Įrašę 0 vietoje 8, adresatams galėsime prisiskambinti jau nuo kitų metų kovo, prefiksas 8 galutinai nustos veikti 2025 m. gruodžio 1 d. Šie pokyčiai niekaip nepalies tų, kas jau dabar numerius rašo naudodami tarptautinį Lietuvai priskirtą kodą +370.

„Tokios kartą per kelis dešimtmečius vykstančios permainos po įsigaliojimo neabejotinai gali sukelti vienokių ar kitokių nepatogumų, todėl geriau „studentiškai“ nelaukti paskutinės nakties ir korekcijas atlikti laiku. Pradėti reikėtų nuo telefono kontaktų knygelės, kurioje 8 į +370 už mus pakeisti gali specialios programėlės, tačiau svarbu nepamiršti ir kitų vietų, kuriose rašome telefono numerį.

Pavyzdžiui, verslui verta jau dabar neužsakinėti reklaminės ar informacinės spaudos su senojo formato numeriais bei juos pakeisti savo valdomuose internetiniuose puslapiuose“, – pataria „Telia“ „Prefix“ projekto vadovė Gintarė Linkevičiūtė.

Perėjimas vyks etapais

Nors daliai visuomenės naujienos apie telefono numerių numeracijos pokyčius skamba lyg perkūnas iš giedro dangaus, G. Linkevičiūtė primena, kad šiuos pokyčius mūsų šalis įsipareigojo atlikti dar prieš dvidešimt metų, Lietuvai stojant į ES. Deja, procesas užtruko, nes tam trukdė skubiosios pagalbos numeriai – dalis jų 0 naudojo kaip numerio pradžią. Dar pernai juos išjungus ir užtikrinus bendrojo 112 numerio veikimą, nebeliko techninių kliūčių įgyvendinti turimus įsipareigojimus.

„Perėjimas prie naujo prefikso vyks etapais pagal neseniai patvirtintą tvarką. Iki 2024 m. vasario 29 d. bus atliekami techniniai pasiruošimo darbai, todėl veiks tik prefiksą 8 turintys numeriai. Nuo 2024 m. kovo 1 d. iki 2025 m. vasario 28 d. vyks pereinamasis etapas, dar vadinamas „dvigubu“ – jo metu pradės veikti numeriai su naujuoju prefiksu 0, o vartotojai galės skambinti naudodami tiek aštuonetu, tiek nuliu prasidedančius numerius. Senojo formato numeriai nustos veikti paskutinio etapo pabaigoje, kuris truks nuo 2025 m. kovo 1 d. Iki 2025 m. gruodžio 1 d. “, – tvarką detalizuoja pašnekovas.

Vis dėlto norint išvengti galimų nesklandumų bei nebesirūpinti dėl etapų pradžios ir pabaigos datų, „namų darbus“ galima atlikti jau šiandien. Kadangi numeracijos pokyčiai nepaveiks numerių su tarptautiniu Lietuvos kodu +370 veikimo, aštuonetus savo kasdien naudojamuose numeriuose galima pakeisti tiesiai į jį, nelaukiant prefikso 0 įsigaliojimo.

Ranka keisti numerių nebereikės

„Telia“ atstovė ramina, kad savo telefono kontaktų knygelėje turint šimtus ar net tūkstančius numerių su senuoju 8 kodu, aukoti pusdienio jų tvarkymui nebereikės. Šį darbą automatizuotai už mus gali atlikti išmaniajam telefonui skirtos programėlės.

„Android“ ir „iPhone“ telefonų savininkams rekomenduojama atsisiųsti „Contacts Prefix Fixer“ aplikaciją. Joje reikėtų pasirinkti „Change“ funkcionalumą ir „Old prefix“ laukelyje nurodyti „8“, o „New prefix“ – „+370“. Programėlė vartotojo kontaktų knygelėje aptiks visus aštuonetu prasidedančius numerius ir juos automatiškai pakeis į +370.

„Didelis šio veiksmo pliusas yra ir tai, kad visi numeriai taps tarptautiniai, todėl adresatui pavyks prisiskambinti net ir lankantis užsienyje“, – prideda specialistas.

Atkreipti dėmesį turėtų ir verslas

Verslui į naujojo prefikso įvedimą reikėtų pažiūrėti itin atidžiai, nes organizacijų numeriai paprastai yra skelbiami viešai ir turi daug didesnę sklaidą. Numeracijos permainos jau šiandien aktualios tiems, kas planuoja užsakinėti įprastai ilgesnį laikotarpį naudojamą lauko reklamą, įvairius stendus ir net darbuotojų vizitines korteles.

„Spausdintoje reklamoje visada reikia žiūrėti labiau į priekį ir numatyti visas aplinkybes, nes išspausdinto teksto, kitaip nei skaitmeninėje erdvėje, jau neištaisysi. Jau kurį laiką pastebime, kad klientai nebenaudoja skaitmens 8 nurodydami kontaktinius numerius. Taip gali būti dėl kelių priežasčių – vis daugiau įmonių bendradarbiauja su užsienio šalimis, todėl reikalingas tarptautinis sujungimo kodas, be to pats numeris atrodo solidžiau.

Visgi jau dabar atkreipiame klientų dėmesį į turimas atspausdintas reklamas ar kitą turimą medžiagą ir rekomenduojame ją pakeisti, kad atėjus laikui nebūtų nurodyti klaidingai numeriai“, – sako spaudos ir reklamos įmonės „Spalvų projektai“ projektų vadovė Monika Gaidukevičienė.

Kita vertus, M. Gaidukevičienė pataria neignoruoti numerių keitimo ne tik spaudoje, bet ir skaitmeninėje erdvėje. Nors įmonių internetinių puslapių ar socialinių tinklų paskyrų administratoriams pataisyti seno formato numerį kontaktų skiltyje užtruks tik kelias akimirkas, svarbu to nenukelti paskutinei minutei. Vartotojų naršyklės šiais laikais „moka“ išsaugoti dažnai lankomus puslapius, todėl naujausių pakeitimų jie kurį laiką gali net nematyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją