Atnaujinti JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos kaltinimai paskelbti, kai rinkose auga pesimizmas ir mažai kas tikisi, jog dvi didžiausios pasaulio ekonomikos galėtų greitai išspręsti prekybos konfliktą.

D. Trumpas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas ketina aptarti prekybos klausimus G20 susitikimo, kuris šį mėnesį vyks Argentinoje, kuluaruose.

JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris antradienį paskelbė, kad Kinija nepakeitė nesąžiningų praktikų, kurias ilgai kritikavo Jungtinės Valstijos.

Amerikos valdžia kaltina Kiniją siekiant dominuoti pažangiausiuose pasaulio pramonės sektoriuose, pavyzdžiui, robotų ar atsinaujinančiųjų energijos šaltinių, naudojant įvairias neteisėtas priemones.

Jos apima Amerikos intelektinės nuosavybės vagystes, priverčiant arba spaudžiant Kinijoje veikiančias JAV įmones ją perleisti. Taip pat - vykdant minėtas vagystes per valstybės remiamus įmonių įsigijimus, įsilaužimus ir pramoninį šnipinėjimą, masines valstybines subsidijas ir dempingą.

Pekinas atmeta kaltinimus, bet Briuselis ir Tokijas prisijungė prie Vašingtono ir pasmerkė Kinijos prekybos praktiką. Rugsėjį trys ekonomikos paskelbė bendrą pranešimą šiuo klausimu.

„Kinijos ir JAV ekonominis ir prekybinis bendradarbiavimas yra abipusiškai naudingas“, - reguliarioje spaudos konferencijoje trečiadienį sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Geng Shuangas.

„Ekonominė ir prekybos trintis yra normalus dalykas. Svarbiausia yra plėtoti dialogą, remiantis abipusės pagarbos, lygybės ir sąžiningumo principais“, - pridūrė jis.

D. Trumpas jau įvedė baudžiamuosius tarifus daugiau negu 250 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos importui ir sulaukė daugiau negu 100 mlrd. JAV dolerių vertės atsakomųjų priemonių prekėms, kurias Kinija perka iš Jungtinių Valstijų. Amerikos prezidentas antradienį pakartojo grasinimus įvesti tarifus visam Kinijos importui, jeigu Pekinas neįvykdys reikalavimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją