Pasaulio prekybos organizacija (PPO) nustatė, kad tokia politika pažeidžia Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos susitarimo (NAFTA) nuostatas.

Kanadai ir Meksikai leista kasmet skirti Jungtinėms Valstijoms dėl tokios prekybos politikos iki 1 mlrd. JAV dolerių baudą. Pastarosiose galiojanti programa reikalauja žymint mėsą informuoti apie tai, kur galvijas gimė, buvo užaugintas ir nudobtas.

Oficialiame savo pareiškime Kanados vyriausybė nurodė, kad JAV Kilmės šalies žymėjimo programa (COOL) „griauna itin aukštą integraciją pasiekusios Šiaurės Amerikos mėsos tiekimo pramonės struktūrą“.

„Nuo pat 2011-ųjų keliais Pasaulio prekybos organizacijos sprendimais jau buvo nurodyta, kad COOL diskriminuoja Kanados ir Meksikos galvijus ir kiaules bei pažeidžia Jungtinių Valstijų įsipareigojimus prekybos srityje“, – nurodoma dokumente.

Savo ruožtu, Meksikos vyriausybė teigia greitai pradėsianti taikyti atsakomąsias baudas ir paragino JAV nutraukti šią programą, „rimtai paveikusią prekybinę integraciją Šiaurės Amerikos regiono rinkoje“.

JAV prekybos atstovų tarnybos generalinis konsulas Timas Reifas nurodė, kad JAV „nusivylė“ tokiu sprendimu ir svarstys galimybes pakeisti dabartinę programą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją