Vienas iš jų labai palankus Lietuvos elektrinėms, kurioms rusai tiektų dujas Rusijos vidaus rinkos kainomis, ketvirtadienį rašo dienraštis "Kauno diena".

Pasak bendrovės "Kauno termofikacijos elektrinė" direktorius Algimantas Stasiukynas, "Gazprom" jau tariasi dėl galimybių į Kaliningrado sritį tiekti elektros energiją iš Lietuvos elektrinių.

Kauno termofikacijos elektrinė yra vienas iš "Gazprom" padalinių, todėl energetikos specialistai manė, jog iš Rusijos tiekiamas dujas galima nesunkiai "perdirbti" į elektros energiją ir ją tiekti Kaliningrado sričiai. Tačiau problemų iškilo dėl gamtinių dujų kainos.

Rusijos energetikai Kaliningrado gubernatoriui pirmiausia pasiūlė pirkti dujas Rusijoje eksporto kainomis, jas tiekti "Gazprom" priklausančiai elektrinei Kaune, o čia pagamintą elektros energiją pirkti jau lietuviškomis kainomis. Tačiau kaliningradiečiai tokios kainos kol kas neįkąstų.

"Atrodo, labai paprasta - tereikia rusiškas dujas tiekti ne eksporto, bet Rusijos vidaus rinkos kainomis. Tačiau leidimą tokiai operacijai gali suteikti tik Rusijos vyriausybė. Iš tikrųjų tai sudėtinga procedūra", - sakė A.Stasiukynas.

Šis klausimas ilgokai nagrinėjamas ir todėl, kad jau nuspręsta statyti naują elektrinę Kaliningrade.

Pasak A.Stasiukyno, "Gazprom" svarsto ne tik apie naujos elektrinės Kaliningrade statymą, bet ir apie Kauno elektrinės plėtros galimybes. "Gazprom" jau paskelbė apie 135 mln. litų investicijas - numatyta Kauno elektrinės galingumą papildomai padidinti 80 megavatų.

A.Stasiukynas teigė, kad rusai svarsto ir apie dabar ne visu pajėgumu dirbančios Vilniaus elektrinės paslaugų pirkimą. Pagal tokią schemą abiem elektrinėms būtų tiekiamos dujos, o jos Kaliningrado sritį aprūpintų elektros energija.

"Gazprom" valdo 99 proc., Lietuvos dujų importuotoja bendrovė "Dujotekana" ir "Clement Power Venture" - po 0,5 proc. "Kauno termofikacijos elektrinės", kuri šių metų pavasarį už 116,5 mln. litų įsigijo Kauno elektrinę, akcijų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją