„Planuojamas fabrikas, kuris perdirbs 500 tūkst. tonų grūdų. Jie turėtų būti perdirbti į glitimą, į krakmolą, bioetanolį, biometaną, bio trąšas. Kitaip tariant, grūdas patenka į fabriką, o iš jo lieka bio trąša, kuri patenka atgal į dirvą.

Gamyklos įranga bus šveicarų, vokiečių, olandų, anglų gamybos. Realiai, tai viskas, kas šiai dienai yra moderniausia“, – aiškino R. Karbauskis.

Kaip skaičiavo, iš viso tokiai gamyklai pastatyti reikės apie 300 mln. Eur investicijų.

„Skolinsimės, investuosime patys, ieškosime partnerių. Yra aiškiai pasakyta, kad be partnerių mes sunkiai įveiksime tokį projektą“, – teigė jis ir tikino, kad šis projektas svarbus visai Lietuvai, nes tada grūdai būtų eksportuojami kitokiame pavidale, labiau, kaip produktai, kas reiškia, kad būtų sukuriama ir keliama pridėtinė vertė.

„Fabriko atlyginimų balansas būtų 10 mln. Eur per metus. Kuršėnams tai įdėtų ekonominę širdį, nes miestas šiai dienai yra be pramonės ir, atitinkamai, beveik visi jaunesni žmonės dirba Šiauliuose.

Jeigu fabrikas bus pastatytas, kuo tikiu, ten dirbs keli šimtai inžinierių. Iki galo, kiek tiksliai jų bus, neaišku, bet galėtų būti apie 300“, – skaičių patikslino jis.

Ramūnas Karbauskis

Šiuo metu, pasak politiko, yra baigtas projekto konceptinis projektavimas.

„Dabar prasideda poveikio aplinkai vertinimas, taip pat, techninis projektavimas. Praktiškai, ta fazė, kada galima partneriams paaiškinti, kas tai bus, kiek kainuos. Pradedame derybas su potencialiais partneriais“, – sakė jis ir užsiminė ir apie patį Kuršėnų miestą.

„Jie turi buvusį cukraus fabriką, kuris „Agrokoncernui“ priklauso jau seniai. Yra didelė teritorija, kuri yra pakankamai nutolusi nuo gyvenamųjų namų. Yra daug geležinkelio atšakų, kas yra labai svarbu.

Kitas dalykas, aš puikiai žinau Šiaulių rajoną, Kuršėnuose yra daug mūsų verslo, kuris susijęs su žemės ūkiu“, – teigė politikas.

Paklaustas, kaip tikisi rasti tokį nemažą skaičių darbuotojų, jis aiškino, kad tam bus pasitelkta ne viena priemonė.

„Kuršėnuose surasti tiek inžinierių, nerealu. Kaip ir Šiauliuose. Mes orientuosimės į studentus, juos užsiauginsime, finansuosime studijas, praktikas. <...>

Atlyginimai, skaičiuojama, kad bus dideli, kitaip net negalima, nes jaunų žmonių nepritrauksi. Kita vertus, mes planuojame ir galvojame apie miestelio mieste sukūrimą, kuriame būtų pastatyti namai, kuriuos duotume darbuotojams gyventi, jie juos galėtų išsipirkti“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Kaip apibendrino, tai bus vienas didžiausių fabrikų Lietuvoje, o verslo plėtrai ekonominiai neramumai nėra baisūs.

„Jeigu ją būtume planavę prieš 2-3 metus, būtume papuolę į krizę, bet dabar, kai kalbame, kad iki gamyklos starto laukia dar 3-4 metai, mes įvertiname visas rizikas.

Jeigu šiuo metu turime palūkanų pakilimo laikotarpį, tai laikui bėgant jos turėtų būti visai kitokios. Kas dėl rizikos dėl karų, tai pasaulis jau praėjo. Karas Izraelyje rinkose nesukėlė jokių pokyčių“, – sakė jis ir pabrėžė besidžiaugiantis, kad žemės ūkis neturi nieko bendro su užsienio politika, ypač dėl prastų Lietuvos santykių su Kinija.

„Kitaip įtaką jaustume tiesiogiai, nes kokį tu gali rasti partnerį... Kinijos rinka uždaryta dėl politikų ambicijų“, – teigė R. Karbauskis.

Gamykla Kuršėnuose duris turėtų atverti 2027 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)