Sodybas Druskininkų ir Ignalinos rajonuose valdančios bendrovės „Romnesa“ direktorius Romualdas Pulis Delfi sako, kad pernai verslui buvo geresni metai.

„Nedaug, bet šiemet vasara buvo prastenė. Birželis buvo šaltas ir blogas, liepa labai gera, rugpjūčio pabaiga – vėl prastesnė. Dar visko nesuskaičiavome, bet manau, kad praėjusių metų lygio nepasieksime, atsiliksime nuo jo 8-10 proc.“, – vertina verslininkas

Paklaustas, kas lėmė, kad svečių šiemet sulaukta mažiau, pašnekovas atsako paprastai – Turkija.

Pasak jo, lietuviai jau galutinai pamiršo pandemijos baimes ir vėl puolė keliauti, todėl vietoj poilsio Lietuvos kaime rinkosi šiltuosius kraštus.

„Žinoma apie Turkiją kalbu abstrakčiai. Šiemet apskritai buvo masiškai keliaujama į tolimas šalis. Kiek domėjausi, skrydžių buvo labai daug, tad manau, daug žmonių tie pasiūlymai ir nuviliojo“, – dėsti R. Pulis.

Pasak jo, Lietuvos kaimo turizmui šiemet daugiausia teko tenkintis savaitgaliniais poilsiautojams, kai anksčiau žmonės sodybas užsisakydavo ir ištisai savaitei ar net dviem: „Kai tik temperatūra pakyla, visi iš miestų bėga, tai penktadieniais-sekmadieniais mums gerai. Bet vidury savaitės buvo liūdniau.“

„Romnesos“ vadovo teigimu, šiemet žymiai mažiau sulaukta ir svečių iš užsienio. Jei anksčiau poilsį mūsų šalies provincijoje rinkdavosi kitų Baltijos šalių gyventojai, lenkai, vokiečiai, tai šiais metais dalis jų taip pat keliavo atostogauti, ten kur šilta, kiti išsigando karo Ukrainoje ir vengė Rytų krypties.

„Mes juk irgi skrendame toliau nuo Baltarusijos“, – šypteli pašnekovas.

Jis sutinka, kad kartais atostogos šiltuose kraštuose gali pasirodyti pigesnė alternatyva, nei poilsis Lietuvos kaime, tačiau tikina, kad kaimo turizmas gali pasiūlyti labai įvairų kainų lygį, atitinkantį kiekvieno galimybes. Pasak R. Pulio, kur kas svarbiau tai, kad, pavyzdžiui, Turkija garantuoja gerą orą ir šiltą jūrą, o Lietuvoje visa tai nenuspėjama.

Verslininkas teigia, kad šiemet nakvynės kainų nekėlė, tačiau šiek tiek brango įvairios papildomos paslaugos, pavyzdžiui, poilsiautojams teko daugiau mokėti už malkas.

Norėjo mažiau papildomų paslaugų


Tuo metu Kauno rajone, Vilkijos seniūnijoje, įsikūrusios „Sadauskų sodybos“ vadovė Monika Sadauskaitė-Pocė neslepia, kad poilsis šioje sodyboje šiemet kainavo 10 proc. daugiau nei pernai.

„Kainos šoktelėjo, bet ir mums viskas brango – maistas, darbuotojų atlyginimai ir panašiai. Tad natūralu, kad ir sodybos nuoma brango. Stengėmės kainų labai daug nedidinti, nes nenorime išgąsdinti ir svečių, be to, kai kuriuos užsakymus turėjome dar iš praėjusių metų, tad irgi negalėjome sąskaitų labai išpūsti“, – teigia M. Sadauskaitė-Pocė.

Sadauskų sodyba“ orientuojasi ne į pavienius poilsiautojus ar šeimas, o į dideles žmonių grupes – šeimos šventes, įmonių renginius ir panašiai.

Sodybos vadovė sako, kad šiemet tikrai pasijuto, kad įmonių sulaukta mažiau.

„Manau, kad įmonės tikrai apkarpė savo biudžetus renginiams. Ir tikrai, kiek turėjome bendrovių renginių, jų atstovai minėdavo, kad negali tiek išleisti, kaip seniau, nes taupo. Kai kurios bendrovės savo tradicinių vasaros renginių gal ir visai nedarė“, – Delfi pasakoja M. Sadauskaitė-Pocė.

Tiesa, ji pažymi, kad šiemet išryškėjo nauja tendencija – populiarėja įvairios suaugusių žmonių stovyklos. Šią vasarą „Sadauskų sodybą“ nuomojosi vien iš moterų sudarytos grupės, taip pat vyko speciali vyriška tėvų su sūnumis stovykla.

Tačiau, M. Sadauskaitės-Pocės, teigimu, pasijuto, kad taupo ne tik verslai, bet ir tokių stovyklų dalyviai. Jie užsakinėjo mažiau papildomų paslaugų ir ieškojo būdų pramogauti pigiau.

„Jaučiasi, kad žmonės taupo, pasidarė racionalesni, turi vizijas, kur galbūt gali daugiau investuoti, o ko jiems ir visai nereikia. Anksčiau klientai norėdavo daugiau įvairių papildomų paslaugų, susijusių su aktyviomis veiklomis, o dabar vietoje to mieliau renkasi pėsčiųjų žygius, kurie nieko nekainuoja“, – pasakoja „Sadauskų sodybos“ vadovė.

Daug žmonių užsakymus atšaukė


Molėtų rajone svečius priimančios sodybos „Alantos žirgai“ bendrasavininkė Giedrė Ažubalienė Delfi sako, kad šiųmetinė vasara buvo kitokia nei pernykštė. Pagrindinis skirtumas – žymiai mažiau žmonių poilsį rezervavo iš anksto, o tai padariusieji užsakymus neretai atšaukinėjo.

„Tikrai buvo nemažai pageidavimų užsakymus atšaukti ar pakeisti datas, kas įprastai vasaromis retai pasitaiko. Sunku pasakyti, su kuo tai susiję. Žmonėms į vidų neįlįsi, pasako, kad pasikeitė planai ir viskas. Galbūt nusprendė pataupyti, nemažai turbūt visgi pasirinko užsienį“, – kalba G. Ažubalienė.

Ji neslepia, kad „Alantos žirgų“ sodyboje poilsis šiemet kainavo daugiau nei pernai, tačiau teigia, kad tai normalu, nes brango viskas.

„Kainos neišvengiamai kilo, nes mums irgi viskas brango, pradedant elektra, baigiant kitomis paslaugomis. Bendros tendencijos vis tiek atsiliepia. Keldami kainas nesivijome infliacijos, nes vis tiek norime turėti klientų“, – patikina G. Ažubalienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją