Pašnekovė įsitikinusi, kad nepasitenkinimas esamu darbu, motyvacijos stygius atsiranda tada, kuomet žmonės dirba ne tai, kas jiems iš tiesų patinka. Tačiau, anot G. Vaitiekūnaitės, visi giliai širdyje žino, ko iš tiesų nori, tačiau bijo tai garsiai įsivardinti.

„Mes norime atitikti kažkokius standartus, galvojame, kad jeigu tikrai pradėsime daryti tai, ką norime, mums reikės pradėti daryti didžiulius pokyčius. Galvojame, kad mums nepasiseks, susfeilinsime, būsim nesėkmingi, nefaini. Tiesiog žmonės bijo įsivardinti, ko jie iš tikrųjų nori, nes tada, kai įvardini, reikia išdrįsti pradėti daryti“, – sakė veiklos ir karjeros trenerė.

G. Vaitiekūnaitė neabejoja, kad norint atsakyti į klausimą, ką aš tikrai noriu dirbti, pirmiausia reikia neskubėti. Specialistė siūlo pasiimti kelias laisvadienius, tomis dienomis neklausyti ir nežiūrėti naujienų pranešimų, tyloje pabūti su savimi. O tiems, kuriems sunku susikaupti ramybėje – užsiimti mėgiama veikla: sportuoti, piešti, dainuoti.

Giedrė Vaitiekūnaitė

„Ir žmogus, darydamas tai, kas jam patinka, atsipalaiduoja, įsitraukia į veiklą, nurimsta jo mintys. Užsiimant kūrybine veikla, gimsta naujos idėjos. Po truputi, mažais žingsneliais, mes išgirstame save“, – pasakojo G. Vaitiekūnaitė.

Toliau kalbėdama apie patarimus, kurie padėtų žmogui suvokti, kuo jis nori užsiimti ir ar jo hobis gali virsti veikla, nešančia pastovias pajamas, laidos viešnia siūlo savo artimųjų, draugų rate tai pasitikrinti. Pavyzdžiui, jeigu dirbate banke, tačiau svajojate būti sporto treneriu ar užsiimti sveika mityba, G. Vaitiekūnaitė pataria susidėlioti tam tikrus žingsnius, kuriais sieksite dar labiau įsigilinti į mėgstamą temą.

Karjeros trenerė tai pat siūlo paeksperimentuoti – kviečia pakviesti draugus kartu pasportuoti, sudaryti jiems sporto ir mitybos programas ir pasitikrinti, ar ši veikla sekasi, išgirsti atsiliepimų.

„Jeigu yra įvardijama kas patinka, sekasi ir kas rūpi, kitas žingsnis galėtų būti, atsakyti į klausimą, ką galėčiau padaryti dar šiandien, šią savaitę, šį mėnesį, kad ateityje galėčiau iš to uždirbinėti pinigus“, – pataria G. Vaitiekūnaitė.

Giedrė Vaitiekūnaitė

Tiems, kurių dabartinis darbas visiškai nedera su tuo, kur jie save mato ateityje, G. Vaitiekūnaitė nesiūlo visko mesti nedelsiant. Anot pašnekovės, vertingesnis žingsnis būtų kartu su tiesioginiu vadovu įsivardinti, kas netinka, ko norėtųsi, kas turėtų būti kitaip.

„Tik jokiu būdu nesiūlau nuėjus verkšlenti, kad man čia nepatinka, nesiseka, paguoskite mane. Nesedėkite kaip tortai, tikėdamiesi, kad vadovai uždegs ant jūsų žvakutę. Siūlau patiems eiti pas vadovą, tik jau aiškiai įsivardijus momentus, kurie netinka. Taip pat turėti aiškius pasiūlymus, idėjas, ką reikėtų daryti. Susitarti, kokiu periodiškumu susitiksite ir aptarsite rūpimus klausimus, vyksta progresas ar ne“, – sakė laidos viešnia.

G. Vaitiekūnaitė galvoja, kad kiekvienas žmogus pribręsta pokyčiams savu laiku ir savo vietoje, o vis bijantiems, bet jau pribrendusiems kažką keisti, siūlo galvoti apie pasekmes, kurios nutiks, jei taip ir neišdrįsite.

„Kai neišdrįstam, nepadarom, neišnešame savęs iš kažkur, kur mums gali skaudėti, tarp kitko, labai trumpai, kaip nukritus nuo dviračio, atsikeli, nusivalai smėlį ir važiuoji toliau. Tai reikia žinoti, kad jeigu neišdrįsiu, būsiu nepatenkintas savimi, turėsiu nuobodų gyvenimą, tokį, kokio nenoriu, turėsiu dar didesnį nepasitikėjimą savimi, tiesiog eisiu žemyn. Tas žingsnis, nors ir labai mažas, gali suteikti galimybę išeiti iš tos situacijos, kur atrodo nėra išeities“, – pasakojo G. Vaitiekūnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)