„Departamentas ir centrinis bankas mano, kad įstatymas negali ir neturi būti taikomas kaldinti platinines monetas tam, kad būtų išvengta valstybės skolos limito padidinimo“, - pareiškė Finansų departamento atstovas Anthony Coley.

Anksčiau JAV prezidento administracijos atstovas spaudai Jay Carney išsisuko nuo tiesaus atsakymo į klausimus apie 1 trln. JAV dolerių vertės monetą. Jis pavadino kalbas apie ją spekuliacijomis, o vėliau patarė informacijos pasiteirauti Finansų departamente.

Pasiūlymas išleisti platininę 1 trln. JAV dolerių vertės monetą pasirodė 2011 m. vasarą, kai respublikonai ir demokratai ginčijosi dėl valstybės skolos limito padidinimo. Tikimasi, kad 2013 m. vasario pabaigoje JAV valstybės skola išaugs iki leistinų 16,4 mlrd. JAV dolerių. Po to teks skelbti valstybės finansinių įsipareigojimų nevykdymą.

Šalininkai teigia, kad nukaldinta platinos moneta gali būti deponuota Niujorko federalinių atsargų banke, o gautos lėšos panaudotos sumokėti už vyriausybės išlaidas, taip nustumiant įsipareigojimų nevykdymo laiką. Įstatymas leidžia Finansų departamentui išleisti bet kokios vertės platinos monetas.

JAV prezidentui Barackui Obamai buvo pasiūlyta pasinaudoti 14-ąja JAV Konstitucijos pataisa, kurioje teigiama, kad JAV nacionalinės skolos teisėtumu neturėtų būti suabejota, t. y., valstybė privalo sumokėti skolas, nepaisant jokių aplinkybių. B. Obama gali nutarti išleisti vyriausybės obligacijų Kongresui nepatvirtinus valstybės skolos padidinimo, tačiau atsisakė tokios idėjos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)