Geras viršininkas – tikra likimo dovana. Tinkamas vadovas ne tik negailės profesinių patarimų, leis tobulėti ir mokytis, bet ir suteiks progų pademonstruoti, ką sugebate. Visai kas kita, jeigu tenka dirbti su tikru despotu. Tik įsivaizduokite: su šiuo žmogumi jums teks praleisti net 80 proc. jūsų darbo laiko. Aišku, nukentės ir asmeninis gyvenimas. Beiloro universiteto mokslininkai nutarė, jog despoto viršininko sukeliamas stresas „neigiamai veikia ne tik darbuotojo vedybinį gyvenimą, bet ir visą jo šeimą“. Viršininko teroras neapsiriboja vien garsiu rėkimu, toks žmogus gali be jokios priežasties nekęsti savo darbuotojo, atmesti jo idėjas, žeminti prie kitų kolegų ir t.t.

Patarimų, kaip rasti bendrą kalbą su blogu viršininku, yra tikrai nemažai – pradedant atvira akistata ir baigiant kolegų iš personalo skyriaus pagalba. Tačiau nei vienas iš jų negali garantuoti, kad jūsų darbas nevirs tikru pragaru. Tinkamiausia išeitis – blogą viršininką demaskuoti dar prieš jam tampant jūsų vadovu.

Specialistai pateikia penkis požymius, padėsiančius jau per darbo pokalbį atpažinti blogą viršininką.

1) Įvardžių vartojimas. Konsultantas Johnas Brubakeris sako, jog įvardžiai viršininko kalboje ir jų vartojimo kontekstas gali labai daug pasakyti apie būsimąjį jūsų vadovą. Jeigu potencialus vadovas, kalbėdamas su galimu darbuotoju, įvardį „jūs“ vartoja neigiamame kontekste (pavyzdžiui, „jums teks susidurti su daug neaiškumų“, „jums teks spręsti daug problemų“), nesitikėkite, jog toks žmogus bus jūsų mokytojas. Jeigu vadovas, kalbėdamas apie bendrovės sėkmę ir laimėjimus, renkasi įvardį „aš“, tai labai rimtas pavojaus signalas. Jeigu potencialus viršininkas, apibūdindamas vieną ar kitą bendrovei kilusią problemą ar iššūkį, vartoja įvardį „mes“, galima teigti, jog jis vengia atsakomybės ir kaltę visada suvers kitiems.

2) Domėjimasis jūsų laisvalaikio pomėgiais. Riba, skirianti santykių mezgimą ir informacijos medžioklę, yra labai aiški. Jeigu apie potencialų vadovą susidarėte neblogą nuomonę, gali būti, jog jį ar ją labai domina faktas, jog užsiimate labdara, ir jis ar ji tiesiog nori apie tai daugiau sužinoti. Kita vertus, būsimasis viršininkas gali tenorėti išsiaiškinti, ar už darbo ribų neturite pernelyg daug įsipareigojimų. Darbo pokalbio metu potencialaus darbuotojo jokiais būdais negalima klausti, ar jis vedęs ar ištekėjusi, ar turi vaikų. Labai gali būti, kad, rinkdamas informaciją apie jūsų asmeninį gyvenimą, blogas viršininkas nori sužinoti, ar galėsite jam dirbti nepakeldamas galvos.

3) Išmanieji telefonai ir kiti dėmesio vagys. Šiais elektroninio pašto laikais dauguma žmonių negali įsivaizduoti savo darbo be išmaniųjų telefonų. Tai, kad svarbių derybų metu rimti dėdės maigo savo išmaniuosius ar dirba dar kelis darbus, jau nieko nebestebina. Tačiau, nepaisant potencialaus viršininko užimamų pareigų, jis turėtų stengtis darbuotojui palikti gerą įspūdį – kitais žodžiais tariant, visą dėmesį skirti pašnekovui, į šalį atidėti visus žaisliukus. Jeigu jums kalbant potencialus darbdavys išmaniajame telefone skaito elektroninius laiškus, kalba telefonu ar paprasčiausiai vėluoja, nesitikėkite, jog tai žmogus, kuris švaistys dėl jūsų savo brangų laiką.

4) Nesulaukiate konkrečių atsakymų. Mokslų daktarė Caren Goldberg teigia, jog blogą viršininką pirmiausia išduoda migloti atsakymai į jūsų užduotus klausimus. Įsiklausykite, kiek būsimasis vadovas kalbėdamas daro pauzių, atkreipkite dėmesį, ar nevengia konkrečių atsakymų, ar nepilsto iš tuščio į kiaurą. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į klausimų ir atsakymų spartą. Visa tai jums padės ne tik išsiaiškinti, ar viršininkas bus geras, galėsite įvertinti karjeros ir atlyginimo galimybes.

5) Potencialaus vadovo praeitis. Darbo pokalbio metu paklauskite, kiek laiko vadovas dirba šioje bendrovėje, pasidomėkite jo pareigomis, paklauskite, kur dirbo prieš tai – galbūt tai padės susidaryti nuomonę apie jo vadovavimo stilių. Pavyzdžiui, vadovai, didelę korporaciją iškeitę į nedidelę bendrovę, gali vadovauti labai pedantiškai. Kita vertus, pradedantys verslininkai ir vadovai stačia galva neria į verslą, o tai darbuotojui gali patikti arba ne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (276)