Šiaulių mokesčių inspektoriai, tikrindami šiauliškės baldų gamyba besiverčiančios įmonės padalinį Akmenės rajone, nustatė, kad įmonė už pagamintus baldus nuo 2011 metų iki šių metų balandžio pradžios buhalterinėje apskaitoje neapskaitė beveik 130 tūkst. litų.

Patikrinimo metu rasti sąsiuviniai, kurių viename, pavadintame „Atlyginimai“, surašyti darbuotojų atlyginimai, gauti 2008-2009 m. Palyginus sąsiuvinio įrašus su darbo užmokesčio žiniaraščių duomenimis, pirminiais paskaičiavimais apie 89 tūkst. litų išmokėti darbuotojams kaip neapskaitytas darbo užmokestis. Šioje įmonėje užsakymus tvarkė, išrašinėjo pinigų priėmimo kvitus ir PVM sąskaitas faktūras nelegali administratorė.

„Sąsiuvinyje „Atlyginimai“ buvo rašomi vardai, pavardžių pirmosios raidės. Nurodytos įvairios sumos skirtingose grafose kaip atlyginimai, priedai, kompensacijos ir kitokie paskaičiavimai, – situaciją komentuoja Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) Kontrolės departamento direktorė Zonė Lapienė, atkreipdama dėmesį, kad įmonė mokesčių administratoriui nebuvo pateikusi duomenų apie šį struktūrinį padalinį Akmenėje bei jo veiklą. – Greit paaiškėjo, kad sąsiuvinyje įvardinti asmenys yra įmonės darbuotojai. Todėl palyginus sąsiuvinio įrašus su darbo užmokesčio žiniaraščių duomenimis galima sakyti, kad sąsiuvinyje žymėtas ir darbo užmokestis, išmokėtos „vokeliuose“. Šios „juodosios buhalterijos“ tvarkytojai greta sumų, priskaičiuotų pagal darbo užmokesčio žiniaraščius, nurodė ir kitas sumas. Jos kartais pavadintos „priedai“, kartais tiesiog santrumpa – „juod.“ Preliminariai paskaičiuota, kad „vokeliuose“ darbuotojams išmokėta 2008 m. daugiau kaip 55 tūkst., 2009 m. – daugiau kaip 34 tūkst. litų. Darome prielaidą, kad pinigai „vokeliams“ šioje įmonėje yra neužpajamuotos įplaukos, gautos už atliktus užsakymus gyventojams. Tai dar kartą įrodo, kad paslaugų gyventojams teikimas yra susijęs su didele pajamų neapskaitymo rizika. Pavyzdžiui, 2013 metais teišrašyta vienintelė PVM sąskaita faktūra, kas pagal nustatytą užsakymų kiekį tesudaro 2,6 procento.“

Įmonėje rasti gyventojų užsakymų lapai, kurie įmonės neįforminti PVM sąskaitomis faktūromis. Nustatyta ir atvejų, kai užsakymo lapuose nurodytos baldų kainos didesnės nei nurodytos PVM sąskaitose faktūrose. Taip pat tarp pateiktų dokumentų buvo rastos gyventojams išrašytos PVM sąskaitos faktūros ir pinigų priėmimo kvitai, neįtraukti į bendrovės buhalterinę apskaitą. Pagal patikrinimui pateiktus užsakymo lapus nustatyta, kad įmonė iš 39 fizinių asmenų nuo 2011 m. iki 2013 m. balandžio galimai nuslėpė beveik 130 tūkst. Lt pajamų, į biudžetą nesumokėdama apie 22 tūkst. Lt PVM.

Taip pat paaiškėjo, kad įmonės direktoriui tvarkyti dokumentus, t. y. užpildyti užsakymų lapus, išrašyti PVM sąskaitas faktūras ir pinigų priėmimo kvitus, geranoriškai ir už dyką padėjo darbuotoja, su kuria nebuvo sudaryta darbo sutartis.

Vyksta tolimesnis tyrimas dėl galimų mokestinių pažeidimų, surinkta informacija bus perduota FNTT.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)