Nuo praeitų metų rudens kapų tvarkymo paslaugas siūlantis Gintaras Kazlauskas pasakoja, kad kol kas verstis šia paslauga sunkiai sekasi: „Nuo rudens sulaukėme tik keturių klientų. Vieni užsiprašė vienkartinės paslaugos, kiti paslaugą užsisakė metams“.

Centrinėje ir rytų Lietuvoje kapus tvarkantis verslininkas teigė, kad potencialių klientų susidomėjimas paslauga suaktyvėja prieš šventes. „Vieni prašo uždegti žvakutes, padėti gėlių, aptvarkyti kapo vietą, kiti nori, kad prieš šventes kapai būtų sutvarkyti kapitališkai“, - pasakojo pašnekovas.

Mieliau tvarkosi patys

„Kaip ir kitose srityse, taip ir kapų tvarkymo versle, lietuviams rūpi už kuo mažesnę kainą gauti kuo daugiau. Dalis klientų nori, kad kapai būtų sutvarkyti naudojant plyteles, skaldą ar akmenukus, tačiau kiti moka apie 100 litų ir prašo padėti gėles, uždegti žvakes ir atsiųsti nuotraukas, kaip atrodo sutvarkyta vieta“, - atviravo G. Kazlauskas.

Kapų tvarkymo paslaugas teikiantis vyras teigė pastebėjęs, kad lietuviai mieliau patys gražina kapus užuot patikėję šį darbą specialistams: „Tie, kurie sugalvoja iškloti kapus plytelėmis ar skalda, atvažiuoja porą kartų per metus į kapines ir tai patys pasidaro. Nėra tradicijos samdyti įmonę šiems darbams atlikti“.

Kalbėdamas apie klientų užsakymus G. Kazlauskas pripažino, kad nors žmonės negali dažnai patys atvykti į kapines aplankyti gyvenimą palikusių artimųjų, jie nori, jog kapai ir toliau išliktų gyvi. „Žmonės nori, kad ten būtų gėlių, darželis, augalų - ne vien akmeninės plytelės. Kai kurie tiki, kad akmenys ar skalda suteikia kapui sunkumo, užtat nori, kad būtų gėlių, žvakių, samanų ir įvairių augalų“, - užsakymų tendencijas vardijo pašnekovas.

Vyras pasakojo, kad užsisakius metinę paslaugą kapų tvarkytojai į kapines atvyksta kartą per mėnesį, o vasaros laiku – du kartus per mėnesį. „Juk tuomet reikia daugiau ravėti, laistyti, prižiūrėti. Už metines priežiūros paslaugas prašome nuo 800 litų. Jei prašoma apsilankyti tik vieną kartą – išravėti, pasodinti, išpurenti, palaistyti, kaina yra apie 80 litų“, - kalbėjo G. Kazlauskas.

Daugiau nei pusmetį kapų tvarkymo paslaugas siūlantis lietuvis teigė idėja apie šio tipo verslą jam iš užsienio parvežė sesuo, gyvenanti Londone „Ten tokios paslaugos yra šimtą kartų populiaresnės nei Lietuvoje. Žmonės ten turtingesni, todėl pasiryžę už tokius dalykus mokėti. Čia žmonėms su pajamomis yra sunkiau. Užsienyje kapų tvarkymo įmonės klesti, o pas mus žmonės geriau patys renkasi šį darbą atlikti ar moka giminaičiams, o ne svetimiems“, - skundėsi pašnekovas.

Nors verslininkas pastebėjo, kad didžiausią susidomėjimą šia paslauga rodo iš Lietuvos išvykę gyventojai, emigrantai vis dėlto nėra pasiruošę mokėti bet kokią sumą: „Jie irgi skaičiuoja. Nėra taip, kad mokėtų bet kokią kainą“.

Prieš šventes – klientų antplūdis

Jau ketverius metus kapus klientams tvarkančios įmonės „Kelmukai“ direktorius Algimantas Motiejūnas teigia, kad klientų įmonei netrūksta, bet didelę jų dalį irgi sudaro emigrantai. „Turime daug klientų. Dirbame Lietuvos centrinėje dalyje, o daug kas yra išvažiavę gyventi į Vilnių ir negali patys dažnai atvykti sutvarkyti kapų. Yra ir tokių klientų, kurie ateina ir išeina, tačiau plinta rekomendacijos ir klientų stygiumi negalime skųstis“, - pasakojo įmonės vadovas.

Kaip teigė A. Motiejūnas, kapų tvarkymo paslaugomis užsiimančios įmonės klientų pritraukia ne tik rekomendacijomis, bet ir skleisdami savitą stilių: „Pavyzdžiui, mes dirbame labai pedantiškai ir pakankamai nebrangiai. Mūsų stilių apibūdinčiau kaip pagonišką: dirbame daug su lauko akmenimis, mediena“.

Vyras pastebėjo, kad vis daugiau klientų renkasi visišką kapo uždengimą plytelėmis ar akmens plokštėmis. „Visi nori, kad būtų mažiau priežiūros. Prašo, kad būtų paliekamas tik mažas žemės plotelis augalams“, - pasakojo A. Motiejūnas.

Nenorėjęs atskleisti, kiek kainuoja įmonės kapų tvarkymo paslaugos, verslininkas tik prasitarė, kad dėl kainų yra tariamasi atskirai, o labiausiai jos priklauso ne nuo atliktų darbų, o nuo kliento pageidaujamų medžiagų kapui tvarkyti.

Vilniaus apskrityje kapus tvarkantis Valdas pasakojo, kad gegužės pradžioje sulaukia tiek daug pasiūlymų, kad kai kurių net tenka atsisakyti: „Būtent prieš Motinos dieną sulaukiame tiek skambučių, kad kai kuriuos darbus tenka atšaukti“, - verslo intensyvumu džiaugėsi pašnekovas.

Kapų tvarkymo paslaugą teikiantis vyras teigė, kad tarp jo klientų taip pat nemažai į užsienį išvažiavusių lietuvių. „Dažniausiai prašoma vienkartinio sutvarkymo. Turime klientų iš pajūrio, kuriems toli atvažiuoti iki Vilniaus. Tačiau didelė klientų dalis ir emigrantai“, - pasakojo Valdas.

Viltis tvarkyti kapus nepasiteisino

Darbą turinti Vilija pasakojo internete pasiskelbusi, kad tvarko kapus, ne norėdama užsidirbti pinigų, bet labiau norėdama išreikšti save. „Labai norėčiau tai daryti. Man tai įdomu, turiu idėjų“, - entuziastingai pasakojo moteris.

Nepaisant asmeninio ryžto ir aktyvumo pašnekovė teigė greitai nusivylusi: atsirado tik keletas pažįstamų, kuriems padėjo tvarkyti kapus, o svetimi žmonės į moterį mažai kreipėsi. „Supratau, kad problema yra ne kainose, o rekomendacijose. Žmonės paskambinę telefonu nesupranta su kuo bendrauja, o kai yra geras žodis iš buvusių klientų, tai ir naujų daug greičiau atsiranda“, - kalbėjo pašnekovo.

Praėjusį rudenį internete pasiskelbusi, jog tvarko kapus, Vilija tikėjo, kad prieš lapkričio 1 dieną ją užplūs susidomėjusių klientų skambučiai, tačiau moteris jau greit suprato, kad didelio susidomėjimo paslauga nebus ir jai teko grįžti prie įprastinių darbų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)