Renkasi pigius patiekalus

Verslininkai pastebėjo, kad į barus pavalgyti užsuka vis mažiau žmonių, o ir atėjusieji pasitenkina gerokai kuklesniais ir pigesniais patiekalais.

„Pernai pas mus būdavo sunku rasti laisvą staliuką, šiemet to nebėra. Pastebėjau ir tai, kad nemažai atėjusiųjų pasėdi, pavarto meniu ir išeina. Tai byloja apie prastėjančią žmonių finansinę padėtį. Juk pavalgydinti keturių asmenų šeimą kavinėje mažiau nei už 100 litų beveik neįmanoma. Todėl žmonėms išties pigiau išsivirti koldūnų ar dešrelių, nusipirktų maisto prekių parduotuvėje. Be to, vis mažiau klientų renkasi brangius patiekalus, vietoj mėsos kepsnių pasitenkina blyneliais ar salotomis“, – pasakojo Palangos kavinės „Ronžės uostas“ savininkė Daiva Bučienė.

Pašnekovė įsitikinusi, jog besikeičiantiems turistų įpročiams įtakos turėjo ir tai, kad beveik visose kavinėse patiekalai šiemet kainuoja 20 proc. brangiau nei pernai.

Populiarėja mini virtuvėlės

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Gintaras Sičiūnas tvirtino, kad poilsiautojai priversti taupyti artėjančiam rudeniui.

„Nemanau, kad žmonės mažiau turtingi nei seniau, tiesiog daugelis jau mąsto apie ateitį ir taupo. Juk prognozuojama, kad rudenį viskas dar labiau pabrangs, o labiausiai visus baugina kilsiantys būstų šildymo įkainiai“, – įsitikinęs prezidentas.

Anot jo, apie žmonių taupumą byloja ir gerokai išaugęs būstų ar viešbučių su mini virtuvėlėmis poreikis.

„Seniau virtuvių niekam nereikėjo, o dabar visi apie jas tik ir klausinėja. Net apsistojantieji viešbučiuose prašo apartamentų su mini virtuvėlėmis, kurios šiemet tapo dideliu privalumu“, – pastebėjo G.Sičiūnas.

Turtingi dar neatvažiavo

Kavinės „Paršelio rojus“ Šventojoje savininkas Gintas Rekašius įsitikinęs, kad barai sulaukia nedaug žmonių ir dėl prastų orų. „Kadangi iki šiol jie buvo prastoki, tai ir poilsiautojų buvo mažiau, o dabar atšilus tikimės jų sulaukti daugiau“, – sakė jis.

Anot pašnekovo, iki liepos vidurio šalies kurortuose atostogauja mažiau pajamų turintys turistai, todėl ir kavinėse apyvarta buvo mažesnė.

G.Rekašius jau seniai pastebėjo, kad nuo liepos vidurio iki rugpjūčio pabaigos į kurortus poilsiauti atvyksta turtingesni žmonės. „Todėl tikiuosi, kad taip bus ir šiemet, o atvykusieji pinigų kavinėms negailės“, – vylėsi „Paršelio rojaus“ savininkas.

Verslininkas nelinkęs prognozuoti, ar ši vasara bus pelninga. „Kol kas panikuoti neverta, nes užsidirbti dar yra laiko. Ar vasara buvo pelninga, paaiškės tik rudenį“, – pabrėžė G.Rekašius.

Sezoninis verslas – loterija

Nors Klaipėdos paplūdimiuose kasdien apstu žmonių, čia veikiančios kavinės pasigirti dideliais pelnais taip pat negali.

Anot Girulių pliaže esančios kavinės savininko Ryčio Murmoko, apie pelną jis nesvajoja, o viliasi sezoną užbaigti bent jau be nuostolių.

„Nors patiekalų kainos daug ir nepakilo, žmonių užsuka mažai, todėl pelno beveik neturime. Aš tikiuosi, kad vasaros sezonas baigsis nei nuostolingai, nei pelningai – lygiosiomis. Žinoma, apmaudu, bet pasirinkdamas šį verslą tikrai žinojau, kad jis labai rizikingas, tarsi didele suma žaisčiau loterijoje. Juk visas uždarbis priklauso nuo orų“, – tikino R.Murmokas.

Verslininkas pabrėžė pastebėjęs, kad apskritai, palyginti su ankstesniais metais, pailsėti į pajūrį atvyksta mažiau žmonių, todėl mano, kad daugelis lietuvių ilsėtis išvyksta į svečias šalis, kur yra ne tik puikus oras, bet ir geras aptarnavimas.

Padavėjos – be arbatpinigių

Kad ši vasara gerokai prastesnė, pastebėjo ir padavėjos, kurios tikino šiemet nebeuždirbsiančios tiek, kiek anksčiau. Pagrindinis jų uždarbis – arbatpinigiai, kurių klientai palikti jau pagaili.

„Palangos kavinėse dirbu šeštą vasarą. Nors oficialiai teuždirbdavau minimumą, nemažas sumas susitaupydavau iš arbatpinigių. Tačiau panašu, kad šiųmetis mano uždarbis bus labai menkas – klientai nebe tokie dosnūs, kaip anksčiau. Labai liūdna, kad arbatpinigių palieka mažiau – litą, du, kartais daugiau, dažnai išvis nebepalieka. Būna, kad per dieną nesurenku nė 30 litų. Pernai per dieną arbatpinigių gaudavau apie du šimtus, daugiausiai surinkau penkis šimtus litų, todėl per visą sezoną būdavo įmanoma užsidirbti“, – apgailestavo vienoje Palangos kavinių dirbanti studentė Skirmantė Balčiūnaitė.

Kitoje kavinėje dirbanti Rasa Vaišvilaitė tikino, kad sumažėjo ne tik uždarbis, bet ir darbo krūvis. „Pernai buvo tiek klientų, kad nespėdavome atsipūsti ir pavalgyti – lakstydavome nuo ryto iki vėlyvos nakties, o dabar esame priverstos sėdėti be darbo“, – liūdnai kalbėjo pašnekovė. Merginos abejoja, ar dirbti į kurortų barus jos ryšis sugrįžt ir kitąmet.