Pasaulio socialinis forumas Brazilijos pietuose esančioje Porto Alegrėje penkias dienas trukusį susitikimą užbaigė raginimu piliečiams "birželio 5-ąją išeiti į gatves" visame pasaulyje ir taip pademonstruoti paramą socialiniam bei aplinkosauginiam teisingumui.

Forumas taip pat paskelbė socialinių judėjimų "liaudies viršūnių susitikimą" tuo metu, kai birželio 20-22 dienomis Rio de Žaneire vyks Jungtinių Tautų (JT) konferencija dėl tvarios plėtros.

Tame "Rio+20" viršūnių susitikime - ketvirtame dideliame forume dėl tvarios plėtros nuo 1972 metų - pasaulio lyderiai bus spaudžiami įsipareigoti sukurti socialinę, "žalią" ekonomiką, kurios prioritetas būtų badavimo išnaikinimas.

Tačiau Pasaulio socialinio forumo dalyviai, tarp kurių buvo Arabų pavasario, Ispanijos "Pasipiktinusiųjų" judėjimo, "Occupy Wall Street" ("Užimk Volstritą") ir Čilės studentų atstovų, griežtai kritikavo "žaliosios ekonomikos" koncepciją, pagal kurią pelną galėtų susisemti tarptautinės korporacijos.

"Politinis ir ekonomikos elitas yra vienas procentas, kontroliuojantis pasaulį, o mes esame tas vienas procentas, kuris siekia tai pakeisti. Kur yra (likę) 98 procentai?" - kalbėjo vienas Forumo steigėjų Chico Whitakeris.

"Yra daug žmonių, kurie jaučiasi laimingi, nes kaskart gauna daugiau vartojimo prekių, bet daugelis yra susirūpinę ir nepatenkinti. Mūsų iššūkis yra kalbėtis su jais", - pridūrė jis.

"Jei nekelsime nelygybės klausimo, šių problemų neišspręsime", - sakė sociologas iš Venesuelos Edgardo Landeras.

"Jeigu sistema nesugeba perskirstyti ir spręsti nelygybės, tai daryti turime patys", - sutinka Samas Halvorsenas iš judėjimo "Occupy London" ("Užimk Londoną").

Pasaulio socialinis forumas vienija socialinius judėjimus, oponuojančius metiniam Pasaulio ekonomikos forumui - pasaulio ekonomikos ir politinio elito susibūrimui, kuris tuo pačiu metu vyksta Šveicarijos kurorte Davose.

Ketvirtadienį kreipdamasi į Forumo dalyvius Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff paragino "išplėtoti modelį, kuris deklaruotų augimą ir darbo vietų kūrimą, kovotų su skurdu, mažintų nelygybę" ir skatintų "gamtinių išteklių tvarų naudojimą bei apsaugą".

Candido Grzybowski, vienas Pasaulio socialinio forumo steigėjų ir jo koordinatorius, sakė, kad pasaulinė ekonomikos krizė ir žmonių pasipiktinimas visame pasaulyje "suteikė mums daugiau vienybės įvairovėje".

Forumo, kuriame šiemet dalyvavo maždaug 40 tūkst. dalyvių, ištakos yra 1999 metų gatvių protestai JAV Sietlo mieste, vykę per Pasaulio prekybos organizacijos susitikimą, tačiau pats Forumas prieš 12 metų įsikūrė Porto Alegrėje.

Kitais metais Forumas bus surengtas Kaire.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją