„Lietuvoje galbūt reiktų per išmokas ir socialiai remtinų žmonių parėmimą išmokomis spręsti klausimą dėl padidėjusių kainų“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė „valstietis“.

„Turtingos valstybės tas išmokas moka, tai manau, kad įtikint save, žinant, kiek pas mus žmonių gyvena žemiau skurdo ribos, mes tikrai galime“, – pridūrė R. Karbauskis.

Anot jo, Prezidentūros siūlymas skirti vienkartinę 100 eurų išmoką „neatrodo įtikinamai“ ir svarstė, jog tokią paramą reiktų mokėti ilgiau.

„Neatrodo, kad vieną kartą išmokėsime ir tai spręs problemas, galbūt reiktų keletą mėnesių“, – kalbėjo R. Karbauskis.

„Bet tikrai tik tiems, kuriems to reikia, nes daugelis žmonių, kurie turi vidutines ir aukštesnes pajamas, tai nėra problema“, – taip pat pažymėjo jis.

Pasak politiko, Lenkijai panaikinus PVM lengvatą maisto prekėms ir ženkliai sumažinus ją degalams, Lietuva praranda labai daug pajamų, o situacijos nesulyginus kainų pakeisti neįmanoma. R. Karbauskio nuomone, Lietuvos rinka yra kitokia ir PVM lengvatos gali neduoti norimo efekto.

„Lenkijoje mažmeninė prekyba yra labai konkurencinga, labai daug smulkių prekybininkų. Rinka truputį kitaip veikia. Tos lengvatos per PVM duoda efektą, o Lietuvoje gali neduoti. Geriau išmokėti kaip kai kuriose valstybėse išmokas“, – pabrėžė politikas.

ELTA primena, kad trečiadienį prezidentas G. Nausėda Seimui pateikė infliacijos padarinių amortizavimui skirtus įstatymų projektus, apie kuriuos Prezidentūra paskelbė praėjusią savaitę. Jis siūlo didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) nuo 460 iki 510 eurų bei išmokėti vienkartines 100 eurų išmokas labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

Vyriausybė yra pritarusi Energetikos ir Finansų ministerijų parengtam antrajam energijos kainų švelninimo paketui. Seimui bus siūloma centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį PVM tarifą. Lengvata būtų taikoma atgaline data, nuo sausio 1 d.