Jis tikino, dabartinių diskusijų dėl naujų mokesčių ir tarifų nedramatizuojantis, nes mokesčių tarifai peržiūrimi dažnai, todėl jie nėra nauji.

DELFI primena, kad Finansų ministerija parengė NT mokesčio įstatymo projektą, kuriuo siūloma plėsti fizinių asmenų nekomercinės paskirties nekilnojamojo turto apmokestinimo bazę. Siūloma dabar galiojančią 220 tūkst. eurų neapmokestinamąją vertę sumažinti iki 100 tūkst. eurų. Mokestį mokėtų apie 37 tūkst. asmenų, iš jų – apie 26 tūkst. Vilniuje. Dėl šių pakeitimų, valstybės biudžetas papildomai gautų apie 8 mln. eurų per metus.

0,5 proc. mokesčių tarifas būtų taikomas bendros nekilnojamojo turto vertės daliai, viršijančiai 100 tūkst. eurų, tačiau neviršijančiai 300 tūkst. eurų, 1 proc. – neviršijančiai 500 tūkst. eurų, 2 proc. – viršijančiai 500 tūkst. eurų.

Malinauskas ragina nedramatizuoti

Taip pat daug diskusijų kelia automobilių taršos mokestis. Spalio 3 d. Aplinkos ministerija skelbė parengusi Transporto priemonių taršos mokesčio įstatymo projektą, kuris numato mokestį už transporto priemonių (TP) keliamą taršą. Įstatymo projekte taršiomis laikomos tos TP, kurios turi dyzelinu varomą variklį, kurio CO2 išmetimai viršija 115 g/km, ir tos TP, kurios turi benzinu ir (ar) dujomis varomą variklį, kurio CO2 išmetimai viršija 130 g/km.

Anot S.Malinausko, kai kurių smulkių pakitimų yra kasmet, todėl triukšmas dėl dabartinių mokesčių neturėtų būti taip eskaluojamas ir dramatizuojamas.

Skirmantas Malinauskas, Kazys Starkevičius

„Pirmiausia noriu pabrėžti, kad naujų mokesčių tikrai nebus daug. Vienintelis taršos ir registracijos mokestis yra naujas, tačiau kitų mokesčių yra tiesiog peržiūrimi tarifai. Bet kalbant apie NT, atsisakoma kai kurių „gyvulių ūkio“ apraiškų, yra pasirašytas jau nutarimo projektas dėl verslo liudijimų naikinimo. Taip pat yra kai kurių smulkių pakitimų, kurių yra kasmet, pavyzdžiui, dėl alkoholio. Nieko čia naujo nėra.

Aš tikrai nedramatizuoju, galime kalbėti apie kiekvieną mokestį atskirai, bet matau problemą, kad kai yra daug mokesčių, žmonės kartais tiesiog pradeda nebesuprasti, pavyzdžiui, bando skaičiuotis, kiek dabar reikės mokėti vairuojant automobilį. Tai visiems, kurie dabar žiūri šią laidą, nieko nuo sausio 1 dienos nereikės mokėti“, – DELFI sakė premjero patarėjas.

Prabilo apie išimtis

Net ir tai, ką pasiūlė Finansų ministerija, anot jo, nėra visai nauja.

„Šiuo metu tai, ką pasiūlė Finansų ministerija, nieko labai naujo nėra. Praėjusiais metais Seimui buvo siūloma 150 tūkst. kartelę ir apmokestinamas antras būstas. Seimas tai atmetė. Šiuo atveju siūloma 100 tūkst., antro būsto idėjos yra atsisakyta, žinant, kad greičiausia, jog palaikymo nebus. Tokį mokestį, Finansų ministerijos skaičiavimu, mokėtų daugiau nei 1 proc. valstybės gyventojų. Tas mokestis būtų keliolika arba keliasdešimt eurų per mėnesį“, – akcentavo S.Malinauskas.

Skirmantas Malinauskas

Daugelis kritikuoja naujus mokesčių pasiūlymus dėl vienos priežasties – po truputį užsimenama apie išimtis ir spragas. Anot S.Malinausko, dabar atėjo puikus laikas iš tiesų apsvarstyti, ar tos išimtys, kurios galiojo anksčiau ir buvo orientuotos į tam tikras grupes, tikrai yra reikalingos.

„Aš sutinku su finansų ministru, kuris, kaip suprantu, po šios laidos atkreipė dėmesį ir sako, kad galbūt reikia peržiūrėti ir naikinti, bet yra vienas esminis dalykas – kalbant ir apie ūkininkus, ir apie menininkus. Kai kuriais atvejais iš tikrųjų klausimas yra toks, jeigu tu apmokestinsi menininko dirbtuves, kas yra darbo priemonė ir t.t., ar tai bus proporcinga ir adekvatu. Tos išlygos kartais atsiranda bandant motyvuoti, kad jos yra būtinos. Ar jos tikrai yra būtinos, dabar tikrai puiki proga jas peržiūrėti“, – svarsto S.Malinauskas.

Pasiteiravus, gal tikrai metas visuotiniam mokesčiui, S.Malinauskas tikino, kad tuomet turėtume bėdą, jog kentėtų socialiai pažeidžiamiausi žmonės.

„Yra labai rimtai svarstyta. Jeigu dabar mes kalbame iki 10 milijonų, tai mes galėtume kalbėti apie šimtus surenkamų milijonų. Vienintelė didžiausia problema yra, kad tai apimtų socialiai pažeidžiamiausius asmenis ir tada atsiranda uždaras ratas. Pavyzdžiui, kam didinti pensijas keliolika eurų, jeigu vėliau tuos pačius pinigus mes susirenkame pensininkams būstus apmokestinę, kam didinti vaiko pinigus, jeigu vėliau mes visa tai susirenkame per papildomą mokestį“, – akcentavo jis.

Ragina svarstyti visuotinį NT mokestį

Buvęs žemės ūkio ministras, opozicijai atstovaujantis Seimo narys Kazys Starkevičius pabrėžė, kad turėtume svarstyti apie visuotinį NT mokestį.

„Aš pritačiau ekonomisto Kuodžio nuomonei, kad turėtų būti visuotinis turto mokestis. Tada mokėtume po nedaug, bet visi. Visi mokėtume, nesvarbu, koks būtų sluoksnis. „Registrų centre“ nebūtų sunku susirasti, kiek turime kvadratų ir pagal juos mokėtume“, – kalbėjo politikas.

Pasiteiravus, kaip apibūdintų ūkininkų situaciją, jis tik pabrėžė, kad naujausi skaičiavimai yra labai nepalankūs.

Kazys Starkevičius

„Po šių dvejų metų, sausros metų, ūkininkų situacija yra sunki. Ekonomistai yra paskaičiavę, kad ūkiai yra ties tokia balansavimo riba, gelbsti tiesioginės išmokos, kurias mes gauname iš ES. Mes galime prarasti žemės ūkį, bet aš nemėgstu to verkšlenimo. Dabar stovi tie mišrūs ūkiai, kurių vis mažėja. Žinoma, jeigu tie ūkiai, kurie neturi įsipareigojimų, neturi paskolų, nedalyvavo programose, jiems lengviau, o tie, kurie dalyvavo programose, kuriems reikia atsiskaityti su kreditoriais ir bankais, su tiekėjais, situacija nėra lengva“, – tikino K.Starkevičius.

Ūkininkams pasiųstas signalas

S.Malinausko teigimu, daugelis išimčių, kurios anksčiau galiojo ūkininkams, jau yra naikinamos.

„Ūkininkai tapo įkaitais todėl, kad savo laiku jie turėjo ypatingai daug lengvatų, bet reikia nepamiršti, kad nemažai tų lengvatų jau yra panaikintos. Pavyzdžiui, gyventojų pajamų mokestis dabar jau yra didesnis, „Sodros“ įmokos, kurios buvo minimalios. Atsirado toks dalykas kaip bedarbio statusas ūkininkų, nes jis daugiau sumoka“, – tvirtino premjero patarėjas.

„Ūkininkams pasiųstas signalas – jūs turėsite mažiau ir naudokite pagal paskirtį“, – taip pat apie kvotas pridūrė patarėjas.

Lyg užburtas ratas

Daugelis kritikuoja dabartinius mokestinius pasiūlymus ir tikina, kad tam tikra prasme nesunku pastebėti, kad atsiduriame užburtame rate – didiname vaiko pinigus ar kitas išmokas, tačiau tuo pačiu ir apmokestiname. S.Malinausko nuomone taip nėra, nes nauji mokesčiai yra orientuoti į kitas žmonių grupes.

Skirmantas Malinauskas, Kazys Starkevičius

„Jeigu mes kalbame apie automobilių mokestį, sumoka tie, kurie perka taršius automobilius ir teršia aplinką“, – sakė S.Malinauskas.

Paprašius patikslinti, kokia yra naujausia informacija dėl taršos mokesčio, premjero patarėjas tik pabrėžė, kad šiuo metu automobilius turintys ir jais važinėjantys žmonės tikrai nebus apmokestinami.

„Naujausia informacija yra tokia, kad mokestis yra baigtas derinti. Kitą savaitę jis bus pristatytas. Jo rėmai yra daugiau ar mažiau aiškūs. Labai tiksliai galiu pasakyti – niekas, kas šiuo metu važinėja automobiliais, to mokesčio nemokės. Tai bus vienkartinis registracijos mokestis, kuris prasidės nuo 36 eurų. Jo galės iš viso nebūti, jeigu automobilis yra mažai taršus.

Tikslas yra toks, kad tos taršiausios transporto priemonės dingtų iš mūsų kiemų“, – tikino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (285)