Duodamas interviu naujienų agentūrai TASS, jis teigė, kad Kinijos liaudies banko sprendimas gana smarkiai sumažinti juanio kursą JAV dolerio atžvilgiu sukėlė nerimą Jungtinėse Valstijose, Europos Sąjungos šalyse ir Azijos bei Ramiojo vandenyno regiono šalyse.

„Šias priemones Vakarų šalys ir Kinijos kaimynai vertina kaip „valiutos karą“, galintį sukelti grandininę Kinijos prekybos partnerių nacionalinių valiutų devalvacijos reakciją. Jungtinių Valstijų pareigūnai mano, kad juanio kursas ir iki vykdytos devalvacijos buvo gerokai sumažintas. Dėl to Kinijos prekėms susidarė palankesnės eksporto sąlygos į užsienio rinkas. Juk tai jau ne padirbti džinsai, o pigios, tačiau technologiškai gana geros vartojimo prekės, kurias žmonės noriai perka. Todėl JAV reikalauja kelti juanio kursą“, - kalbėjo S. Dubininas.

Buvęs Rusijos centrinio banko vadovas taip pat mano, kad juanio devalvacija gali priversti investuotojus pradėti supirkinėti vertybinius popierius.

Kinijoje vykdoma griežta administracinė valiutos išvežimo iš šalies kontrolė. Juanio devalvacija turėtų dar labiau apsunkinti šį procesą ir taip palaikyti šalies vidaus rinką smunkant akcijų vertei, o spekuliacinius investuotojus paskatinti įsigyti Kinijos vertybinių popierių. Šios priemonės, kaip tikimasi, turėtų taip pat paskatinti į Kinijos apdirbamąją pramonę aktyviau investuoti užsienio verslininkus“, - teigia S. Dubininas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)