„Lietuvos dar gana atsparūs pramonės balandžio mėnesio rezultatai, lyginant su kitomis ES šalimis, yra labiau išimtis, inercijos rezultatas, tačiau inercijos nepakaks, jei trauksis mūsų prekių eksporto rinkos. O jos traukiasi“, – perspėja Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius.

Vertinant euro zonos pramonės lūkesčių indeksą gegužės mėnesį, lyginant su balandžiu, jaučiamas jo smukimas, kuris dar nėra drastiškas.

„Tačiau šis indeksas gana tiksliai atspindi tendencijas. Pramonės įmonėse dirbantys žmonės laukia susitraukimo. Tad birželį galima tikėtis dar ryškesnio šio indekso smukimo“, – teigia LPK prezidentas.

Auga nedarbas ar trūksta darbuotojų?

Pastaruoju metu nedarbo rodikliai ėmė prastėti ir tai sukėlė nerimą politikams. Pasigirdo ir gana radikalių pasiūlymų peržiūrėti migracijos politiką. Užimtumo tarnyba antradienį paskelbė darbo rinkos pokyčius už šių metų gegužės mėnesį. Registruotas nedarbas siekia 8,3 proc., arba 0,7 proc. punkto mažiau nei prieš mėnesį ir 0,5 proc punkto mažiau nei prieš metus.

„Tad nors 8 proc. nedarbas yra didesnis nei tikėtasi ir prognozuota, bet vis dėlto yra ir gera naujiena – jis linkęs mažėti ir yra sumažėjęs lyginant su praėjusiu mėnesiu, nors tai greičiausiai lemia kai kurių darbų sezoniškumas. Gegužės mėnesį yra registruota daugiau laisvų darbo vietų nei balandį, įmonės skelbia, kad ieško darbuotojų. Tad darbuotojų trūkumas vis dar akivaizdus“, – pabrėžia V. Janulevičius

Labiausiai darbuotojų ieško didmeninė ir mažmeninė prekyba, administracinė, aptarnavimo veikla ir apdirbamoji gamyba, taip pat statyba.

„Bet norėčiau atkreipti dėmesį, kad mažėja darbuotojų poreikis transporto ir saugojimo veikloje, o tai jau nėra geras ženklas. Vadinasi, sektoriaus paslaugų poreikis yra mažas ir mažėjantis, t. y. tarptautinė prekybos apimtys mažėja. Jau žinome, kad būtent lietuviškos kilmės prekių eksportas į Europos Sąjungos šalis patiria reikšmingų sunkumų (mažėja)“, – komentuoja pramonės atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją