„Streikas reiškia, kad dalis darbuotojų tą dieną nedirbs, o tai nėra saldainių fabrikas – tai pavojinga chemijos pramonė, kur gamybos procesai negali būti neprižiūrimi ir nekontroliuojami. Tai reiškia, kad gamykla praktiškai turės stabdyti savo veiklą“, – pranešime teigė Mindaugas Sinkevičius.

Jis taip pat ragina įmonės valdybą ir akcininkus tinkamai įvertinti galimas rizikas bei imtis visų priemoniųužtikrinti saugumą, jei dėl streiko prireiktų stabdyti gamyklą.

M. Sinkevičius taip pat kviečia „Achemos“ akcininkus ir valdybą sėsti prie derybų stalo su profesinės sąjungos atstovais ir išspręsti darbuotojams rūpimus klausimus.

„Darbuotojų keliami reikalavimai neskamba kaip neįmanomi socialiai atsakinga save laikančiai įmonei. Dar svarbiau, kad akcininkai šioje situacijoje parodytų daugiau pagarbos savo darbuotojams, ypač veteranams, įmonėje dirbantiems po 20–30 ir daugiau metų, ir deramai juos informuotų, kalbėtųsi, ypač, jeigu planuojami darbo užmokesčio pakeitimai“, – sakė M. Sinkevičius.

Dėl darbo apmokėjimo sąlygų su vadovybe nesutarianti „Achemos“ profesinė sąjunga, vienijanti daugiau nei trečdalį darbuotojų, nutarė vasario 8 dieną pradėti neterminuotą streiką. Pagrindinis jos reikalavimas yra pasirašyti kolektyvinę sutartį, pagal kurią atlyginimai būtų indeksuojami kasmet, darbuotojams būtų mokamos premijos.

„Achemos“ profsąjungai šiuo metu priklauso apie 37 proc. iš maždaug 1,3 tūkst. bendrovės darbuotojų.

Principinis sprendimas rengti streiką priimtas pernai gruodį, tam pritarė 81 proc. profsąjungos narių – apie 30 proc. visų „Achemos“ darbuotojų. Taip reaguojama administracijai nesutinkant su darbuotojais pasirašyti kolektyvinę sutartį.

Didžiausia dujų vartotoja šalyje „Achema“ dėl itin brangių dujų nuo pernai rugsėjo dirba ne visu pajėgumu. Pasak jos vadovo Ramūno Miliausko, gamyklos veikla nuo liepo yra nuostolinga, skelbta, kad ji dirba pagal laikinų prastovų modelį – pamainomis kas dvi savaites, o dalinėse prastovose yra apie 60 darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)