Į Egiptą skristi uždrausta, į Turkiją – nepatriotiška, Kryme nėra elektros, belieka Sibiras. Daug panašių anekdotų šiuo metu galima išgirsti bendraujant su rusais. Dėl plačiai nuskambėjusių teroristinių išpuolių, karinio lėktuvo numušimo ir Krymo aneksijos, taip pat nuvertėjusio rublio Rusijos turistų srautai į jų pamėgtus kurortus kiek sumažėjo.

Vis dėlto neseniai Rusijoje buvo iš dalies panaikinti ribojimai dėl kelionių į Turkiją. Be to, keliautojai renkasi ir naujus maršrutus arba į „uždraustas“ šalis keliones įsigyja iš Baltarusijos operatorių. Taigi planuojantiems atostogas pravartu pasidomėti, kaip išvengti rusų turistų, kad poilsis nebūtų sugadintas.

Internete galima rasti ne vieną publikaciją su tokiais patarimais. Pavyzdžiui, keliautojams patariama įsidėmėti, kada Rusijoje daugiausia išeiginių (tarp Naujųjų ir stačiatikių Kalėdų, per Velykas, gegužės pradžioje minint darbo žmonių ir pergalės dieną, per moksleivių vasaros atostogas ir kt.).

Be to, rusams patinka viešbučiai, kuriuose į kelionės kainą būna įskaičiuota visko kuo daugiau – maisto, gėrimų, pramogų. Jiems taip pat patinka išbandyti visas vietas, kurios reklamuojamos kaip ypatingos naujovės.

DELFI paprašytas pasidalinti savo patirtimi, žinomas keliautojas ir verslininkas Rimvydas Širvinskas – Makalius pripažino, kad parduodant poilsines keliones pasitaiko užklausų, kuriose gyventojai prašo atostogoms parinkti viešbučius be rusų keliautojų.

„Ne visiems priimtinas jų elgesys. Tačiau taip pat yra užklausų, kad nebūtų britų arba vokiečių. Tarp vokiečių dažniausiai viešbučiuose apsistoja pensininkai, o britų jaunimas visiškai nepaiso viešbučio taisyklių ir triukšmauja iki ryto.

Tikrai pasitaiko užklausų apie kiekvieną tautą. Vis dėlto apie rusus turbūt daugiausia, ypač kai keliaujama į Egiptą arba Turkiją, nes ten rusų daugiausia ir būna“, – pasakojo pašnekovas.

Per atostogas norintiems išvengti kokios nors šalies atstovų jis patarė kuo daugiau sužinoti apie viešbutį, kuriame svarstoma apsistoti. Atsakymų į daugelį geriausia ieškoti internete, pvz., populiariame keliautojų atsiliepimų portale „Trip Advisor“.

„Jeigu pamatysite, kad prie kurio nors viešbučio yra daugybė rusų arba kitos tautybės žmonių atsiliepimų, tai tikrai galima nuspręsti, kad ten daug rusų ir apsistoja. Be to, sužinoti, ar viešbutį pamėgę rusai, galima jo pavadinimą suvedus į „Google“ paiešką. Paieškos rezultatuose apie tokius viešbučius rašoma ne tik „Trip Advisor“, bet ir „TopHotels.ru“ – tai yra pats populiariausias jų puslapis, kuriame rusai rašo atsiliepimus apie viešbučius“, – paaiškino verslininkas.

Jo teigimu, viešbučių, kurie neapgyvendina keliautojų rusų, tikrai pasitaiko. Tiesiog viešbučiai nepatvirtina rezervacijos, jeigu keliautojas yra Rusijos pilietis. Tiesa, R. Širvinskas abejojo, kad tai daroma dėl asmens tautybės.

„Iš kelionių organizatorių kartais sulaukiame įspėjimų. Tarkime, jeigu į vieną ar kitą viešbutį planuoja važiuoti Rusijos pilietis, prieš parduodami jam kelionę iš anksto turime informuoti kelionių organizatorių. Būna taip, kad jie netvirtina kambarių, į kuriuos atvyksta rusai.

Tačiau nemanau, kad tai dėl tautybės. Tiesiog Rusijos piliečiams taikomas kitoks kainos tarifas. Galbūt ji didesnė, galbūt mažesnė, aš nežinau. Ir skirtingiems Europos regionams taikomos skirtingos kainos“, – pasakojo verslininkas.

Sujaukti ilgai lauktą ir planuotą poilsį gali ne tik rusų ar kitų tautybių turistai. Kaip pastebėjo, R. Širvinskas vis populiaresni tampa ir tie viešbučiai, kuriuose neleidžiama apsistoti su vaikais.

„Būna viešbučiai neapgyvendina vaikų iki 12 metų – tai populiariausias variantas, nes nėra įrengta vaikų baseino, nėra animacijos visą dieną, pramogų ir panašiai. Tiesiog ramaus poilsio norintiems žmonėms tai gali trukdyti. Dėl to jie renkasi viešbutį, prie kurio pavadinimo būna parašyta „Adults only“ (liet. tik suaugusiems), – pasakojo pašnekovas.

Kita viešbučių dalis neapgyvendina vaikų iki 16 metų, o dar kiti priima tik pilnamečius svečius. Šiuo atveju dar prieš atvykimą viskas patikrinama ir įsigyjant gėrimus ar pan. niekas nereikalauja dokumentų.

„Visiškai tik suaugusiems gali būti viešbučiai, kuriuose visą dieną vyksta „Go Go“ šokėjos šoka prie baseino, pvz., Ibizoje. Turkijoje irgi yra viešbučių tik suaugusiems. Vienas iš jų turi ilgiausią pasaulyje barą šimto keliasdešimt metrų – tai yra naktinis klubas visą parą.

Net dieną šokėjos šoka bare, prie baseino, scenoje, vyksta DJ pasirodymai ir pan. Tai visiškai netinkama vaikams, jiems nėra jokių pramogų. Tokie apribojimai būna ir tam, kad vaikai nepamatytų kažko, ko jiems negalima pamatyti“, – paaiškino keliautojas.

Jis prisipažino pats dažniausiai besirenkantis viešbučius, kuriuose neapgyvendinami vaikai.

„Aš mėgstu ramų poilsį. Kai turėsiu vaikų, esu tikras, kad ieškosiu viešbučių, kuriuose yra kuo daugiau vaikų, nes norėsiu, kad jie būtų užimti, susirastų draugų“, – kalbėjo pašnekovas ir pridūrė, kad kiekvienas viešbutis bando prisitaikyti prie tam tikro keliautojų segmento poreikių.

Paklaustas dėl keliaujančių su naminiais gyvūnais, jis pripažino, kad absoliuti dauguma viešbučių jų nepriima arba gali pareikalauti papildomo mokesčio.

„Kone visi viešbučiai nepriima ir nereikia toli žiūrėti. Lietuvoje taip pat praktiškai nė vienas viešbutis nepriima, o jei priima tai turi įrengę specialų kambarį be kilimo, kad būtų lengva išvalyti jeigu kažkas nutiko.

Tačiau man dar neteko girdėti, kad su Lietuvos kelionių organizatoriais žmonės vyktų atostogauti su augintiniais. Galbūt jei žmonės keliauja automobiliu, jie pasiima su savimi gyvūną, tada taip. Tada jiems patartina ieškoti ne viešbučio, o privačiai nuomojamų apartamentų ir butų. Ten žmonės būna sukalbamesni, mažus gyvūnėlius dažniausiai priima“, – kalbėjo R. Širvinskas.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Vartotojų konsultavimo, asmenų aptarnavimo ir komunikacijos skyriaus vedėja Giedrė Nenartavičiūtė informavo, kad pernai institucija gavo 1 skundą, dėl to, kad viešbutyje vyravo turkų kilmės poilsiautojai. Tačiau šis nusiskundimas nevertintas, nes negalima skirstyti žmonių pagal jų tautybę.

„Šiuo atveju galėtų būti tik vienas patarimas – renkantis kelionę atidžiai išstudijuoti viešbučio aprašymą bei kitų keliautojų atsiliepimus. Dažniausiai būtent iš atsiliepimų galima sužinoti labai daug papildomos informacijos apie viešbučio ir jo teikiamų paslaugų kokybę, bei kokio tipo poilsiautojai dažniausiai atvažiuoja į viešbutį.

Jei ieškoma ramaus poilsio vietos, o viešbučio aprašyme nurodyta, kad jo maža teritorija, kad kas vakarą vyksta pramoginiai renginiai, tada taip pat reikėtų pagalvoti, ar bus pakankami tylu. Jei viešbutis bus skirtas šeimų su vaikais poilsiui, nereikia susidaryti lūkesčių, kad viešbutyje ir jo teritorijoje tvyros ramybė“, – reziumavo vedėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1265)