Tačiau ar „Lidl“ kainos visose Europos šalyse vienodos, ar vis dėlto yra tam tikrų skirtumų? „Vakarų ekspresas“ atliko tyrimą ir palygino maisto prekių kainas Lietuvoje, Švedijoje bei Nyderlanduose.

Lyginant minėtų šalių maisto prekių kainas buvo naudojami Švedijos ir Nyderlandų „Lidl“ parduotuvėse publikuoti vasaros sezono akcijų leidiniai, išleisti gegužės mėnesį, bei Lietuvos „Lidl“ parduotuvėse esančios kainos. Kainos nurodomos be leidiniuose siūlomų nuolaidų.

Skirtumai – įvairūs

Nyderlanduose 125 g mocarelos sūrio pavadinimu „Mini Mozzarella“ kainuoja dešimt centų pigiau nei Lietuvoje – 0,89 euro. 1,25 l vaisių skonio gėrimas „Solevita“ Lietuvoje, lyginant su Nyderlandais, taip pat brangesnis dešimt euro centų – jo kaina siekia 1,19 Eur.

Maloni žinia ta, kad mėsos, kurios Lietuvoje suvartojama itin daug, kainos žemesnės nei Vakarų Europos šalyse. Pavyzdžiui, 400 g kiaulienos dešrelių Nyderlanduose kainuoja dešimt centų brangiau nei Lietuvoje dar didesnis kiekis (440 g).

Dešrelių kaina Lietuvoje – 1,75 Eur, o Nyderlanduose – 1,85 Eur. Tokia pati situacija ir su vištienos blauzdelėmis. Nyderlanduose kilogramas jų siektų apie 4,74 Eur, o Lietuvoje – vos 1,98 Eur. Taip pat lietuviai moka brangiau ne už visus gėrimus.

Pavyzdžiui, 1 l limonado „Bitter lemon“ Lietuvoje kainuoja net trisdešimt centų pigiau nei Nyderlanduose – tik 0,49 Eur.

Gana skirtingi rezultatai pastebėti ir lyginant Lietuvos bei Švedijos prekių kainas (lyginimo metu švediškosios kronos buvo verčiamos į eurus).

Įvairių vaisių kainos Lietuvoje ir Švedijoje – nesutampa. Pavyzdžiui, nektarinai Švedijoje kainuoja pigiau nei Lietuvoje – už kilogramą švedas mokėtų 1,57 Eur, lietuvis – 1,85 Eur.

Vis dėlto arbūzai pigesni Lietuvoje – tik 0,69 Eur. Švedijoje jų kaina siekia beveik eurą (0,94 Eur). Kilogramo kaina šaldytų bulvyčių fri beveik nesiskiria.

Švedijoje jų įsigyti galima už 1,25 Eur, o Lietuvoje – 1,19 Eur. Tačiau šaldytų bulvių skiltelių kilogramo kaina vis dėlto skiriasi gana nemažai.

Švedijoje jų įsigyti galima už 1,25 Eur, o Lietuvoje – net už 1,72 Eur. Taip pat įdomu tai, jog 100 g „Dulano“ firmos kumpis „Espana“ ir „Italia“ Švedijoje kainuoja tiek pat, t. y. 1,58 Eur, o Lietuvoje jų kaina skirtinga. Tiek pat ispaniško kumpio kainuoja 1,69 Eur, o itališko – 1,79 Eur.

Skiriasi pragyvenimo lygis

„Lidl“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento atstovė Lietuvoje Valerija Lebedeva tvirtino, jog apie 20 proc. Lietuvos „Lidl“ asortimento sudaro prekės iš Lietuvos, apie 50 proc. – iš Vokietijos, likusią dalį – iš Prancūzijos, Italijos, Lenkijos, Ispanijos bei kitų šalių. Visgi skirtingose šalyse skiriasi ir prekių asortimentas, kaip ir tiekėjai.

Pripažįstama, jog tų pačių prekių kainos įvairių šalių „Lidl“ parduotuvėse gali būti skirtingos.

„Mūsų tikslas – kiekvienoje rinkoje pasiūlyti geriausią kainos ir kokybės santykį. Vis dėlto skirtingų rinkų neįmanoma palyginti, nes konkurencinė situacija jose labai skiriasi“, – tvirtino V. Lebedeva ir pridūrė, kad dėl šios priežasties tų pačių prekių kainos gali nesutapti.

Beje, pragyvenimo lygis visose trijose šalyse yra itin skirtingas.

Nuo šių metų liepos minimalus atlyginimas Lietuvoje pasiekė 380 eurų per mėnesį. Tuo pat metu Nyderlanduose minimalus atlyginimas yra net keturiais kartais didesnis – 1537,20 euro. Švedijoje minimalus atlyginimas nėra nustatytas, tačiau šalyje vidutinė mėnesinė alga siekia apie 3,3 tūkst. eurų.