Nuo pat veiklos pradžios pagrindine įmonės „Biokona“ kryptimi tapo biodujų jėgainių statyba ir su jomis susijusių technologijų tiekimas. Šiuo metu „Biokona“ savo produkciją parduoda Ispanijoje, Slovakijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje.

Pastarųjų metų pasaulinės rinkos sukrėtimai ir pokyčiai, iš pradžių sukėlę „Biokonos“ verslui svarbiuose sektoriuose bei tiekimo grandinėse nemažai iššūkių, netrukus atvėrė ir naujų galimybių: išplėsta gamyba, optimizuoti naujai statomos gamyklos pajėgumai – techninio projekto rengimo metu buvo nuspręsta padidinti tiek gamybinius, tiek administracinius plotus.

Kaip sako įmonės komercijos direktorius Gerardas Žukauskas, trumpuoju periodu infliacija, medžiagų ir įrangos brangimas, tiekimo terminų prailgėjimas išties kėlė didžiulius iššūkius vykdomiems įmonės projektams, tačiau esminiu prioritetu išliko įsipareigojimų užsakovams laikymasis.

Baigus naujosios gamyklos įrengimą, visa ši veikla persikels iš senųjų „Biokonos“ patalpų į suplanuotą naująją gamybinę bazę ir biurus Kauno LEZ teritorijoje: kompleksą sudarys administracinės 600 kv. m ir gamybinės 900 kv. m patalpos.

Plėtros poreikį padiktavo tiek augančios gamybos apimtys, tiek strateginiai įmonės planai plėstis į užsienio rinkas ir būti savo technologijų lyderiais – o tam būtinos modernios gamybinės patalpos ir kokybiškos darbo sąlygos darbuotojams. Kauno LEZ teritorija pasirinkta dėl itin patogios savo lokacijos, parengtos infrastruktūros ir patrauklios verslo aplinkos bei ekonominių sąlygų ir lengvatų.

Šiuo metu įmonėje dirba trisdešimt darbuotojų, pusė jų turi aukštąjį techninį išsilavinimą ir didelę patirtį sektoriuje – tai technologai, projektų vadovai, gamybos vadovai, eksploatacijos vadovai, inžinieriai, projektuotojai. Kita dalis kolektyvo – aukštos kvalifikacijos suvirintojai šaltkalviai montuotojai, kurie kokybiškai atlieka modulių gamybos ir surinkimo darbus, būtinus atliekant labai sudėtingus darbus ar sukuriant konkrečiam klientui reikalingą technologiją.

„Mūsų sritis nišinė, todėl rinkoje paruoštų specialistų nėra. Nuolat ieškome talentingų, panašų išsilavinimą turinčių darbuotojų, kurių adaptacija ir mokymai užtrunka nuo pusės iki dvejų metų,“ – pastebi „Biokonos“ atstovai.

Į naujosios gamyklos ir biurų pastato statybą numatyta investuoti 1,6 mln. eurų. Gamykla statoma su rezervu plėtrai ateityje, o šiuo metu „Biokona“ investuoja į technologijas bei distribucijos plėtrą kitose valstybėse.

„Kauno LEZ nuo pat įkūrimo tapo gamybinių įmonių namais – ne atsitiktinai būtent gamybininkai sudaro didžiąją dalį pas mus įsikūrusių kompanijų. Dar labiau džiugina tai, kad praktiškai visos jos yra inovatyvūs, aukštą pridėtinę vertę kuriantys ir R&D veiklą vykdantys verslai. Tai atitinka ir Kauno LEZ valdančios bendrovės užsibrėžtus tikslus – suburti šioje teritorijoje stiprią verslo bendruomenę, pritraukiant veržliausias Lietuvos įmones ir pažangius užsienio verslus,“ – sako Kauno LEZ valdančios bendrovės vadovas Vytautas Petružis.

Šiuo metu Kauno LEZ yra pritraukusi 54 užsienio ir Lietuvos kapitalo investuotojus, veikiančius paslaugų ir gamybos sektoriuose, taikančius pažangius technologinius sprendimus bei kuriančius inovatyvius produktus. Nuo pirmojo investuotojo 2005 metais iki šiandien Kauno LEZ teritorijoje sukurta daugiau nei 9 100 darbo vietų, pritraukta daugiau nei 1,35 mlrd. EUR tiesioginių investicijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją