Profesinių sąjungų konfederacijos „UNI Global Union“ teigimu, „Amazon“ laukia streikai ir protestai daugiau nei 30 pasaulio šalių, tarp jų ir Jungtinėse Valstijose, kurie rengiami kampanijos „Make Amazon Pay“ (Priverskime „Amazon“ sumokėti) kontekste.

„Darbuotojai žino, jog nesvarbu, kurioje šalyje esi ar kokios tavo pareigos. Mes visi išvien siekiame didesnių algų, reikalaujame, kad būtų panaikintos neprotingos kvotos ir išgirstas darbuotojų balsas“, – sakė konfederacijos „UNI Global Union“ generalinė sekretorė Christy Hoffman.

„Būtent dėl to ir streikuoja Koventrio darbuotojai ir būtent todėl darbuotojai visame pasaulyje siekia priversti „Amazon“ sumokėti“, – kalbėjo Ch. Hoffman.

Kitą dieną po JAV minimos Padėkos dienos vykstantis „Juodasis penktadienis“ vis dažniau organizuojamas ir Europoje bei kitose šalyse. Tą dieną parduotuvės siūlo didžiules nuolaidas, pradėdamos rengtis šventiniam dovanų pirkimo sezonui.

Prekybos sistemos „Amazon“ centre Koventryje (Anglija), kuriame dirba 2 300 žmonių ir iš kurio prekės tiekiamos į kitus sandėlius, streikavo daugiau nei 1 000 darbuotojų, pranešė profesinės sąjungos GMB atstovas Stuartas Richardsas.

Vokietijoje naktį iš ketvirtadienio į penktadienį prasidėjo profesinės sąjungos „Union Verdi“ organizuojama akcija darbuotojų interesams apginti, apėmusi penkis iš 20 JAV el. prekybos milžinei priklausančių logistikos objektų didžiausioje Europos ekonomikoje.

„Amazon“ pranešė, kad JK ir Vokietijoje vykstantys streikai klientams įtakos neturės.

Piačenzoje netoli Milano esančio „Amazon“ centro darbuotojai taip pat dalyvavo streike ir „dalyvių skaičius buvo labai didelis“, nurodė profesinės sąlygos „Filcams Cgil“ atstovas Roberto Brambilla.

„Prekybos sistemos „Amazon“ nuotaikos šiuo svarbiu metu turėtų surūgti, nes akcija sandėlių darbuotojų interesams apginti, kurios metu reikalaujama geresnio atlyginimo ir geresnių sąlygų gali kelti grėsmę jos veiklos rezultatams“, – teigė bendrovės „Hargreaves Lansdown“ vyriausioji kapitalo analitikė Sophie Lund-Yates.

„Investuotojai tai atidžiai stebės“, – pridūrė ji.

„Lūžio taškas“


Didžiosios Britanijos profesinės sąjungos GMB atstovai nurodė, kad „Amazon“ atsisakė kalbėtis su darbuotojais.

„GMB nariams spaudžiant bendrovę, „Amazon“ pasiūlė darbo užmokestį padidinti visiems darbuotojams, tačiau tai, ką ji siūlo, toli gražu nesiekia to, ko nori darbuotojai“, – paaiškino S. Richardsas.

Darbuotojai nori, kad jų valandinis atlyginimas būtų padidintas nuo 12 iki 15 svarų.

Bendrovės „Amazon UK“ atstovas pasakė, kad bendrovė reguliariai peržiūri darbo užmokestį, „kad užtikrintų, jog mes siūlome konkurencingą uždarbį ir priedus prie jo“.

Jo teigimu, pradinis darbo užmokestis JK priklausomai nuo vietovės bus padidintas nuo 12,30 iki 13 svarų per valandą – tai reiškia, kad per dvejus metus jis bus padidėjęs 20 proc., o nuo 2018 m. – 50 proc.

Vokietijoje „Amazon“ teigė, kad darbuotojai ir taip gauna „gerus atlyginimus ir papildomus priedus“.

Bendrovės teigimu, valandinis atlyginimas prasideda nuo 14 eurų, tuo tarpu, kai minimalus atlyginimas Vokietijoje yra 12 eurų.

Tačiau „Verdi“ siekia, kad bendrovė pripažintų mažmeninės prekybos ir užsakomųjų prekių sektorių regionines kolektyvines sutartis.

Italijos profesinė sąjunga be kita ko skundėsi „nepriimtinu“ atlyginimų padidinimu ir tuo, kad „Amazon“ neskiria papildomų maisto kuponų bei nepakankamai dėmesio skiria sveikatos klausimams.

„Ši diena „Amazon“ istorijoje bus įrašyta kaip lūžio taškas“, – pasakė profesinės sąjungos GMB atstovė Amanda Gearing.

„Akcijai darbuotojų interesams apginti plečiantis ir prie jis prisidedant darbuotojams iš Europos ir JAV, akivaizdu, kad šis streikas įkvepia „Amazon“ darbuotojus iš viso pasaulio stoti į kovą ir priversti bendrovę pasikeisti“, – kalbėjo A. Gearing.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją