„Niekas nesitiki, kad šešėlis išnyks visiškai, tačiau mums būtų kur kas geriau, jei jo lygis būtų kuo mažesnis. (…) Pirmiausiai norime skatinti visuomenės priešiškumą nelegaliai prekybai, padėti valdžios įstaigoms su ja kovoti“, – trečiadienio spaudos konferencijoje sakė viešosios įstaigos „Lietuva be šešėlio“ direktorius Kęstutis Kupšys, priminęs, kad tyrimai rodo, jog apie 60 proc. gyventojų pateisina nelegalią prekybą.

Pasak jo, šešėlinė prekyba skatina nusikalstamumą, o į ją įtraukti nepilnamečiai po to jau nebenori grįžti į legalų verslą. Taip pat susiformuoja nusikalstamos grupuotės, kurios nelegaliai gautus pinigus naudoja korupciniams sandoriams.

„Iš šešėlinės prekybos gauti pinigai naudojami korupciniams sandoriams paperkant policininkus, pareigūnus. Jeigu mes galvojame, kad kioske nusipirkę nelegalų pakelį cigarečių ar įsigiję „naminukės“, galvojame, kad save palepiname ir sutaupome, deja, iš tiesų mes apvagiame valstybę ir pačius save“, – kalbėjo K. Kupšys.

Kęstutis Kupšys
Projekto iniciatoriai tvirtina, kad visa tinklalapyje patalpinta informacija bus perduodama policijai, todėl pažeidėjai gali tikėtis būti nubausti. Todėl planuojama žemėlapyje taip pat talpinti uždarytas nelegalias prekyvietes.

Taip pat visos gyventojų pažymėtos nelegalios prekybos vietos bus matomos visiems svetainės lankytojams, taip galima bus įvertinti, kurie šalies rajonai yra labiausiai apimti „šešėlio“. Kartu kūrėjai pabrėžia, kad tinklalapyje yra numatyti saugikliai, neleisiantys pateikti neteisingos informacijos.

Paklaustas, ar vietų nurodymas dar labiau nepaskatins prekybos, V. Kupšys tvirtino, kad todėl žemėlapyje vietos nurodomos ne visiškai tiksliai - maždaug 500 m plote.

Šioje svetainėje planuojama talpinti informaciją, kiek pinigų dėl šešėlinės ekonomikos praranda Lietuvos ekonomika. Projekto iniciatoriai skaičiuoja, kad vien per 2013 metus ši suma perkopė 400 mln. Lt.

Viešumas skatins vietinius policininkus dirbti

„Mes, kaip piliečiai, galime aimanuoti, kad apie 60 proc. mūsų visuomenės toleruoja šešėlinę prekybą. Tačiau į šią situaciją galime pažiūrėti kaip į pusiau sklidiną stiklinę ir pasakyti, kad kad 40 proc. Lietuvos gyventojų jos netoleruoja, todėl šis projektas įgalina mus apie tai pranešti“, – spaudos konferencijoje sakė vienas projekto bendraautorių Tadas Langaitis.

Jis atkreipė dėmesį, kad aukšti policijos pareigūnai siekia sumažinti nelegalios prekybos mastą, tačiau tam galimai trukdo vietinių policininkų korupcija.

„Dažnai būtent ir trūksta viešos informacijos ir pabaksnojimo pirštu, kad problema egzistuoja. Mes manome, kad vietos policija žino apie vietos prekybos taškus, tačiau kažkodėl su jais nesusitvarko. Tikime, kad viešumas gali šią problemą išspręsti, nes labai dažnai aukštesnio lygio policijos pareigūnai nuoširdžiai stengiasi problemą išspręsti, tačiau dažnai vietinės reikšmės korupcijos reiškiniai trukdo tai padaryti“, – kalbėjo T. Langaitis.

Neoficialiai skaičiuojama, kad šešėlis Lietuvoje sudaro apie 30 proc. visos ekonomikos. Pagal šį rodiklį Lietuva yra tarp pirmaujančių šalių Europos Sąjungoje.

Pasak K. Kupšio, dėl šešėlinės prekybos per metus kiekvienas pensininkas praranda apie 3 tūkst. Lt, o mokytojas – apie 28 tūkst. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (485)