Toks sprendimas reiškia, kad Barackas Obama negalės paspartinti tokių prekybos paktų kaip Ramiojo vandenyno bendradarbiavimo sąjungos (TPP) ar Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) pasirašymo.

Senate 52 pareigūnai pasisakė prieš, o 45 - už, teigiamam sprendimui trūko vos aštuonių balsų.

Politikų žingsnis nukelia tolyn TTIP, milžiniško masto laisvosios prekybos susitarimo tarp JAV ir Europos, įgyvendinimą. Šio sandorio tikslas - paskatinti abiejų regionų ekonomikos augimą šalinant įvairius prekybos ir užsienio investicijų barjerus.

Europos ir JAV derybininkai jau daugiau nei metus tęsia derybas dėl didžiausia pasaulyje laikomos laisvosios prekybos ir investicijų sutarties. Ambicingas paktas sulaukė aršios kritikos iš profsąjungų ir aktyvistų, ir viltys, kad jis bus sudarytas, ėmė blėsti. Manoma, kad TTIP ne tik sumažintų ir taip žemus prekybinius tarifus tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų - šia sutartimi taisyklės, taikomos prekėms ir paslaugoms, būtų suderintos iki šiol precedento neturinčiu mastu. 

Jeigu būtų įgyvendinta, TTIP taptų didžiausiu prekybiniu susitarimu, kuriuo būtų sukurtas laisvosios prekybos koridorius nuo Havajų iki Lietuvos.