Turizmo ir informacijos centro darbuotojai, viešbučių atstovai kasmet įspėja, kad atostogas planuotume iš anksto, bet didelis būrys lietuvaičių stebi orų prognozes ir neretai laukia paskutinės savaitės, o vėliau jau guodžiasi, kad kainos – milžiniškos arba kad tiesiog nebėra vietų.

Tokios tendencijos matomos jau ne vienerius metus.

„Vakarų ekspresas“ nusprendė pasigilinti, kokios šiųmetės Joninių šventės ir visos vasaros viešbučių užimtumo tendencijos tiek Palangos, tiek Neringos, tiek Klaipėdos viešbučiuose ir kaip kainos išauga didžiųjų švenčių metu.

Palanga jaučia užsieniečių bumą

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė teigė, kad šių metų Joninių savaitgaliui Palangoje viešbučių užimtumas yra aukštas – siekia 90-95 proc., o kai kur vietų jau nebėra.

„Viešbučių užimtumas skirtinguose objektuose yra skirtingas (kambarių kiekis viešbučiuose svyruoja nuo 30 iki 160), tad bendras užimtumo rodiklis tik preliminarus“, – teigė I. Valaitienė.

Pasiteiravus apie visos vasaros Palangos viešbučių rezervavimo tendencijas, pokalbininkė pateikė statistiką.

„Birželio mėnesio užimtumas siekia 70-80 procentų, liepos mėnesį kol kas matome apie 70 procentų, rugpjūčio – 50 procentų“, – sakė I. Valaitienė.

Palanga

Pasiteiravus apie vidutinę paros Palangos viešbučių kainą Joninių savaitgalį, ji atsakė taip: „Vidutinės kainos nepasakysiu, galiu įvardyti tik nuo-iki: 120-140 Eur/para (3 žv.), 130-160 Eur/para (4 žv.), 5 žv. – dar brangiau, savaime suprantama.“

Pirmadienio vakarą peržvelgus vieną populiariausių tarp keliautojų booking.com programėlę, matyti, kad Joninių savaitgalį Palangoje už 2 naktų (iš penktadienio į šeštadienį ir iš šeštadienio į sekmadienį) poilsį viešbutyje galima rasti ir iki 100 eurų, bet yra ir tokių viešbučių, kur teks gerokai patuštinti piniginę – pakloti per pusę tūkstančio eurų.

Palangoje teko rasti ir tokių viešbučių, kur, tarkime, vien už nakvynę iš šeštadienio į sekmadienį teks pakloti arti 500 eurų.

Ji teigė, kad jau jaučiamas ir užsienio šalių poilsiautojų suaktyvėjimas.

„Po truputį jaučiasi užsienio rinkų atsigavimas, nors daugiau apie tai galėsime pasakyti įvertinę statistinius duomenis po vasaros“, – sakė Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

Nidoje – kainų svyravimai

Pasak Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ turizmo vadybininkės Kristinos Vaičiūnės, jau praėjusią savaitę didžiosios dalies Neringos viešbučių Joninių savaitgalio užimtumas siekė 80 procentų.

„Kai kurie viešbučiai jau nebeturi laisvų vietų, bet yra tokių, kurie dar turi pakankamai daug laisvų kambarių. Privačiame sektoriuje taip pat yra didelis Joninių savaitgalio užimtumas. Apskritai lietuviai mėgsta švęsti Jonines Neringoje ir jau skuba rezervuoti laisvas vietas“, – pabrėžė K. Vaičiūnė.

Dar ji pridūrė: „Joninių laikas Neringoje visada yra ypatingas. Turime gilias Joninių šventimo tradicijas: žoliavimai, vainikų pynimai, dainos ir šokiai prie laužo ir, žinoma, vainikų leidimas į Kuršių marias. Be to, per Jonines jau du dešimtmečius organizuojame folkloro festivalį „Tek saulužė ant maračių„, kurio metu vyksta amatininkų mugė, edukacijos, teatralizuoti pasirodymai, vakariniai koncertai. Žinoma, ir viešbučių užimtumas šiuo laikotarpiu yra labai didelis.“

Prakalbus apie kainas, pašnekovės teigimu, standartinio dviviečio kambario kaina už naktį viešbutyje Neringoje Joninių savaitgaliui gali kainuoti nuo 85 iki 260 Eur.

„Viešbučio kaina priklauso nuo jo klasės, papildomų paslaugų ir pan. Nenorime nei šokiruoti, nei išgąsdinti savo svečių, todėl nerašome didžiausių kainų“, – akcentavo ji.

Tiesa, per booking.com įvedus viešbučių pasirinkimą Joninių savaitgaliui (birželio 23-25 d.) Nidoje, buvo parašytas toks sakinys: „Pasirinktomis datomis 97 proc. viešnagės vietų booking.com svetainėje užsakyti negalima.“

Pasak K. Vaičiūnės, Neringoje liepos mėnesį standartinio dviviečio kambario kaina už naktį svyruoja nuo 150 iki 270 Eur.

„Žinoma, kainos labai priklauso nuo sezono. Vasarą jos skiriasi ir pagal mėnesius: birželį kainos žemiausios, nuo liepos vidurio iki rugpjūčio vidurio – aukščiausios. Kainos keičiasi ir nuo savaitės dienų, savaitgaliai yra brangesni už šiokiadienius. Viešbučiai minėjo, kad kainos priklauso ir nuo užimtumo, t. y. jei lieka nedaug laisvų kambarių, nakvynės kaina kyla“, – pabrėžė pokalbininkė.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ turizmo vadybininkė apibendrino ir visos vasaros tendencijas.

„Mūsų turimais duomenimis, Neringoje viešbučių užimtumas birželio-rugpjūčio mėnesiais šiuo metu siekia apie 60 proc., didžiausias užimtumas yra liepos mėnesį, nes taip jau susiklostė, kad lietuviai, kurie yra mūsų didžiausia rinka, renkasi savo atostogų laiką būtent liepos mėnesį, na, dar rugpjūčio pirmas dvi savaites“, – „Vakarų ekspresui“ teigė K. Vaičiūnė.

Dar ji pridūrė: „Jaučiamas poilsiautojų suaktyvėjimas, žmonės pradeda planuotis net ir trumpas atostogas, savaitgalius ir pan. Bendrai viešbučiai gerai vertina sezono pradžią.“

K. Vaičiūnė sakė, kad įsibėgėjus vasarai sulaukiama vis daugiau užsienio šalių turistų, tačiau ne grupėmis, kaip būdavo anksčiau, o pavienių asmenų.

„Vyrauja turistai iš Vokietijos, bet turime turistų ir iš Prancūzijos, Latvijos, Olandijos. Viešbučiai pastebėjo, kad grupinis turizmas nėra atsigavęs. Labai nedaug grupių atvyksta iš Vokietijos, tačiau yra pavienių užsienio svečių. Procentalus lietuvių ir užsieniečių pasiskirstymas: 65 proc. lietuviai, 35 proc. – užsieniečiai“, – pažymėjo Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ turizmo vadybininkė K. Vaičiūnė.

Klaipėdoje situacija geresnė

Per tą pačią jau minėtą booking.com programėlę pasižvalgius po Klaipėdos viešbučius matyti, kad čia poilsiautojams situacija kur kas palankesnė. Joninių savaitgalį viešbučiuose vietų dar yra, o ir kainos taip nesikandžioja, kaip Palangoje ar Nidoje.

Yra ir tokių viešbučių, kur už 2 paras teks mokėti apie 100-120 eurų, tačiau, žinoma, tai nėra aukščiausios klasės viešbučiai.

Keturių žvaigždučių viešbučių kaina už 2 paras jau kiek didesnė – apie 200-260 eurų.

Paanalizavus, kaip viešbučių kainos Klaipėdoje keisis per šių metų Jūros šventę (liepos 21-23 d.), matyti, kad kai kurių iš jų kainos šokteli 2 ar net 3 kartus.

Tiesa, booking.com programėlėje Jūros šventės metu 4 žvaigždučių viešbučiuose jau likusios tik kelios vietos.

Visgi „Vakarų ekspreso“ kalbinti pašnekovai pabrėžė, kad pats geriausias būdas nesusidurti su viešbučių rezervavimo problemomis – planuoti atostogas iš anksto.

„Mes visada rekomenduojame ieškoti nakvynės iš anksto, nes tada galite rasti paslaugą, labiausiai atliepiančią jūsų poreikius“, – akcentavo pokalbininkai.