„Manau puikus išradimas, tuo labiau, kai tokie karščiai, tai padeda miestui ir gyventojams tikrai“, – kalbėjo vilnietė.

„Manau, kad gerai miestuose toks dalykas. Ypač kur mažiau pavėsio, mažiau medžių“, – teigė kita pašnekovė,

„Be tų tradicinių būdų, ką turime, t.y. veikiančius 12 fontanų, 10 oficialių pliažų ir keli yra net su mėlynosiomis vėliavomis. Turime vandenį dalinamą nemokamai – 22 gertuvės per visą miestą yra išstatytos, taip pat viešojo transporto stotelėse yra dalinami vandens buteliukai ir per kelias savaites yra išdalinti daugiau negu 4 tūkst. Ir paskutinis mūsų bandymas yra panaudoti vandens dulksną“, – komentavo Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Gyventojai gaivinasi ir prie Kudirkos aikštėje įrengtų vandens fontanų. Čia atsivėsinti labiausiai mėgsta mažamečiai. O štai šeimos gydytojas karštomis dienomis pataria vengti saulėkaitos, aktyvumo karštu paros metu. Rekomenduoja apsirengti vėsiais, natūraliais medvilniniais drabužiais.

„Kadangi žmogus vėsinasi prakaituodamas, tai iš tikrųjų reikėtų mums užtikrinti to prakaito kiekį. T.y. gauti pakankamai skysčių ir gauti pakankamai mineralų. Tai jei mes ilgesnį laiką išbūname lauke, tai galbūt pagalvoti apie mineralinį vandenį arba druskų papildus iš vaistinės. Gerti skysčių daug. Minimumas skysčių, kurį reikia suvartoti, yra apie 35 ml kilogramui, jeigu mes prakaituojame – tai pridėti dar papildomai“, – sakė šeimos gydytojas Valerijus Morozovas.

Karščiai paskatino tam tikrus pirkimus

Gyventojai gaivos ieško ir parduotuvėse. Čia perka vaisius, vandenį, kitus gaivinančius produktus.

„Skaičiuojame, kad visą birželį ledų pardavimai yra keturiolika procentų didesni, jeigu lyginsime su praėjusios vasaros birželiu. Taip pat beveik penktadaliu yra didesni vandens, vaisvandenių pardavimai. Vasaros karštaisiais savaitgaliais kone du kartus daugiau yra nuperkama ledukų, populiariausi ledai tai yra kakaviniai ir vaniliniai“, – teigė prekybos tinklo „Maxima“ atstovas Tomas Bašarovas.

Karštomis dienomis daugiau parduodama ir kefyro bei rūgpienio – reikalingų šaltibarščiams ruošti. Pati populiariausia vasaros prekė – arbūzas.

„Kasdien yra parduodama beveik iki 70 tonų arbūzų. Tai prilygtų dvylikai suaugusių dramblių“, – sakė T. Bašarovas.

„Valgyti reikėtų lengvai, reikėtų daug skaidulinio maisto, daug skysčių turinčio maisto, tai kuo puikiausiai tinka žali vaisiai ir daržovės, gali būti ir tos pačios lengvos sriubos. Tai nereikėtų galbūt valgyti labai daug riebaus, sunkaus maisto, kuris labiau reikalingas žiemą. Bet valgyti reikia tai, ko norisi, skaniai, saikingai ir reguliariai. Tai yra trys pagrindinės taisyklės“, – komentavo V. Morozovas.

Parduotuvėse gyventojai iš prekystalių šluoja ne tik gaivinančius maisto produktus, bet ir ventiliatorius. Kai kurie pasakoja, kad šių prekių medžioklė tęsiasi ne vieną ir ne dvi savaites – tenka pirkti ir ekspozicines prekes ar gabentis iš kitų miestų.

„Ventiliatorių šiuo metu turime tik pavienėse parduotuvėse“, – nurodė T. Bašarovas.

„Per pirmąją karščių bangą birželio mėnesį, mes pardavėm visą praėjusių metų kiekį. Dabar šiuo metu net galime pasakyti, kad esam pardavę daugiau nei du kartus, nes atsivežėm per tą atoslūgį karščio dar tiek pat, kiek buvom pernai užsipirkę. Ir matom, kad tas kiekis dingo, tai manau, kad gali būti ne tik, kad rekordas, šiaip ir dešimties metų rekordas bendrai“, – komentavo „Topo Centro“ atstovas Žilvinas Kulvinskis.

Klimatologai prognozuoja, kad karščiai iš Lietuvos šį mėnesį dar nesitrauks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)