„Dėl Ebolos ekonomika smuko 30 proc.“, - BBC sakė Siera Leonės žemės ūkio ministras Josephas Sesay.

Jis nurodė, kad šalies prezidentas Ernestas Bai Koroma šias pribloškiančias ir nerimą keliančias žinias pranešė per specialų ministrų kabineto susitikimą. „Ebola labiausiai kenkia žemės ūkio sektoriui, nes dauguma Siera Leonės gyventojų – apie 66 proc. – yra ūkininkai“, - teigė jis.

Ebolos virusas dabar yra apėmęs dvylika iš trylikos Siera Leonės apygardų, nors jo epicentras yra Rytų provincijoje netoli sienos su Liberija ir Gvinėja, rašo „BBC News“.

Keliuose pastatytos užtvaros, kurias prižiūri policija ir kariuomenė, neleidžia keliauti ūkininkams ir darbininkams. Jos stabdo ir prekių tiekimą.

„Laukiame pražūtingų pasekmių ne tik darbo jėgos prieinamumui bei galimybėms, bet kalbame ir apie ūkius, kurios apleido žmonės, bėgę nuo ligos epicentro ir išvykę į rajonus, kuriuose nesiautėja ši infekcija“, - pridūrė J. Sesay.

Jungtinių Tautų Vystymo programos vyriausiasis koordinatorius Davidas McLachlanas – Karras tvirtina, kad kelių užtvaros yra nepakeičiamos, mėginant pažaboti viruso proveržį.

„Būtina ryžtingai reaguoti į ligos karantino centrus“, - sakė jis BBC. Tačiau jis pripažino, kad Siera Leonės žemės ūkis buvo parklupdytas.

„Dabar artėja sėjos sezonas, o tai reiškia, kad daug žemės ūkio liks neišnaudota. Dėl to kils maisto produktų trūkumas ir pradės didėti maisto kainos. Pradedame regėti kylančią infliaciją ir spaudimą nacionalinei valiutai, taip pat užsienio valiutos trūkumą“, - teigė jis.

Gvinėjos ir Liberijos ekonominės prognozės nėra tokios katastrofiškos, bet vis tiek kelia nerimą. Pasaulio Bankas nurodė, kad Gvinėjos BVP augimas nuo 4,5 proc. gali smukti iki 3,5 proc.

Buvo tikimasi, kad Liberijos ekonomika šiais metais augs 5,9 proc., bet šalies finansų ministras Amara Konnehas įspėjo, kad ši prognozė dėl transporto ir paslaugų sektorių sulėtėjimo bei užsienio darbininkų išvykimo nebėra realistiška.

Darbai sutriko didžiausios pasaulyje plieno gamintojos „ArcelorMittal“ geležies rūdos kasyklų plėtros projekte Liberijos Jekepos vietovėje, kai rangovai paskelbė force majeure ir išsiuntė žmones iš šalies.

„Simandou“ Rytų Gvinėjos miškuose yra didžiausia Afrikoje geležies rūdos kasykla ir infrastruktūros projektas. „Vale“, didžiausia pasaulyje geležies rūdos tiekėja, dalyvavo „Simandou“ projekte iki balandžio mėnesio. Ji evakavo šešis darbuotojus iš užsienio, o likusius darbininkus išleido atostogų.

Kiek mažesnė britų bendrovė „London Mining“ iš Siera Leonės, kur kalnakasyba lėmė didžiąją dalį šalies augimo, taip pat išgabeno kai kuriuos darbuotojus iš užsienio.

Siera Leonės bankai sutrumpino savo darbo laiką dviem valandomis, kad apribotų kontaktus su klientais. Smūgį patyrė ir šalies turizmo pramonė – daug viešbučių šiuo metu yra tušti ir laikinai atleidžia darbuotojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)