Dėl šio sprendimo, paremto informacija apie „didžiulį“ vyriausybės kišimąsi į Rusijos ekonomiką, gali išaugti importo iš Rusijos tarifai. Beje, importą riboja sankcijos ir prekybos suvaržymai, įvesti dėl invazijos į Ukrainą, rašo themoscowtimes.com.

Sausio–rugsėjo mėnesiais JAV iš Rusijos importavo prekių už 12,5 mlrd. JAV dolerių (apie 12,15 mlrd. eurų), tačiau prieš metus prekių buvo importuota beveik du kartus daugiau, nurodė „The Wall Street Journal“, cituodamas Prekybos departamentą.

Dabar Vašingtonas „gali panaudoti visas JAV antidempingo įstatymo nuostatas, kad atsižvelgtų į rinkos iškraipymus, sukeltus vis didėjančio Rusijos vyriausybės kišimosi į šalies ekonomiką“, pareiškime sakė Prekybos departamentas.

JAV valdžios institucijos Rusijos statuso peržiūros procesą pradėjo 2021 m., kai gavo skundų, kad rusiškos trąšos Amerikoje pardavinėjamos „už mažesnę vertę nei tikroji“. „The Wall Street Journal“ rašė, kad Rusija po minėtosios peržiūros ir pradėtos invazijos į Ukrainą atsisakė ketinimų atverti savo rinką bei panaikino valiutos konvertuojamumo ir užsienio investicijų srityse priimtus teisės aktus.

„Rusijai atliekant šiuos veiksmus, akivaizdžiai padidėjo vyriausybės pastangos kontroliuoti ekonomiką ir kainas, pablogėjo teisės į informaciją padėtis ir darbuotojų galimybės laisvai su vadovais tartis dėl atlyginimo“, – tvirtino Prekybos departamentas.

Penktadienį ryte Rusijos ambasadorius Vašingtone Anatolijus Antonovas socialiniuose tinkluose kritikavo JAV sprendimą pabloginti Rusijos ekonomikos statusą kaip „prieštaraujantį sveikam protui“. Dabar Rusija atsidūrė viename sąraše su 11 kitų šalių, įskaitant devynias buvusias Sovietų Sąjungos valstybes ir Kiniją, kurias JAV laiko ne rinkos ekonomikos šalimis.

JAV laikė Rusiją rinkos ekonomikos valstybe nuo 2002-ųjų, kai suteikė šį statusą pripažinusi Rusijos ekonominę ir politinę transformaciją, atitolinusią šalį nuo XX a. dešimtojo dešimtmečio komunizmo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)