Pasak M. Dubnikovo karo poveikį labiausiai pajusime po maždaug pusmečio.

„Iš tiesų mūsų laukia sunkus periodas. Artimiausius kelis mėnesius ir ypač po šešių mėnesių turėsime sunkiausią periodą dėl to, kad kainos tiesiog didės dėl žaliavų. Kiekvieną dieną matome brangstančias žaliavas, pradedant nafta, dujomis, baigiant grūdais ir metalais“, – vardijo ekonomistas.

Dėl to, teigia M. Dubnikovas, kainos pavasarį nebegalės mažėti, kaip buvo tikėtasi iki karo.

„Karas viską pakeitė į neigiamą pusę“, – teigė M. Dubnikovas.

Pasak ekonomisto, kol kas neįmanoma prognozuoti, kokio tiksliai kainų kilimo tikėtis, tačiau matant sparčiai iki 2 eurų už litrą artėjančias degalų kainas, M. Dubnikovas sakė, kad bent jau degalų kainų kilimas nebus toks smarkus kaip iki šiol.

„Antradienį į savo feisbuko paskyrą įkėliau nuotrauką, kur mokėjau už benziną 1,96 euro autostradoje iš Vilniaus į Kauną. Manau, kad jau šiandien tuos 2 eurus mes tikrai „pramušime“.

Vienintelė gera žinia, kad procentaliai tie pokyčiai, kokie bus, nebus tokie baisūs, kokie buvo iki šiol. Supraskime, kad dar prieš gerus metus mokėjome apie eurą, t. y. pakilome apie 100 proc. Tai jeigu nuo šio taško padidės dar 20 proc., kaina nebus tokia baisiai didelė“, – aiškino M. Dubnikovas.

„Sutikime, kad sumokėti 10, 20 ar 50 eurų per mėnesį už savo laisvę nėra baisi kaina“, – sakė jis.

Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire’as trečiadienį įspėjo, kad pasauliui gresia energetikos chaosas, panašus į 1973-iųjų naftos krizę. Reaguodamas į šiuos žodžius, M. Dubnikovas sako, kad reikia išlaikyti ramybę ir optimizmą.

„Sunku, be abejo, sunku, [bet] jeigu ir 1973 metai, tai viskas baigėsi ekonominiu augimu. Nepamirškime – nuo 1973 metų pasaulis gerokai pasistūmėjo į priekį. Optimizmo yra daug“, – teigė ekonomistas.

Didžiausias rizikas jis teigė matantis kitą šildymo sezoną.

„Jeigu mes ateisime į kitų metų šildymo sezoną ir bus tos pačios kainos, kokios dabar yra, tikrai bus gerokai sunkiau apmokėti sąskaitas, netgi tas, kurios šiandien gąsdina. Jos gali kilti kartais“, – įspėjo M. Dubnikovas.

Jo teigimu, čia svarbi tikslinė valstybės parama, nedarant PVM nuolaidų.

„Vyriausybę norėčiau paraginti nešvelninti situacijos pleistriukais, nes žaizda yra milžiniška. Energetinis iššūkis yra milžiniškas. Reiškia, sumažinę PVM, kuris taikomas šildymui, mes nelabai ką sutaupysime dėl to, kad energijos ištekliai ir žaliavos auga kartais. Tai bus daugiau „piaras“ nei kažkoks reikšmingas sprendimas.

Reikėtų susikoncentruoti į tai, kad biudžetas gaus perteklines lėšas ir tas perteklines lėšas mes turime nukreipti tiems žmonėms, kuriems yra sunkiausia. Tai yra parama pensininkams, parama mažas pajamas gaunančioms šeimoms ir daugiau dėmesio vidurinei klasei, kur šeimoje yra tėtis, mama ir du ar trys vaikai. Jiems iš tiesų yra ir bus sunku“, – aiškino M. Dubnikovas.

„Tas turtingas žmogus, kuris gyvena dideliame plote ir naudojasi PVM lengvata, gali susimokėti. Nuolaidas ir paramą reikia daryti labai tikslinę. <…> Lietuvos gyventojai kaip bebūtų keista iš tiesų gyvena bene geriausią laikotarpį, koks bebūtų psichologinis spaudimas, bet šiandien mes turime daugiausiai pinigų ir tikrai galime „susimesti“ tam, kad tie žmonės, kuriems yra sunku, gyventų geriau“, – laidoje „Delfi diena“ teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės