Tokius JAV BVP duomenis analitikai vadina netikėtais - bendrasis vidaus produktas (BVP) susitraukė pirmą kartą nuo 2009 m., kai visa pasaulio ekonomika grimzdo recesijoje. JAV BVP per trečiąjį 2012 metų ketvirtį, palyginus su analogišku ankstesnių metų laikotarpiu, išaugo 3,1 proc.

BVP nuosmukis byloja apie sumažėjusias privačių investicijų apimtis, smukusį eksportą, nors asmeninės vartojimo išlaidos ir investicijos į komercinį bei gyvenamąjį būstą išaugo. Importo apimtys JAV taip pat sumažėjo.

Ekonomikos susitraukimas rodo ir tai, kad susirūpinimas dėl "finansinio skardžio" įtakos buvo pagrįstas. Nors JAV politikams vis dėlto pavyko paskutiniu momentu išvengti automatiško biudžeto išlaidų sumažinimo ir mokesčių padidinimo, kurie turėjo įsigalioti nuo 2013 m. sausio 1 dienos, užsitęsusios derybos ir su tuo susijęs neapibrėžtumas neigiamai atsiliepė ekonominiam klimatui. Be to, JAV ekonomika smarkiai nukentėjo nuo tropinės audros "Sandy" ), smogusios rytinei JAV pakrantei 2012 m. spalio pabaigoje.

Per visus 2012 metus JAV ekonomika išaugo 2,2 proc. Per 2011 metus šalies BVP ūgtelėjo 1,8 proc.

2013 metais JAV federalinis atsargų bankas prognozuoja 2,3-3,0 proc. BVP prieaugį ir ne mažesnį nei 7,4 proc. nedarbą. Tačiau analitikai tikisi, kad iki 2014 m. pabaigos nedarbas sumažės iki 6,8 proc. Anot JAV federalinio atsargų banko specialistų, mažesnis nei 6,5 proc. nedarbo lygis JAV įmanomas ne anksčiau kaip 2015 m. pabaigoje.

Nepadidino bazinės palūkanų normos

Jungtinių Valstijų federalinio atsargų banko Atvirosios rinkos komitetas nepadidino rekordiškai mažos 0-0,25 proc. bazinės palūkanų normos, kaip ir prognozavo analitikai, informuoja AP.

JAV centrinis bankas dar kartą pakartojo ketinantis išsaugoti tokį bazinės palūkanų normos lygį tol, kol nedarbas šalyje viršys 6,5 proc.

Bankas toliau tęs ilgalaikių obligacijų pirkimo programą už 45 mlrd. dolerių kas mėnesį, "kol situacijos darbo rinkoje prognozė pastebimai pagerės".

Kartu JAV federalinis atsargų bankas perspėjo apie vis dar egzistuojančias rizikas, tokias kaip skolų krizė Europoje ir padėtis nekilnojamojo turto rinkoje.

JAV federalinis atsargų bankas išlaiko bazinę palūkanų normą beveik ties nuliniu lygiu nuo 2008 m. gruodžio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)