„Mes liekame prie savo varianto, kuris numato apmokestinti bankų turtą. Dabar siūlomas kitas variantas, mūsų manymu, ne visai atitinka realijas. Bus, pagal paskaičiavimus, surinkta trigubai mažiau lėšų į biudžetą nei pagal mūsų variantą“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė Z. Jedinskis.

Komentuodamas kritiką apie tai, kad Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) dėl bankų aktyvų mokesčio nusprendė nesikeipti į Europos centrinį banką (ECB), Z. Jedinskis citavo Lietuvos banko valdybos pirmininką Vitą Vasiliauską.

„Jis, būdamas Seime, į šitą pastabą atsakė taip: kokių nors pasekmių, kad bus sankcijos ar dar kas nors, be jokios abejonės, nėra. Tai yra kiekvienos valstybės prerogatyva ir jokių sankcijų nebus”, – tikino Z. Jedinskis.

Pasak jo, argumentas, kad bankų apmokestinimas nuguls ant piliečių pečių, „jokios kritikos neišlaiko”.

„Mums ir mūsų rinkėjams nėra aišku, kodėl bankai nori numesti šitą atsakomybę, tą naštą piliečiams rinkėjams, savo klientams, kodėl bankai, kurie gauna tokius didelius pelnus, nenori prisidėti prie valstybės gerovės”, – tikino Seimo narys.

Jo teigimu, duomenys rodo, kad pernai Lietuvoje veikiantys bankai uždirbo 350 mln. eurų grynojo pelno, trečdalį jų gavo kaip dividendus.

„Mes stengsimės, kad šitas įstatymas (bankų aktyvų mokestis. – ELTA) būtų priimtas“, – sakė Z. Jedinskis.

Z. Jedinskis siūlė apmokestinti finansų rinkos dalyvių turtą, jei šio mokesčio mokėtojo turto vertė viršija įstatymo projekte nustatytą dydį (300 milijonų eurų). Šis turtas būtų apmokestinamas 0,03 procento mėnesiniu finansų rinkų dalyvių mokesčio tarifu.

Nepriklausomų ekspertų vertinimo išvadoje, kurią inicijavo Seimo BFK, teigiama, kad bankų turto mokestis būtų sunkiai pakeliama našta bankams ir galėtų sukelti problemų visai ekonomikai, teigiama nepriklausomo ekspertinio vertinimo išvadoje.

Tačiau valdantieji ketvirtadienį įregistravo siūlymą pelno mokestį kredito įstaigoms didinti 7 proc. – nuo 15 iki 22 proc. Vis dėlto penktadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitetas nusprendė pritarti siūlymui šį mokestį didinti 5 proc.

Šiuo metu Lietuvoje pelno mokesčio tarifas siekia 15 proc., Latvijoje ir Estijoje – 20 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)