirtingai

Paveldosaugininkas ir istorikas Zigmantas Kiaupa sakė negalįs vienareikšmiškai vertinti istorinių objektų nuomos privatiems asmenims.

„Nesu kaunietis, man sunku kalbėti apie Kauną, tačiau galimybė išsinuomoti pilį man atrodo keistokai. Pats tikrai nenorėčiau ten švęsti gimtadienio“, - sakė jis.

Z.Kiaupa pridūrė, kad ir Kauno pilis, ir Kauno muzikinis teatras yra istoriniai objektai, turintys savo aurą ir daug reiškiantys Lietuvai. „Juk juose įvyko daug mūsų šaliai svarbių įvykių. Suprantu, kad nuomojant norima rasti daugiau lėšų jiems išlaikyti, tačiau tai nėra sektinas pavyzdys. Kaip atrodytų, jei vestuvėms būtų nuomojama Gedimino pilis?“ - svarstė Z.Kiaupa.

Lietuvos mokslininkų sąjungos prezidentas kaunietis Antanas Kulakauskas sakė nematąs nieko smerktino, kad Kauno pilis išnuomojama privačių asmenų vakarėliams.

„Jei ten švenčiantys nepridaro nuostolių, nematau skandalo. Ar būtų geriau, jei pilis stovėtų tuščia? Svarbu, kur panaudojami už nuomą gauti pinigai: ar skiriami tik algoms sumokėti, ar naudojami piliai išsaugoti. Juk tai nėra muziejus, kuriame būtų demonstruojami eksponatai“, - pastebėjo A.Kulakauskas.