„Svarbu, kad vadovai suprastų, jog įvairovė darbe yra privalumas“, - teigė psichologė.

Pasak jos, skirtingo amžiaus darbuotojai sugeneruoja daugiau idėjų, komanda pasižymi didesniu kūrybiškumu. Taip pat galima tikėtis aukštesnės darbo atlikimo kokybės. Mišrios komandos yra lankstesnės, geresni problemų sprendimo įgūdžiai.

Komandos, sudarytos iš įvairaus amžiaus asmenų, taip pat leidžia išvengti grupinio mąstymo spąstų. Grupinis mąstymas pasireiškia homogeniškose komandose, kai priimami bendru sutarimu mažiau rizikingesni sprendimai ir nėra ieškoma geriausio varianto.

Vis dėlto kompanija, subūrusi skirtingo amžiaus žmonių, turi susitaikyti ir su mišrios amžiaus atžvilgiu komandos trūkumais. Tyrimai rodo, kad mišriose komandose didesnė konfliktų galimybė. Tarp darbuotojų vyksta prastesnė komunikacija, nes dėl kartų skirtumų nesidalijama informacija. Pastebima, kad skirtingo amžiaus darbuotojus subūrusiose komandose taip pat jaučiamas darbuotojų didesnis noras išeiti iš organizacijos, nes kartais jie jaučiasi nepritampantys. Be to, tikėtina didesnis pravaikštų skaičius.

Pasak N. Norvilės, nepaisant atliktų tyrimų rezultatų įmonėse vis dar įsigalėję stereotipai apie skirtingo amžiaus darbuotojus, kurie kartais paskatina ir neteisingus sprendimus.

„Dažnai darbe stereotipai leidžia priimti greičiau sprendimus dėl darbuotojų, bet ar visada sprendimai priimami teisingai?“, - klausė psichologė.

Pasak jos, vadovaujantis stereotipais dažnai nenorima itin jaunų vadovų. Tačiau jaunose informacinių technologijų (IT) įmonėse kaip tik galvojama, kad vyresnio amžiaus žmogus nesusitvarkys su vadovaujama pozicija.

Stereotipai neigiamai atsiliepia ir pačių darbuotojų tobulinimuisi. Psichologės teigimu, įmonės kartais nusprendžia neinvestuoti į vyresnio amžiaus asmenų mokymus galvodami, kad nėra prasmės, nes šie arba greitai išeis į pensiją, ar lėčiau mokosi. Investicijos į jauniausius darbuotojus taip pat daromos atsargiai: neretai bijoma, kad investavus į darbuotojo kvalifikaciją šis greitai pakeis darbo vietą.

Tyrimai rodo, kad nebūtinai teisingas ir įsitikinimas, kad jaunesni žmonės yra kūrybiškesni. JAV buvo nustatyta, kad vyresnio amžiaus darbuotojai yra vertinami griežčiau nei jauni, ypač kai vadovas daug jaunesnis už darbuotoją. Taip pat vyresnio amžiaus žmonės rečiau būna paaukštinami pareigose ar jiems pakeliamas atlyginimas.

„Stereotipai gali riboti darbuotojo indėlį į darbą. Gali būti neatkreiptas dėmesys į specifines darbuotojo stiprybes ar talentus. Stereotipai taip pat kuria barjerus komandoje, kurie trukdo siekti bendro tikslo“, - kalbėjo specialistė.

Norint to išvengti psichologė siūlo sudarant komandas į jas įtraukti skirtingo amžiaus darbuotojus, smulkesnėms užduotims vykdyti reikėtų kurti mažesnes, bet skirtingo amžiaus darbuotojų komandas.

Tyrimais nustatyta, kad komunikacija vyksta efektyvesnė tarp panašių žmonių, nes jie naudoja tuos pačius simbolius, kalbą, turi panašią patirtį. 

Skirtingų kartų darbuotojai tarpusavyje bendrauja rečiau ir tai turi įtakos informacijos sklaidai ir komandos produktyvumui. Žinoma, kuo didesnis amžiaus skirtumas tarp komandos narių, tuo didesnė konflikto ir nesusikalbėjimo tikimybė, tačiau visiškas konfliktų ir diskusijų nebūvimas komandoje neleidžia organizacijai vystytis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)