Organizacija vis dėlto tikisi, kad Kongresas užkirs kelią "fiskaliniam skardžiui", kai vienu metu būtų didinami mokesčiai ir mažinamos valstybės išlaidos.

Užsimindama apie "fiskalinio skardžio" padarinius "Fitch" pastebi, jog blogiausio scenarijaus atveju nedarbas gali pakilti iki 10 proc., be to, sumažėtų transporto priemonių paklausa. Pervežimų oro transportu apimtys sumažėtų 5 proc. Pervežimai neišvengiamai mažėtų, nes jų paklausa priklauso nuo bendrojo vidaus produkto ir užimtumo.

Be to, pastebima, kad "fiskalinis skardis" išprovokuotų importo ir vartotojų pasitikėjimo nuosmukį, tačiau gal ne tokį ryškų kaip 2008-2009 m. laikotarpiu.

Pastebima, kad derybose tarp JAV prezidento Baracko Obamos ir Kongreso partijų vadovybės dėl krizės įveikimo priemonių vis dar nematyti pabaigos. Kaip anksčiau sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Jay Carney, šalių konsultacijos bus tęsiamos po Padėkos dienos (lapkričio 22 d.) švenčių.

Per šias derybas partijų atstovams ir valstybės vadovui teks rasti kompromisinį sprendimą dėl to, kaip smarkai galima karpyti išlaidas ir didinti mokesčius siekiant užkirsti kelią JAV ekonomikos kryčiui nuo "fiskalinio skardžio".

Jeigu federalinė vyriausybė nepasieks kompromiso, tai jau nuo 2013 m. sausio 1 dienos įsigalios biudžeto pataisos, pagal kurias numatyta padidinti mokesčius ir sumažinti valstybės išlaidas už maždaug 600 mlrd. JAV dolerių sumą. Ekonomistų vertinimu, tokia situacija sukeltų šoką ekonomikoje, kuris tik gilėtų, nes galutinis vartotojas būtų priverstas daugiau lėšų skirti mokesčiams, užuot grąžinęs tą dalį ekonomikai išlaidomis, tai yra ,pirkdamas naujas prekes. Galiausiai JAV ekonomika imtų trauktis - susiformuos "fiskalinis skardis".

"Fitch" jau anksčiau skelbė, kad jeigu fiskaliniai šalies uždaviniai būtų sėkmingai išspręsti, JAV greičiausiai pavyktų išsaugoti aukščiausiąjį reitingą AAA. Priešingu atveju, jeigu "fiskalinio skardžio" nepavyktų išvengti, JAV reitingas 2013 metais gali būti mažinamas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)